16.01.2012. / 12:47

Autor: Deutsche Welle

Dan kada se počeo rađati Bond, James Bond

Prije točno 50 godina počelo je snimanje prvog iz serije filmova o Jamesu Bondu "Dr. No". Nitko tada nije ni slutio da se upravo rađa jedna filmska legenda.

James Bond (Daniel Craig)James Bond (Daniel Craig)Sastojci koji su filmove o Jamesu Bondu učinili jednim od najvećih uspjeha u povijesti filma uvijek su isti. Nepogrešivi agent 007 u službi "njezinog veličanstva" koji, uz sve trikove, sposobnosti i vještine, još i sjajno izgleda, i 50 godina nakon svog filmskog rođenja puni kino dvorane. 16. siječnja 1962. godine je počelo naime na Jamajci snimanje prvog "Bonda" pod naslovom "Dr. No".

Pola stoljeća kasnije kultni agent, spasitelj svijeta i osvajač čitave vojske ženskih srdašaca nije ništa izgubio na svojoj atraktivnosti. Već traje snimanje "Skyfalla", novog, 23. po redu "Bonda" koji bi trebao zaigrati u kinima u jesen. Treći put će agenta 007 u njemu igrati Daniel Craig koji je, nakon Seana Connerya, Rogera Moorea, Georgea Lazenbyja, Timothyja Daltona i Piercea Brosnana šesti glumac koji je dobio slavnu "licencu za ubijanje".

Bojali su se da je "prebritanski"

Legendarno je postalo Bondovo koketiranje s njegovom tajnicom Moneypenny, baš kao i Bondove ljepotice, rafinirane tehničke igrarije njegovoj stručnjaka za oružje i opremu, pa čak i njegovo donedavno omiljeno piće martini s votkom ("promućkan, a ne promiješan") koje je desetljećima pio - prije nego što je Coca-Cola sa Sony Entertainmentom sklopila milijunski ugovor, a agent morao prijeći na bezalkoholno i niskokalorično piće. Agent s britanskim "štihom" uspio je pola stoljeća odoljeti svim novinama i naprecima filmske industrije.

Pritom uspjeh špijunskog trilera koji se počeo snimati početkom 1962. godine ni blizu nije bio zajamčen. Nakon što su se nakon dužeg natezanja producenti Albert R. Broccoli i Harry Saltzman konačno uspjeli dogovoriti s autorom Ianom Flemingom za prava na njegov roman o Bondu, bilo je prilično teško naći ekipu za film - i ispred i iza kamere. Projekt je slovio kao ne baš obećavajući jer je, kako su govorili u Hollywoodu, bio "prebritanski".

Connery kao druga rezerva

Ni Sean Connery niti njegov filmski protivnik Joseph Wiseman u ulozi Dr. Noa nisu bili prvi izbor producenata. Prije nego što je Terence Young angažiran za redatelja, Broccolija i Saltzmana su odbila četiri kandidata. Glazbu koja je kasnije postala legendarna je Monty Norman navodno napisao u dvije minute. Kasnije ju je aranžirao John Barry što je rezultiralo dugogodišnjom svađom dvojice glazbenika.

Redatelj Young je bio taj koji je odlučio u radnju ubaciti malo humora i to s obrazloženjem da inače postoji opasnost da film zbog "škakljivih" erotskih scena i nasilja neće proći cenzuru. Za glumca Richarda Johnsona koji je, baš kao i Richard Todd, odbio ulogu koja je na kraju povjerena Škotu Conneryju tu leži tajna uspjeha koji je ostvario film. "Sean je napravio cijelu stvar duhovitom, to je donijelo uspjeh", kaže Johnson.

Ljepotice, automobili...

Koliko je svemu pridonijela pojava ljepotica koje su prodefilirale kroz Bondove filmove (i njegovu spavaću sobu) teško je procijeniti, ali je činjenica da je nastup švicarske glumice Ursule Andress u ulozi tragačice školjki već sam po sebi postao opće mjesto u povijesti filma. Toliko, da mu je 40 godina kasnije postavljena neka vrsta spomenika u Bondu u kojem je agentovu djevojku igrala Halle Berry, a koja je tu odglumila gotovo identičnu scenu kao i Andressova skoro pola stoljeća ranije (kako izlazi iz mora u seksi kupaćem kostimu i nožem na boku zataknutim za gaćice). Legendarni su postali i Bondovi automobili - Nacionalni muzej automobila u Beaulieu kod Southamptona pokazuje 50. godina nakon početka snimanja Bonda izložbu 50 vozila koji su u ciklusu o agentu 007 igrali važnu ulogu.

Budžet od milijun dolara

Kada se pogledaju noviji Bondovi, teško je zamisliti da se nekada film o kraljičinom agentu snimao s razmjerno malim budžetom. Iako se milijun američkih dolara u ono vrijeme čini prilično velikom svotom, na setu se trebalo žestoko štedjeti. Vrata šefa tajne službe "M"-a nisu tako mogla biti od prave kože, a Ken Adams koji je bio zadužen za rekvizite morao je na brzinu vlastoručno naslikati jednu Goyinu sliku koja je visila u uredu Dr. Noa.

Danas su producentski posao preuzela djeca prvog producenta Alberta R. Broccolija. I posinak Robert i kćer Barbara su od malih nogu sudjelovali u produkciji - kao statisti i asistenti redatelja. Po svemu sudeći, još ćemo koji put u budućnosti moći čuti neke nove glumce koji izgovaraju onu slavnu rečenicu: "Moje ime je Bond. James Bond."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Američka glumica Demi Moore, koja je službeno u studenom objavila da se rastaje od Ashtona Kutchera nakon tri godine braka, odlučila je da njezino… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika