13.01.2012. / 13:31

Autor: Nacional.hr

315 438 nezaposlenih

Posebna će pozornost biti usmjerena prema mladima, kojima je glavni problem nedostatak radnog iskustva, ali i drugim kategorijama stanovništva koje su teže zapošljive

Ministar najavljuje nove mjere za povećanje zaposlenostiMinistar najavljuje nove mjere za povećanje zaposlenostiPosljednji podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju kako je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj ponovno u rastu. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić objavio je kako je trenutno nezaposleno 315 438 ljudi u Hrvatskoj.

U odnosu na studeni to je povećanje od 13 tisuća ljudi.

Ministar Mrsić najavio je kako se više neće objavljivati statistika na konferencijama za novinare, već će stanje na tržištu rada biti moguće pratiti putem Statistike on-line, web stranice na kojoj će biti dostupna sva statistika HZZ-a.

Mrsić je istaknuo kako na visoku stopu nezaposlenosti utječe previsoka cijena rada.

"Stručnjaci procjenjuju da bi smanjenjem cijene rada za 10 posto mogli povećati zaposlenost za pet posto", rekao je Mrsić pojasnivši kako to ne znači smanjenje plaća već smanjenje poreznog opterećenja.

Najavio je i preustroj HZZ-a kojim će se povećati broj savjetnika za zapošljavanje, ali i decentralizaciju jer potrebe za zaposlenima nisu iste u svim djelovima Hrvatske.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pripremiti će mjere za aktiviranje dugotrajno nezaposlenih osoba, leglizirati neformalni radi, smanjiti porezno opterećenje za NKV radnike kako bi se povećao broj zaposlenih među radno aktivnim stanovništvom.

Posebna će pozornost biti usmjerena prema mladima, kojima je glavni problem nedostatak radnog iskustva, ali i drugim kategorijama stanovništva koje su teže zapošljive.

Vezane vijesti

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Tisuće zaposlenih u javnom sektoru ostali su u šoku nakon vladine najave o ukidanju prava iz kolektivnih ugovora. No, prvotni šok koji je ministar… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika