Objavljeno u Nacionalu br. 427, 2004-01-20

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Milkin muž bi u nova osvajanja

U prošlotjednom ljubavnom logu Mesić – Sanader – Čačija došlo je do nekih komešanja, jer je vrhovni politički i moralni autoritet nacije, rečeni Mesić, odlučio ustati i obaviti osnovne higijenske potrebe, npr. oprati obraz kao da ništa nije bilo

Ivan StarčevićIvan StarčevićTKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ?
Četvrtak, HRT 1, 20.10
Četiri kaktusa

Povela se riječ o SARS-u, pa voditelj Tarik F. ležernim standardno hrvatskim književnim jezikom pita natjecatelja «niste to nikad zakačili negdje?». U još uvijek gledanom «Milijunašu» voditelj redovito i poučno rabi jezični standard, a da to ne radi, onda ovaj njegov lokalizam ne bi djelovalo krajnje odbojno. Gdje li ga je samo usvojio, pardon: zakačio?

DNEVNIK
Petak, HRT 1, 19.30

Idealan za ilustraciju izreke «šećer na kraju» u Dnevniku se pojavljuje voditelj noćašnjeg «Meridijana 16» Branko Nađvinski i preslatko počinje onim svojim tradicionalnim oproštajnim pozdravom licemjerne babe: «Lijep pozdrav». Mi stari šećeraši znamo da se s te dvije slatke riječi Nađvinski u svojoj noćnoj emisiji vijesti oprašta od gledatelja, da su one zadnje što čujemo i vidimo od našeg medenog. Stoga smo se logično ponadali da će g. Nađvinski iz Dnevnika nestati iste one sekunde čim iskotrlja svoja dva natrena. Za divno čudo on je ostao i izgovorio sve što je imao na umu, što znači da je svoj čuveni blesavi oproštajni pozdrav počeo koristiti i kao uvod, tj. kao veliki zaštitni znak, pečat svoje gorostasne autorske kako veličine tako i osobnosti.
Još od doba naše pradavne tv zvijezde Zvonka Letice i njegovog tobože slavnog «hvala na pažnji» na kraju njegove stvarno velike emisije traje ovaj nesporazum raznoraznih tv voditelja i njihovih najozbiljnijih namjera da postanu besmrtni autori. I Lijep Pozdrav, kao i njegovi jednako neuspješni prethodnici (Poštovanje, Mir i Dobro i slične originalnosti) mislili su da je nužno i dovoljno izmisliti bilo kakvu afektaciju i da im je time emisija dobila na vrijednosti. Logično je da taština tih veleumova ne može pojmiti najjednostavniju stvar.
Letica se mogao od gledatelja svojeg društveno političkog magazina «Stop» pozdravljati s najobičnijim «doviđenja», jer stvar je bila toliko nova i dobra da je bilo svejedno što će njen autor na kraju reći. Naša puslica i ljepotica Branko Nađvinski trebao bi Letičino «hvala na pažnji» početi koristiti na kraju svake svoje emisije, uvijek legendarno smjele i pune gorkih istina. Kako stvari treba dotjerati do apsurda da bi bile jasne, onda je više nego bistro svakome da Nađvinski sa svojim ufitiljenim «lijep pozdrav» samo gubi vrijeme. Neka lijepo kaže «hvala na pažnji», pa da svima bude jasno kako on sebe stvarno doživljava.

DNEVNIK
Nedjelja, HRT 1, 12.00
Vijenac

Predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić dao je intervju današnjem «Nedjeljnom Vjesniku», što HRT hitro prenosi, jer riječ je o prošlotjednom ljubavnom trokutu «Mesić-Sanader-Čačija». Došlo je do nekih komešanja u krevetiću naših triju nacionalnih prvaka. Milkin muž, pošto je mimo svakog obraza i poštenja, umirovio svojeg imenjaka Čačiju, osvanuo je danas na ekranu s velikim potpisom ispod vlastitog lika, u kojem tvrdi da će povući vlastitu odluku o umirovljenju Sanaderova tjeločuvara (ruski: tjelohranitelja), ako se utvrdi da je taj takav i takav itd. itsl. Dakle, Milkih muž bi sad van iz loga u kojem je tjedan dana tako lijepo pajkio.
Pojavila se i bivša ministrica vojna, Željka Antunović, s jako lijepim novim naočalama koje uspješno forsira već jedno tjedan dana (kao da se sprema voditi «Milijunaša»), i rekla da prijedlog o nagradnom penzioniranju bojnika Čačije nije smio doći do Milkina mužeka, jer su taj prijedlog poslali zli ljudi iz njenog bivšeg dobrog ministarstva, koji su svi znali da je Sanaderov favorit prekršio zakon i da nema pravo na tzv. predsjedničku mirovinu. Cijenjena gđa Antunović sigurna je bila cenzurirana, jer njenoj izjavi žalosno nedostaje tvrdnja da Milkec Mesić nikad ne čita novine, pa nije mogao znati ono što je znala cijela Hrvatska: imenjaka ne umiroviti. Nekim čudnim slučajem, g. Milkec je sada pročitao stare novine i shvatio u što se upetljao. Vrhovni politički i moralni autoritet naše drage nacije i države, rečeni Mesić, odmah je odlučio ustati i obaviti osnovne higijenske potrebe, npr. oprati obraz kao da ništa nije bilo

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
Kaktus

Gost je bio, da se pristojno izrazimo, mali varaždinski demagog N.N, novi predsjednik hrvatske političke stranke XYZW. Naravno da je on Ivan Čehok i da je stranka HSLS, ali kako sve to skupa nikome ne znači ništa, onda je šteta tipki koje na tipkovnici treba lupiti da bi se napisalo ime vođe i vođene. Voditelju Stankoviću zamjeramo što bradatog i kosatog N.N. nije doveo u studio zakrabuljenog i da gledateljima postavi pitanje je li to Čehok ili nije. Prevagnuli bi pozitivni odgovori, a zna se i kada bi se to dogodilo. U jednom času NN je izjavio da ne zna dovoljno o aferi Sanader-Mesić-Čačija, o kojoj tjedan dana bruje svi mediji. U tom času Stankovića bi zasula lavina «da» odgovora, jer samo se iz jedne stranke u Hrvatskoj može lagati na najnižoj razini, kao dijete.

100 GODINA HAŠK-A MLADOST
Nedjelja, HRT 2, 18.55
vijenac

Bilo je to godine 1903, šestog studenog, u Zagrebu, osnovano je prvo sveučilišno sportsko društvo AŠK, koje je ubrzo postalo HAŠK. Proslava je održana prošlog tjedna u Lisinskom, pokrovitelj je bio muž Prve dame, a na početku je prikazan i tv dokumentarac Jure Ozmeca. Dokumentarac je uspio u svakom pogledu, osim u sitnici: spiker koji čita od početka do kraja ima govornu manu, on šuška kao Jura Ozmec, što je znak izuzetno velikog samopouzdanja, tj. osobine koju u tolikoj mjeri imaju samo sportski novinari. Slušati deset minuta čovjeka koji ne može izgovoriti c, z, s, č, đ, ž, š, dž kako Bog zapovijeda, tj. samoga akustički divnog sebe, to može samo sportski novinar, riječju: nadčovjek.

GLAMOUR CAFE
Nedjelja, HRT 1, 21.
Vijenac

Seksualnom teoretičaru Aleksandru Štulhoferu dvije su Svilanove suradnice znakovitih prezimena (Pišek i Skorup), pokušale prodati malo prakse u vrućoj atmosferi. Za početak, okružile su ga polugolim bilderima, dugonogo sjele tik uz njega, a kad su počele prostačiti i fanatično oponirati njegovim odgovorima, vidjelo se da mu je dosta bliskih kontakata. Čovjek je na kraju, na pitanje koliko često ima spolne odnose, prezrivo frknuo i otišao u nepoznatom smjeru, a mogao je lijepo lagati kao i većina Hrvata koji uvijek, što god ih djevojke s mikrofonom i kamerom pitale, imaju spreman odgovor «triput tjedno». Čitanje knjiga, odlazak u kazalište i slična zabadanja koja opasno načinju našu privatnost treba odbiti čarobnom bajalicom, čudi nas da g. Štuli to nije umio, nego se dao isprovocirati kao ženske udruge nasilnim Ljubomirom Čučićom.

DNEVNIK
Ponedjeljak, HRT 1, 19.30
vijenac

Novoimenovana pomoćnica ministrice Kosor i državni tajnik kod gđe Kosor imaju nekih neriješenih problema sa zakonom, što je stari kadrovski uvjet za napredovanje u HDZ-u, kako tad tako i danas, kod Sanadera. U popodnevnim «Vijestima», svaka čast njima, kaže nam se kako gđa Desna Ručica gđe. Kosor izjavljuje na svojoj pres konferenciji da nije znala za nalaz državne revizorice koji je teško optužuje.
Dobri stari «Dnevnik» dopunjuje priču i pred nama je hodnik i u njemu skromni poslužavnik za hranu, znate već ono čudo na kotačićima. Taj je artefakt, po dokumentima čestite i časne Kosoričine nove desne ručice, košta osamnaest tisuća tristočetrdesetšest kuna. Troškovi za pribor za jelo iskazani su brojem 160.000 kn. Nova Kosoričina i uzdanica svih naših obitelji koje vjeruju u novo i najnovije ministarstvo za obitelj iskazala je i međugeneracijsku solidarnost po modelu poznatom kao «Franjo-Seka-Braco». Ona je svojem sinu dala da za njen ured malo prevodi s njemačkog, a kad su je novinari upitali nije li to nepotizam i sukob interesa, ona je filozofski odvratila, samo za potrebe slabo gledanog «Dnevnika», da se «to može i tako shvatiti». Zanimljivo je da je Sanaderov do srži moralno obnovljen i očišćen ejč di zi tek počeo vladati, a već ima na dušici nekoliko sramnih skandalčića. Što li će biti za godinu dana? Najbolje je ne lutati, nego pitati optimiste, po mogućnosti i ugledne članove stranke.

Vezane vijesti

Tarik Filipović: Najviše volim trošiti novac na svoju ženu

Tarik Filipović: Najviše volim trošiti novac na svoju ženu

“Voditi kviz još uvijek mi je veliki izazov i nadam se da publika to osjeti. Osim toga mi je i veliko veselje jer ta voditeljska forma zadovoljava… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika