14.01.2012. / 15:52

Autor: Deutsche Welle

Pravna država ili osveta? Odnos prema bivšim diktatorima

Ubojstvo, egzil ili pošten sudski proces? Države koje je zahvatilo “arapsko proljeće” se različito odnose prema svrgnutim diktatorima. Pred kojim sudom bivši diktatori trebaju odgovarati: nacionalnim ili međunarodnim?

Gadafi je pogubljen, no što je s ostalima?Gadafi je pogubljen, no što je s ostalima?U svojim zemljama su vladali desetljećima. Nakon toga ih je svrgnuo vlastiti narod: bivši predsjednik Tunisa Zine al Abidine Ben Ali, egipatski predsjednik Hosni Mubarak, samoproglašeni vođa revolucije u Libiji Muamar al-Gadafi i jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh. Priče o sudbinama bivših arapskih diktatora nakon njihovog svrgavanja su različite.

Ben Ali je prvi predsjednik kojeg je sa predsjedničke pozicije svrgnulo "arapsko proljeće". U siječnju 2011. godine je pobjegao u Saudijsku Arabiju u kojoj se ne mora bojati da će biti pravno gonjen. Za razliku od Ben Alia, egipatski predsjednik Hosni Mubarak se odlučio ostati u zemlji. U međuvremenu se nalazi pred sudom. Gadafi je svoje obećanje održao: borio se do posljednjeg momenta. Umro je kratko nakon što je pao u ruke libijskih pobunjenika. Okolnosti njegove smrti su još uvijek nerazjašnjene. Jemenski predsjednik se odlučio za podnošenje ostavke. S obzirom na imunitet koji ima, vjerovatno neće nikada biti izveden pred sud.

Mjesecima se diskutira o tome kako se stanovništvo i njihove nove političke vođe u zemljama koje je zahvatilo „arapsko proljeće" odnose sa svrgnutim diktatorima. Univerzalni recept ne postoji. Odnos se razlikuje od zemlje do zemlje. Nema sumnje u činjenicu da su četiri arapska vlastodršca kršila ljudska prava, kako unutar, tako i van arapskog svijeta. Međutim, to ne daje odgovor na pitanje: pred kojim sudom bivši diktatori trebaju odgovarati. Da li su za to nadležne pravne institucije zemlja iz kojih dolaze ili sud kao što je Međunarodni kazneni sud u Hagu.

Nacionalno ili međunarodno pravo?

Za Reinharda Merkela, profesora za kazneno pravo i pravnu filozofiju na sveučilištu u Hamburgu je jedno jasno: "Onaj tko je izvršio zločine mora odgovarati pred sudom". O tome: da li će biti primjenjeno nacionalno ili međunarodno pravo mora se odlučivati od slučaja do slučaja. "Obje opcije imaju i prednosti i mane koje moraju biti uravnotežene. Ukoliko nema unutrašnjih resursa koji garantiraju pravedno suđenje, onda je predavanje slučaja Međunarodnom sudu pravde bolje rješenje", kaže profesor Merkel.

On kaže da također ne treba podcijeniti simboličku vrijednost sudskog procesa u očima stanovništva. Na kraju se ipak radi o instanci koja demonstrira pravdu i vladavinu prava. "Kazneno pravo je najjači izraz suvereniteta jedne vlade i države. Mnoge nove vlade inostranstvu žele dokazati svoju suverenost", kaže profesor Merkel.

Upitni procesi na temelju pravne države

Za nove vlade postoji još jedan motiv da se procesi vode u vlastitim zemljama: osveta.

"Ovaj motiv je u svakom pogledu dubiozan i ne doprinosi miru u budućnosti", kaže Merkel. Primjer za to je Irak. Svrgnuti diktator Sadam Husein je izveden pred sud u vlastitoj zemlji. Proces je bio na temelju pravne države, ali se odvijao pod upitnim okolnostima.

„Određene predrasude nisu uklonjene. U nekoliko slučajeva se nije uopće slušao optuženi, koji je pogubljen odmah nakon izricanja smrtne kazne bez obzira što je na raspolaganju imao još jedno pravno sredstvo", kaže Merkel za proces koji su kritizirale i nevladine organizacije Amnesty International i Human Rights Watch. Merkel smatra da to negativno utječe na demokratizaciju zemlje.

André Bank iz Instituta za bliskoistočne studije u Hamburgu (GIGA) se boji da će se isto desiti i u susjednoj Siriji u kojoj više od deset mjeseci režim upotrebljava nasilje nad demonstrantima. Mnogi pripadnici opozicije ne insistiraju na sudskom procesu protiv predsjednika Asada nego traže njegovu smrt. Bank smatra da će se u slučaju svrgavanja režima i Asadovog hapšenja desiti scenarij kao u Libiji.

Dilema za zapadne vlade

„Upravo to za demokratsku Siriju može predstavljati problem", upozorava Michael Boethe, umirovljeni profesor za međunarodno pravo na sveučilištu u Frankfurtu. „Ubojstva poput Gadafijevog su uvijek teret", kaže profesor Boethe. Za osiguravanje mira je suočavanje sa prošlošću neophodno. Arndt Sinn, profesor za njemačko i europsko kazneno i kazneno procesno pravo te međunarodno pravo na sveučilištu u Osnabrücku kaže da „procesi moraju biti po standardima ljudskih prava. Tek tada je društvo na putu u demokraciju".

André Bank u ovome vidi dilemu za zapadne i europske države. Iako je sirijski predsjednik Bašar al-Asad možda odgovoran za ubojstvo nekoliko tisuća Sirijaca i ako mnogi pripadnici opozicije traže njegovu smrt, zapadne vlade moraju zahtijevati pravedan proces, i to bez Sirijaca koji traže njegovu smrt.

Autori: Anne Allmeling / Mehmed Smajić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 14.01.12. 16:03

Osveta je primitivni oblik odmazde i "napredni svijet"osuđuje takav način presuda. Ali,zaista bih volio da mi netko razjasni ,u šta spada primitivni oblik uzurpacije vlasti te bestijalno ukidanje sloboda svojim građanima kao i bestijalna pljačka kroz vlast !?U kulturu sigurno ne spada.Dakle,ne preostaje ništa drugo nego odmazda.Iz jednoga prostoga i vrlo jednostavnoga razloga,Države vode i narode ugnjetavaju i kradu oni koji razumiju samo zakone sile i odmazde.Nema kulturne kazne koja će takve primitivce natjerati da to ne čine upravo tako.Osveta je primitivizam u naprednom i evoluiranom svijetu.Ovaj trenutni svijet,to definitivno još nije postao.I neće skoro postati.Dakle,gotovo da ni nema izbora.Fizički ukloniti zlo,znači i definitivno zaustaviti djelovanje zla.Sve drugo nema pomaka na bolje.Točno je da dolaze drugi,možda i gori od svrgnutih.No to dokazuje da čovječanstvo tapka u vlastitim zabludama i primitivizmu koje sa sobom donosi pohlepu,želju za vlašću i svakakva druga zla.U povijesti nisam vidio napredak ni na jednom kontitentu,u tom smislu.Tehnološki se napredovalo ali biće čovjeka se nije pomaklo ni milimetar.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika