15.01.2012. / 10:44

Autor: Hina

Zlatar: Europa je zajedničko mjesto iz kojeg svi potičemo

Svrha određivanja europske prijestolnice kulture je istaknuti europsku pripadnost na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini jer je Europa zajedničko mjesto iz kojeg svi potičemo, kao i naša kultura, koja je dio zajedničkog, europskog kulturnog kruga i naslijeđa, ocijenila je hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić koja u subotu navečer sudjeluje kao gost na središnjoj proslavi otvaranja projekta Maribor 2012. – Europska prijestolnica kulture.

Andrea Zlatar ViolićAndrea Zlatar ViolićSvrha određivanja europske prijestolnice kulture je istaknuti europsku pripadnost na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini jer je Europa zajedničko mjesto iz kojeg svi potičemo, kao i naša kultura, koja je dio zajedničkog, europskog kulturnog kruga i naslijeđa, ocijenila je hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić koja u subotu navečer sudjeluje kao gost na središnjoj proslavi otvaranja projekta Maribor 2012. – Europska prijestolnica kulture.

Svečanost su otvorili slovenski predsjednik Danilo Tuerk i europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost, sport, medije i mlade Androulla Vassiliou. Ministrica Zlatar ocijenila je program svečanosti zanimljivim jer je spajao "visoku poetičnost sa apsolutno suvremenom urbanom glazbom i u tom smislu pokazao ono što kultura danas jest".

Europska prijestolonica kulture naslov je koji se godišnje dodjeljuje barem jednome europskom gradu koji Europska unija odredi na razdoblje od jedne godine, tijekom koje mu se ukazuje prilika u najboljem svjetlu prikazati svoj kulturni život te svoju kulturno-povijesnu baštinu.

"Brojni europski gradovi dosad su iskoristili tu titulu za preobražaj vlastite kulturne osnove, te tako izmijenili način na koji ih svijet promatra", jer se u svakom gradu proglašenom Europskom prijestolonicom kulture tijekom cijele jedne godine održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe, istaknula je hrvatska ministrica.

Teme koje je odabrala slovenska prijestolnica kulture i koje će se realizirati tijekom 2012. godine u Mariboru i okolnim gradićima su futurističko mapiranje grada na rijeci Dravi, utopijsko planiranje i revitalizacija Maribora te preispitivanje budućnosti. U Mariboru će se u sklopu projekta, koji ravnopravno financiraju država i lokalni izvori, održati 238 različitih kulturnih projekata s poznatim i manje poznatim umjetnicima iz Slovenije, susjednih zemalja, Europe i svijeta.

Drugi po veličini slovenski grad Maribor proglašen je, zajedno s portugalskim gradom Guimaraesom, Europskom prijestolnicom kulture za 2012. godinu, a gradovi partneri slovenskom predstavniku su Murska Sobota, Novo Mesto, Ptuj, Slovenj Gradec i Velenje. Titula europske prijestolnice kulture dodjeljuje se od 1985., kad je to predložila negdašnja grčka ministrica kulture Melina Merkuri.

Ministrica Zlatar izrazila je nadu da će Hrvatska uskoro biti u prilici kandidirati se na natječaj za Europsku prijestolnicu kulture. Ukazala je na činjenicu da europske smjernice pokazuju da je dobro da se kandidiraju manji gradovi i to u konceptu poput slovenskog, kad je umreženo više manjih gradova.

"U Hrvatskoj niz regija ima priliku pokazati se jer smo mi zemlja mnogo malih gradova koji zapravo predstavljaju regije", kazala je.

Vezane vijesti

'Izmjene Zakona o HRT-u predlagane su bez ruku prisile'

'Izmjene Zakona o HRT-u predlagane su bez ruku prisile'

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izjavila je danas da bi prijedlog izmjena Zakona o HRT-u mogao biti na vladi za dva tjedna, a odbacila je i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika