15.01.2012. / 21:04

Autor: Hina

20. obljetnica međunarodnog priznanja

Hrvatska je odnijela političku i moralnu pobjedu

Na prigodnoj svečanosti na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježena je večeras 20. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske s koje su najviši državni dužnosnici uputili poziv hrvatskim građanima da 22. siječnja izađu na referendum i glasuju za pristupanje Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.

Državni vrh na proslavi obljetnice (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)Državni vrh na proslavi obljetnice (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)Na prigodnoj svečanosti na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježena je večeras 20. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske s koje su najviši državni dužnosnici uputili poziv hrvatskim građanima da 22. siječnja izađu na referendum i glasuju za pristupanje Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.

Predsjednik Republike Ivo Josipović podsjetio je da su Hrvatsku prije 20 godina koja je bila izložena brutalnoj agresiji, među brojnim zemljama priznali i partneri iz tadašnje Europske zajednice i sve nas je taj događaj ispunio ponosom. Hrvatska je odnijela političku i moralnu pobjedu, istaknuo je Josipović.

Hrvatska je danas bolja zemlja - zemlja demokracije u kojoj je moguće iznosti različita mišljenja, pa tako za i protiv ulaska u Europsku uniju, naglasio je Josipović i pozvao građane da iduće nedjelje 22. siječnja izađu na referendum i glasuju za pristupanje Hrvatske EU. Poručio je da se iduće nedjelje ne odlučuje samo je li nam dobro, nego želimo li u budućnosti bolju Hrvatsku i sigurniju budućnost za našu djecu. Kao što smo prije 20 godina bili ponosni na međunarodno priznanje, vjerujem da ćemo i za 20 godina moći biti ponosni na tu odluku.

Predsjednik vlade Zoran Milanović također je pozvao građane da na referendumu glasuju za ulazak Hrvatske u EU jer je to dobro za Hrvatsku, dodavši da je to, kao je rekao, milenijsko pitanje. Ulaskom u EU možemo pokazati da smo kvalitetni, da smo klasa i da zaslužujemo više i bolje, no za to ćemo se morati izboriti. Milanović je također zahvalio svima koji su pridonijeli da Hrvatska dođe pred sama vrata EU.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da su nam prije dvadeset godina počeli priznavati i drugi ono što smo znali u svojim srcima - da jesmo građanke i građani svoje zemlje, svojeg kontinenta i cijelog svijeta i da nikad nećemo postići ništa značajnije od toga da budemo građani. "Građani smo zemlje koja se rađala teško, koja je prošla kroz mnoga iskušenja, koja je pred 20 godina isto ovako jedne hladne zime prepoznata kao zemlja koja će uspjeti", kazala je Pusić, ustvrdišvi da je 1992. godina u kojoj su nas priznale mnoge zemlje u kojoj smo primljeni u Ujedinjene narode i u kojoj smo osim emotivne, povjesne i kulturne postali i nezaobilazna politička činjenica.

Pusić je ustvrdila da nam je netko davne 1992. rekao da ćemo danas biti pred vrata EU da bi ta ideja vjerojatno imala podršku preko sto posto jer je tada bilo svima u svijetu jasno koliko je važan mir, koliko su važne institucije, stabilnost i pripadnost kulturnom, ekonomskom i povijesnom krugu.

"Puno je trebalo truda da se izgrade institucije i državna neovisnost, treba nam još jedan korak, da stabiliziramo svoju zemlju, građanske vrijednosti i svoju budućnost na dugi rok", kazala je Pusić pozvavši građane da ne propuste tu šansu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem prisjetio se da je prije 20 godina, kao i danas dijelio oduševljenje koje je vladalo trgovima, ulicama i kafićima ali najviše na svim linijama naše bojišnice. "Naši branitelji su bili najzadvoljniji a mi zajedno s njima, jer je to značilo da prestaje rat, da ćemo vratiti sve preostale teritorije u sastav slobodne zemlje, da će se ljudi vrati u svoje domove i da ćemo graditi novu budućnost, budućnost koju se više nije dalo zaustaviti", kazao je Šprem.

Dodao je da su neki htjeli zaustaviti tu budućnost ali nisu uspjeli i da se ta budućnost nastavlja i dalje. Ustvrdio je da se svim građanima bolju budućnost može u znatnijoj mjeri postići u EU te je pozvao građane da na referendumu glasuju "za".

Danski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Bo Eric Weber istaknuo je da je 2012. godina izuzetno važna za dvije zemlje, jer Danska predsjeda Europskom unijom , a Hrvatska o pristupanju uniji odlučuje na referendumu. Vjerujemo u pozitivan ishod referenduma, rekao je Weber i dodao da 27 zemalja Europske unije očekuju da Hrvatska postane punopravnom članicom EU. Podsjetio je da je Hrvatska već član NATO saveza i daje velik doprinos sudjelujući u međunarodnim mirovnim operacijama.

Weber se osvrnuo na dužničku krizu i potrebu osiguranja gospodarskog rasta i zapošljavanja i izrazio uvjerenost da će Hrvatska ulaskom u EU ostvariti napredak i dobrobit.

Skupu koji je organiziralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nazočili su i predstavnici diplomatskog zbora akreditiranog u RH.

U glazbenom programu nastupili su klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj", Zbor Hrvatske radiotelevizije i pjevačica Vanna.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 15.01.12. 21:52

O čemu Pusićka i Šprem lupetaju?

Pusić je rekla "da su nam prije dvadeset godina počeli priznavati i drugi ono što smo znali u svojim srcima - da jesmo građanke i građani svoje zemlje, svojeg kontinenta i cijelog svijeta i da nikad nećemo postići ništa značajnije od toga da budemo građani"? Jel ona misli ovdje na Hrvatsku?
Odavno nisam pročitao gluplju rečenicu!

Šprem se prisjetio "da je prije 20 godina, kao i danas dijelio oduševljenje koje je vladalo trgovima, ulicama i kafićima ali najviše na svim linijama naše bojišnice"? Odavno nisam pročitao licemjerniju rečenicu!


registracija
24/3/10

bagsy, 15.01.12. 22:26

eeehh,what a day


registracija
21/11/11

PEDJAPAN, 16.01.12. 00:15

Pogledajte novčanike danas i osamdesetih godina sve će vam biti jasno


registracija
26/11/09

CH2710, 16.01.12. 07:56

Ljevičar sam po prirodi... ali mi se gadi ovo licemjerje.

Umjesto da se ljudima servira čisto suđe i da se jasno kaže što je to stvarno dobro, a što loše za državu, ovi samo pričaju kako će nam biti bolje... a o tome kako to postići niti jedne riječi.


registracija
7/4/11

ivanovac, 16.01.12. 09:57

Ova gnjida od Zvonka bio je i ostao zatucani HDZ-ov
kadar koji ne vidi dalje od debeloguze bjeloglave kokoške (stoji u prvom redu).


registracija
26/1/08

Rampa, 16.01.12. 10:17

Bjeloglava kokoš liči u ovoj bundi na pravog ugojenog tuljana!

Zvonko, hebi ga, Mostar neće u EU 1.06.2013, ući će tek onda kad sa Sarajevom bude postignut dogovor o pristupanju BiH u EU, otvori oči, ipak su vas slagali da je to Hrvatska!

Nije, niti će ikad biti!


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 16.01.12. 16:47

Ovi ljudi, gore navedeni u tekstu stvarno su u stanju izgovoriti svakakve besmislice. Problem je u tome da najcesce nisu ni svijesni koliko su povrsni i lakomisleni i koliko, onatoc ''funkcijama'' koje obnasaju, gdje bi trebali govoriti samo o necemu sto stvarno ''znaju'', zbog nepregledne zbrkanosti i nejasnoce u kojima egzistiraju ovakvo nesto je zapravo samo zalosno, zar ne?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika