14.01.2012. / 12:10

Autor: Totalsport

Otvorene prve Zimske olimpijske igre mladih Innsbruck 2012.

Hrvatsku na 1. ZOIM predstavlja devet sportaša u šest sportova: alpskom skijanju, biatlonu, hokeju na ledu (skills challenge), sanjkanju, skijaškom trčanju i snowboardu

Hrvatska ima svoje predstavnike u snowboarduHrvatska ima svoje predstavnike u snowboarduNa stadionu Bergisel u austrijskom Innsbrucku svečano su, pred 20.000 posjetitelja, otvorene prve Zimske olimpijske igre mladih (ZOIM) 2012., na istom povijesnom mjestu, na kojem su već otvorene i Zimske olimpijske igre (ZOI) 1964. i 1976.

Na svečanosti otvaranja Igara sudjelovalo je oko 1.000 sportaša u dobi od 15 do 18 godina iz 70 zemalja. Hrvatsku zastavu nosio je petnaestogodišnji alpski skijaš Istok Rodeš iz Varaždina.

Hrvatsku na 1. ZOIM predstavlja devet sportaša u šest sportova: alpskom skijanju, biatlonu, hokeju na ledu (skills challenge), sanjkanju, skijaškom trčanju i snowboardu.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge, idejni začetnik Olimpijskih igara mladih, obratio se mladim sportašima:

- Ove Igre postoje zbog vas. Došli ste iz cijelog svijeta ne samo kako biste se natjecali, već i kako biste učili jedni od drugih. Neka od prijateljstava koja ćete steći u narednih devet dana ostat će za cijeli život, kao i uspomene. Večeras ulazite u svijet olimpizma. Ta čast nosi sa sobom i veliku odgovornost. Vi ste prva generacija sportašica i sportaša u koje polažemo svu našu nadu za budućnost. Imate priliku postati prvacima ne samo osvajajući medalje, već i ponašajući se poput olimpijaca.

Igre je otvorio austrijski Predsjednik Heinz Fischer. Olimpijski plamen upalio je domaći sportaš Paul Gerstgraser, osvajač zlatnog odličja u skijaškim skokovima na Zimskom olimpijskom festivalu europske mladeži Liberec 2011.

Na svečanosti otvaranja Igara nije bilo defilea sportaša, kao što je to slučaj na OI i ZOI, već su mladi sportaši zajedno ušli u stadion i zauzeli svoja mjesta na tribinama, dok su kasnije barjaktari uz najavu izlazili na pozornicu.

Program otvaranja bio je mješavina starog i novog, retrospektiva sporta i društvenih promjena od 1964.: snimke najuzbudljivijih trenutaka ZOI 1964. i 1976., plesne točke od valcera do hip hopa, glazba iz različitih razdoblja, osvajači olimpijskih odličja s proteklih ZOI kao nositelji olimpijske baklje na stadionu.

Prvi nastupi hrvatskih sportaša na rasporedu su sutra, 14. siječnja. Natjecat će se alpski skijaši Saša Tršinski i Istok Rodeš u super-veleslalomu, te snowboarderica Paulina Berislavić u disciplini halfpipe (akrobacije u snježnom polucilindru).

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika