16.01.2012. / 12:00

Autor: Nacional.hr

Linić bi 'rezao', ministri baš i ne

"Prostora ima, smanjivat će se masa plaća i programi po ministarstvima, negdje će se rezati više, a negdje manje", rekao je Linić

Slavko Linić Slavko Linić Ministar financija Slavko Linić najavljuje kako će se 'rezati' svuda po malo, dok ministri brane svoj resore i tvrde kako mjesta za uštedu više nema, izvještava Novi list.

Ministar financija se nada kako će konačni prijedlog proračuna za 2012. godinu biti dovršen do kraja siječnja. "Rezat će se svugdje ponešto, samo na materijalnim troškovima po ministarstvima planiramo uštedjeti milijardu kuna", izjavio je Linić. Novi list navodi kako je u planu smanjenje rashoda za najmanje pet do devet milijardi kuna. Linić navodno provodi konzultacije sa svim ministrima, određujući im okvir djelovanja u programu najavljene uštede. "Prostora ima, smanjivat će se masa plaća i programi po ministarstvima, negdje će se rezati više, a negdje manje", rekao je Linić.

Ministri se ne slažu s najavljenim programom štednje. "Mislim da nema prostora da se u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture dira u postojeći proračun. Teško možemo ići ispod sadašnje razine, čak je pitanje da li nam je i to dovoljno. U ovoj fazi ja ne vidim prostor za smanjenje", kazao je ministar Zlatko Komadina. Dodajmo kako ovo ministarstvo raspolaže s oko 6,5 milijardi kuna.

Iz proračuna ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića oko 85 posto novca čine rashodi za plaće zaposlenih. Budžet je u 2011. godini iznosio nešto više od 12 milijardi kuna. "Hrvatski izdaci za obrazovanje i znanost danas su manji od 1 posto BDP-a i to je najbolji odgovor na vaše pitanje. Ako želimo zaustaviti potonuće Hrvatske moramo promijeniti odnos prema obrazovanju i znanosti, a to uključuje kadrove, organizaciju i financije. Hrvatska, ako želi imati ekonomiju utemeljenu na znanju, mora ulagati više u školstvo i tehnologiju. Stoga su dodatna ulaganja u ta područja potrebna odmah, bez daljnjeg rezanja proračuna za obrazovanje i znanost. Nema nikakvih mogućnosti uštede. Ključnim smatram povećati privlačnost i upisne kvote za prirodne i tehničke znanosti i približiti ih mlađim generacijama, a to su i studiji koji su skuplji po studentu, nego npr. ekonomski ili pravni fakulteti", rekao je Jovanović.

Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić naglašava kako 'nema više prostora za daljnje rezanje budžeta', pogotovo za stavku spomeničke rente , jer je bez nje 'zaštita baštine ozbiljno ugrožena'.

Vezane vijesti

S HDZ-om 'za stolom'

S HDZ-om 'za stolom'

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je, komentirajući izjavu predsjednika RH Ive Josipovića o potrebi… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 16.01.12. 14:23

Samo Crkvu ne dirajte.Sve ostalo može.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika