15.01.2012. / 10:36

Autor: Nacional.hr

Međunarodni stručnjaci traže odbacivanje presude Gotovini i Markaču

Predlažu odbacivanje presude jer smatraju da bi potvrđivanje takve presude imalo 'dugoročne implikacije na međunarodno humanitarno i ratno pravo, a time i na buduće oružane sukobe u svijetu'

Ante Gotovina s odvjetnicimaAnte Gotovina s odvjetnicimaPresuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koja je u Hrvatskoj doživljena kao napad na cijeli tadašnji državni vrh, ali i opravdanost Domovinskog rata, nije pravno utemeljena. Zaključak je to dvanaest međunarodnih pravnih i vojnih stručnjaka sa zatvorenog simpozija koji se održao u Atlanti.

Grupa stručnjaka, među kojima su glavni odvjetnici američke vojske, jedan od najpoznatijih stručnjaka za međunarodno pravo, ali i bivši savjetnik haaške tužiteljice, smatraju kako bi u cijelosti trebalo ukinuti prvostupanjsku presudu generalima Gotovini i Markaču.

U zahtjevu za statusom 'prijatelja Suda' koji su podnijeli Žalbenom vijeću, a o čemu će se odlučivati 26. siječnja, predlažu odbacivanje presude jer smatraju da bi potvrđivanje takve presude imalo 'dugoročne implikacije na međunarodno humanitarno i ratno pravo, a time i na buduće oružane sukobe u svijetu'. Dodaju kako se takvom presudom u pitanje dovodi pravo na obrambeni rat te ističu kako je presuda potpuno promašila standarde međunarodnog prava.

Haaški sud potvrdio je primitak zahtjeva međunarodnih stručnjaka, ali nisu željeli komentirati sam zahtjev.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 15.01.12. 12:41

Sada kada se pročita jedna ovakva izjava,nemože se oteti dojmu da je tu netko lud.Ili manupulacije idu do neba.I preko neba.Svima je bilo jasno o čemu se radi a haški sud je smogao hrabrosti da donese presudu koja se kosi sa zdravim razumom a kamoli sa pravom i pravdom.Nemogu se dosuđivati takvi presedani ,kao u slučaju naših generala,a da se nema neki parametar po kojemu bi kriteriji bili prihvatljivi.No,haški sud je upravo to učinio.Vukovar im nije bio parametar,američki ratovi nisu bili parametar !?Pa šta je onda parametar za Oluju?Očigledno se radi o manipulaciji povjesnih veličina i namještanja.Sud i sada može sve odbaciti i donijeti presudu koju će nazivati pravnom i pravednom.No,svakome je jasno da to nije tako.Presuda će biti namjerno pogrešna i nepravedna.Sud će dokazati samo jedno-da je sam sebi svrha.Nikakvu povjesnu nepravdu neće ispraviti svojim ovakvim pogrešnim procjenma,ocjenama i presudama.To je naprosto presedan i paradoks međunarodnoga suda u Hagu.Kada se na tu brljavu od međunarodne pravičnosti i pravde,nadoveže domaća izdaja Tuđmana,Šuška i ekipe koja je Anti i Markaču smjestila,tada stvarno moraš imati debele živce i to sve preživjeti.Čini mi se ovo najjača potpora generalima i zaista im želim da budu oslobođeni.Da dođu kući kao slobodni ljudi,heroji i zaslužnici svojih djela.Onima koji su igrali prljave rabote u svezi njih,osim onih koji su utekli sa scene-mrtvi,želim nespokojne snove.Neće se ništa njima dogoditi ali savjest je odličan podstrekač straha.Pa neka ga uživaju barem pola onoga vremena koje su namijenili generalima.


registracija
12/1/11

Patricija13, 15.01.12. 14:34

Konačno i jedna dobra vijest!!! Fluid okani se Tudjmana i Šuška, nego traži krivce u toj tvojoj EU za koju tvrdiš da je manje zlo. Ako se dobro sjećam to je bio jedan od uvijeta da se završe pregovori.


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 15.01.12. 16:07

Da li to ''svijetski mocnici'' , uz pomoc ovakvih grupica ''strucnjaka'' ,kao sto stoji u tekstu, zapravo traze prostor za opravdanje i "legalizaciju" evt. buducih ratnih sukoba, za koje nije tesko pretpostaviti da bi trebali ovima istima donijeti ''korist''?
Zar nije fascinantna spoznaja da ovakva ljude tesko da ce ikada interesirati istinski i pravi mir na zemlji?
Ali vecina nas ostalih znamo da lazu i da ce samo nastaviti lagati, zar ne?


registracija
11/1/10

fluid, 15.01.12. 18:20

Patricija13@ Hvala ti na sugestiji u svezi EU.Odmah prelazim u zonu jednoumlja te ću glasovati protiv ulaska Hrvatske u EU . Ne po svojem nego po tvojem razmišljanju.Neznam kako ti uspjevaš toliko pobrkati lončiće ?Osobno sam napisao šta mislim o presudi generalima kao i o haškom sudu puno tekstova.No,ulazak Hrvatske u EU je nešto sasvim drugo.I o tome sam se izjasnio u argumentima ZA i PROTIV.No,generalno moje opredjeljenje je ipak za ulazak,kao manje zlo koje Hrvatska uopće može izabrati ovoga trenutka.Ali ako mi ti zakidaš pravo slobode mišljenja,naviknut na diktature i jednoumlje,ja ću svoje mišljenje podrediti tvojemu.Pozdrav i hvala ti što si me prosvijetila/o .


registracija
28/4/10

Zvonko, 15.01.12. 18:39

Tuđman je umro 12. prosinca 1999. a Gojko Šušak 3. svibnja 1998.

Zanimljivo da se Tuđmanu i Šušku, uz sad već dobro poznatu politiziranost Haškog tužiteljstva te Haškog suda, pridaje odgovornost za onaj dio njegovog rada na koji nije mogao utjecati. Tuđmanu je bilo jasno, što su pokazali i isječci sa sastanaka sa generalima, da Hag ima namjeru procesuirati politički i vojni vrh pobjedničke Hrvatske. Suočen s tim presedanom u povijesti međunarodnog prava bilo mu je odmah jasno da Hagu nije cilj kazniti agresora nego podijeliti krivnju, odlučio se za pravnu bitku koristeći sve mogućnsoti koje mu pruža statut suda. Prva veća pobjeda na toj relaciji je i Šuškova subpoena. Međutim, kako smrt obojice a tako i smjena vlasti, proces suradnje prelazi u bezpogovrno služenje interesima političkog sudišta! Ubrzo, Račan i njegova šestorka donose saborsku deklaraciju kojom dozvoljavaju istraživanje i procesuiranje Oluje.
Carla ubrzo sastavlja svoju Carlinu listu na kojoj se nalazi ime Gotovine. Svjestan pravde koju su doživjeli Kupreškići i Blaškić, Gotovina se odlučuje na bijeg. Mesićevo svjedočenje 1997 i dilanje transkriptima kao dio odmazde prema Tuđmanu urodilo je optužnicama (uz par preinaka) za udruženi zločinački poduhvat kako Gotovini, Čermaku i Markaču, tako i Praljku, Prliću i ostalima iz BiH!

Optuživati Tuđmana, a imajući u vidu sve nepravde i licemjerje koje je činila međunarodna zajednica, od embarga 21. rujna 1991., moratorija na odluku o neovisnosti, angažmana plavih kaciga i brojnih mirovnih pregovora, je nepoznavanje svih činjenica. Tuđman jednostavno nije imao puno mogućnosti a kapitulirati, kao pobjednik u ratu, u miru nije htio.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 15.01.12. 19:20

Sad je pitanje dali su tvrdoglavi ili nisu? Ako su tvrdoglavi neće se obazirati na ove "prijatelje", a ako nisu tvrdoglavi, u potpunosti će uvažiti mišljenje pravih profesionalaca i trenutno ih pustiti. Tu se ne radi o nićem drugom nego samo o tvrdoglavosti i preuvažavanju njihova mišljenja u presudi. Sami sebi stvaraju sve ono što nikada ne bi mogli stvoriti u normalnim presudama. Niko nikada nije pomislio vještačiti te suce.


registracija
30/9/09

davor12345, 16.01.12. 08:36

Ma Tuđman je bio pametan u pi... lepe materine! On je sve znao što će biti! Ka i Šušak! Radili su što su radili, kao obični ljudi koji su morali donositi odluke, i dobre i loše! Pasivnost međunarodne zajednice prema sukobu u bivšoj Jugi, od kojih je ključan onaj u BiH, omogućila je snagama koje su vodile ratove, utemeljene na lažnim mitovima i šovinizmu da njihova politika opstane dulje nego što je trebalo! ! Velikosrpske snage su tako "oslobađale" sve srpske zemlje dokle su god mogle, a u Hrvatskoj, njihovi pandani su imali dobar alibi za provođenje "svoje" politike! Promašena politika prema Bosni i Hercegovini dovela je do niza problema, a ne Haaški sud! Tuđman i vrhuška su u to vrijeme imali za uzor političare iz Srbije, a u cilju podjele BiH, za koju su vjerovali da će se isto raspasti kao i ostatak Juge! Pa jeba te, bio je dovoljan jedan telefonski poziv od strane Clintona Tuđmanu pa da se izgubi bosanska posavina. Lažne veličine koje je taj režim proizveo, poput Gotovine, Norca i njihovih pandana na Srpskoj strani padali su kao zrele kruške čim su se njihovi "zaštitnici" maknuli s političe scene! Tek kad se u sukob uključila SAD, problemi su se počeli rješavati u pravcu mira. Daytonski sporazum je nepravedni mir, ali je zaustavio rat. Haški sud je samo instrument najviše Britanske obavještajne službe , odnosno svih onih politika koja su shvatile da se uz njegovu pomoć može dugoročno smiriti regija bez uporabe oružane sile.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika