15.01.2012. / 11:58

Autor: Deutsche Welle

Apple i njegovi problematični dobavljači

Američka tvrtka Apple ovog vikenda je po prvi put objavila strogo čuvani popis svojih dobavljača. I po prvi put je priznala kako se dobar dio ovih tvrtki ne drži propisa o humanim uvjetima rada.

Apple je promijenio svoju politikuApple je promijenio svoju politikuAppleovi iPodovi, iPadovi i iPhoneovi statusni su simboli za koje su potrošači diljem svijeta spremni izbrojati i više nego što bi morali platiti za neki konkurentski proizvod sličnih karakteristika. Apple je kult i ljudi na čelu ove tvrtke to dobro znaju. I to isto tako dobro znaju iskoristiti znajući da će fanatični poklonici marke s jabukom u logu biti spremni platiti i više nego što si smiju priuštiti.

Objavljena tajna

No isto tako je već odavno poznato da visokostilizirani i sofisticirani proizvodi dobrim dijelom nastaju pod uvjetima koji s filozofijom slobodnog i kreativnog konzumenta 21. stoljeća, kakvom se Apple obraća, nemaju previše zajedničkog. Medijski napisi o neljudskim radnim uvjetima, plaćama ispod lokalnih standarda i manjak sigurnosnih standarda u (mahom azijskim) pogonima dobavljača dijelova za Appelove proizvode i dosad su s vremena na vrijeme uzbunjivali javnost. No Apple do sada na ove napise ili nije reagirao ili ih je pokušavao opovrgnuti. Daljnja strategija su bile i tvrdnje kako Apple nema utjecaja na lokalne dobavljače.

Tim više je iznenadilo prioopćenje koje je ovog vikenda dospjelo u vodeće svjetske novinske agencije. U njemu novo vodstvo Applea na čelu s Timom Cookom prekida s dosadašnjom tradicijom komunikacije ove tvrtke s javnošću i to u dva segmenta. Prvo, Apple je objavio listu od 156 dobavljača koja je dosad bila čuvana poput vojne tajne. I drugo: Apple je priznao da u dobrom dijelu tih tvrtki nešto nije u redu kad su u pitanju prava radnika i radni uvjeti. Tako se samo 38 posto dobavljača pridržava normi o maksimalnom radnom tjednu od 60 radnih sati i zajamčenim jednim slobodnim danom.

Nova transparentnost

Nadalje, jednoj trećini dobavljača se predbacuje neodgovoran tretman opasnih materijala i otpada, a jedna trećina se ne pridržava propisanih mjera zaštite na radu. U nekim slučajevima interna Appleova kontrola je čak naišla na 6 slučajeva gdje je prekršen zakon o zabrani rada mlađih od 16 godina. Apple je priopćio da će pokrenuti postupak kako bi se u sljedeće dvije godine otklonili nedostaci s liste. "Još mnogo toga treba biti učinjeno", rekao je Tim Cook. Promatrači procjenjuju kako je najnovija inicijativa iskrenosti i transparentnosti dio politike nasljednika Steva Jobsa. Cook je odmah nakon smrti utemeljitelja Applea najavio da će Apple učiniti transparentnijim. Njegov prethodnik je naime bio zagovornik metode: što manje dospije u javnost, to bolje. Apple je posljednjih godina često kritiziran zbog nehumanih uvjeta rada u pogonima svojih dobavljača. Pritom je posebice negativno u oči upala tajvanska tvrtka Foxconn u čijim je kineskim pogonima došlo do velikog broja samoubojstava radnika.

Autor: Nenad Kreizer

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor informatičkog diva Apple, Tim Cook, odustao je od 75 milijuna dolara dividende od dionica kojima je tvrtka nagradila svoje zaposlenike,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika