Objavljeno u Nacionalu br. 844, 2012-01-17

Autor: Dragan Petric

Sajam novih tehnologija

Digitalna elita u Las Vegasu

Najveći svjetski sajam potrošačke elektronike pokazao je da ćemo u budućnosti upotrebljavati ultratanke elektroničke naprave, ali i da svi strepe pred novim Appleovim proizvodima

Ultrabook Novi trend u
prijenosnim računalimaUltrabook Novi trend u prijenosnim računalimaPočetkom siječnja u Las Vegasu se održava International CES, najveći svjetski sajam novih tehnologija, gadgeta, informatičke industrije i telekomunikacija. Kockarnicama, noćnim klubovima, restoranima, teatrima i trgovačkim centrima tijekom održavanja CES-a prošeta se četvrt milijuna ljudi, dobrim dijelim i iz inozemstva, pa grad od sajma zaradi stotine milijuna dolara.

ORGANIZATOR STOGA dobiva gomile povlastica od grada - stotine luksuznih hotelskih soba za svoje djelatnike i njihove goste, posebnu prometnu regulativu, zaseban hangar na aerodromu... Što god treba, samo da se tih tjedan dana svatko tko je netko u svijetu tehnologije pojavi u Las Vegasu i produži sezonu basnoslovne zarade. Takve okolnosti zadržavaju CES u terminu koji je za ovu industriju postao nezgodan - posljednje dvije-tri godine, u najokrutnijim gospodarskim okolnostima, spašavaju je gadgeti, uređaji koji se nerijetko kupuju i kao božićni darovi - pa je izlagačima tržišno predstavljanje novih modela odmah nakon sezone darivanja odveć zakašnjelo. Uz to, već drugu godinu zaredom Apple najavljuje novu verziju svog iPada - ultimativnog gadgeta koji je uzor svim drugima - za veljaču ili ožujak.


Pompa koja će nastati oko iPada 3 uništit će sav zanos koji se na CES-u stvara oko čak 20.000 novopredstavljenih uređaja. Prošle je godine tako najveći hit CES-a bio tablet Motorola Xoom, uređaj s Android OS-om o kojem su svi pričali i koji je želio svatko, no mjesec i pol dana kasnije objavljeni iPad 2 uništio mu je prodaju. Izlagači su stoga na CES-u 2012., koji je zatvoren proteklog vikenda, nastupili s ponešto drukčijom taktikom. Gotovo su sasvim izostale premijere tableta, očito u strahu da - ma koliko atraktivni bili - ne dožive lanjsku crnu sudbinu Motorolina uređaja. Umjesto toga, naglasak je bio na ultrabooku, uređaju koji je konceptualno zamišljen gotovo kao ubojica tableta. Riječ je o vrlo tankim prijenosnim računalima koja, za razliku od tableta, imaju fizičku tipkovnicu i "pravi" operacijski sustav i hardverski su jednako snažna kao i "obični" prijenosnici. Trend stanjivanja uređaja, koji je zahvatio apsolutno sve tehnologije u svijetu - od televizora do smartphonea - zahvatio je tako i prijenosna računala koja su time donekle anulirala svoj najveći nedostatak u odnosu na tablete. Sada, kad prijenosnik više nije ni deblji ni teži od tableta, a ni skuplji, zašto bi itko kupio tablet, a ne pravo računalo?

TIME JE CIJELA informatička industrija, predvođena Intelom, proizvođačem čipa zahvaljujući kojem je moguće napraviti tako tanko, a ujedno i moćno računalo, opalila u Las Vegasu golemu pljusku Appleu, čiji iPad 3 nakon CES-a mnoge neće zanimati jer će radije kupiti ultratanki prijenosnik. Posebno je uspješan nastup imala tvrtka Lenovo, koja je predstavila uređaj IdeaPad Yoga, svojevrsni hibrid ultrabooka i tableta koji vrlo zorno pokušava dočarati kako su tableti uživali u slavi vrlo kratka vijeka. Lenovo IdeaPad Yoga je ultrabook čiji se ekran može zakrenuti za puni krug, 360 stupnjeva u odnosu na tipkovnicu, čime postaje tablet. Kako je vrlo tanak (samo 16 milimetara), činjenica da se ispod ekrana nalazi i tipkovnica doista ne smeta tome da ga doživimo kao tablet, jer na tržištu ionako postoje brojni tableti koji su deblji. Uz sve to, Yoga nudi raskošan ekran s dijagonalom od 13,3 inča i moderan operacijski sustav, Microsoftove Windowse 8.

To je prva verzija Windowsa koja će biti istovjetna i za računala i za tablete i za smartphone, a njeno se komercijalno lansiranje očekuje sredinom ove godine. Tada će se u prodaji naći i Yoga, po cijeni od oko 1100 dolara, što je u rangu svih ostalih ultrabookova top-klase. Lenovo je ovim uređajem plijenio golem interes na CES-u, a da su i sami svjesni kako su predstavili napravu koju će mnogi kopirati, svjedoči i to što su se najbolje zabavljali tijekom sajma. Svake večeri je u trenutačno naj-in noćnom klubu u Las Vegasu, Aquaknoxu u hotelu Venetian, bio održan party u režiji Lenova. Jedne večeri partner u organiziranju partyja bio im je, dakako, Intel, oduševljen odlukom Lenova da u Yogu ugrađuje upravo njihov čip, dok je već sutradan u ulozi partnerske tvrtke bio Microsoft, također pružajući na taj način simboličnu podršku Lenovu u lansiranju Yoge, uređaja koji na najbolji mogući način prezentira nadolazeće Windowse 8. Osim Yoge, Lenovo je predstavio i prvi televizor s Android OS-om, još jedan uređaj koji tablet čini izlišnim - što će vam, ako vaš televizor može sve što i on, samo na kudikamo većem i ugodnijem ekranu?

Naravno, nisu u Lenovu baš tako naivni pa da misle kako će tržište tableta naglo nestati - ono Električni auto PanasonicaElektrični auto Panasonicaje i dalje u rastu - riječ je o pomodnom tipu uređaja kakav se kupuje čak i kad su potrošači svjesni da im možda ne treba, pa je ova tvrtka predstavila i nekoliko tableta. Nisu se ograničili samo na Android OS kao platformu, nego i na spomenute Windowse 8, čiji se dolazak itekako snažno osjetio na sajmu. Među najvećim hitovima sajma bio je smartphone Nokia Lumia 900, uređaj čiji je operacijski sustav upravo Microsoftova platforma. Sjajan i uvjerljiv dizajn, 4,3-inčni ekran fantastičnog kontrasta i pouzdanost te povjerenje u kvalitetu učinili su Nokijin uređaj zanimljivijim od ostalih smartphonea na CESu, iako su te druge uređaje predstavljale razvikane kompanije poput Sonyja, HTC-a, LG-ja...

Lumia 900 naprosto je ono što tržište sada traži - odmak od iPhonea u smislu daleko modernijeg korisničkog sučelja, većeg ekrana i dizajna koji je moderan, ali ne "appleovski". Osim toga, američko je tržište, a i svjetsko, sito Appleovih lovorika - osjeća se da kompanija pokojnog Jobsa više uopće ne mora ulagati trud da uspije, iako su na CES-u goleme simpatije pripale Nokiji, tvrtki koja je trenutačno u upravo suprotnoj poziciji. Kako bi se vratila među topigrače na tržištu smartphonea, Nokia mora uložiti iznimno velik trud, neusporedivo veći od bilo kojeg takmaca, a na Lumiji 900 osjeti se da su to i učinili. Publika u Las Vegasu prepoznala je taj trud i lansirala ovu Nokijinu napravu u zvijezde mnogo prije stvarnog početka prodaje. Kao i u slučaju Yoge, tako je i sa slavom koju je pobrala Lumia 900 profitirao Microsoft, kojem je ovo dodatna garancija uspjeha Windowsa 8. Prošlog tjedna u Las Vegasu je predstavljeno čak 30-ak ultrabookova, trostruko više nego što ih je na tržištu bilo prije CES-a. Intel je tvrtka koja je, inspirirana vrlo tankim Appleovim MacBook Airom, osmislila koncpet ultrabooka, a kako je tu riječ o klasičnom PC-ju, a ne računalu utemeljenom na Mac OS-u, ekspanzija ovog tipa uređaja na sajmu treći je faktor u prilog očitom uspjehu Windowsa 8.

CES JE TAKO POKAZAO da će se korisnici, nakon opčinjenosti Appleom, ponovno vratiti Microsoftu negdje u drugoj polovici godine, kad zažive novi Windowsi, kako kroz računala, tako i kroz smartphone i tablete. Ipak, suzdržanost mnogih izlagača zbog nadolazećeg iPada 3, ali i iPhonea 5, sljedećeg MacBook Aira i ostalih uređaja kojima će Apple odgovoriti na izazove poput Yoge, Lumije 900, ultrabookova i ostalih zamamnih uređaja, ipak je donekle ugušila feštu u Vegasu. Odmaknemo li se iz svijeta gadgeta i računala, stanjivanje uređaja bilo je najzamjetniji trend sajma. Ovo se osobito osjetilo kod televizora - LG i Samsung su predstavili 55-inčne OLED (Organic LED) televizore koji su "debeli" jedva nekoliko milimetara. Predstavljeni su i prozirni ekrani, pa je tako Samsung demonstrirao prozorsko staklo na kojem je moguće pratiti statuse na Facebooku i Twitteru ili surfati internetom - tehnologija digitalnog prikaza slike postala je takva da je moguće izraditi ekrane ne deblje od običnog stakla. Sony je pokazao novi tip ekrana kao odgovor na Samsungov i LG-jev OLED televizor koji ima deset puta brži odziv od standardnoga LCD televizora.

Predstavio je i novu generaciju Blu-Ray playera, sa 4K rezolucijom koja donosi dvostruko više redaka i stupaca u matrici prikaza slike od Full HD rezolucije. Kad je riječ o Blu-Rayu, Panasonic je imao specijalno događanje kojim je obilježena 50. godišnjica prvog filma o Jamesu Bondu. Prvi put na Blu-Rayu izlazi kolekcija svih filmova s tajnim agentom 007 (ima ih 22), a Panasonic je uložio tehnološka znanja da taj komplet djeluje senzacionalno, baš kao i dvije Bond djevojke koje su vodile event: Olga Kurylenko i Caterina Murino. Na događanju su bila i tri redatelja filmova o Jamesu Bondu: Martin Campbell, Michael Apted i John Glen. CES je i inače mjesto koje širi granice tehnologije i tako što pažnju javnosti privlači pojavom brojnih slavnih osoba, pa je lani bio zapažen dolazak Lady GaGe. Ove godine titulu glavne estradne zvijezde na sajmu imao je tinejdžerski star Justin Bieber.

Vezane vijesti

Lenovo osvojio 16 nagrada na CES 2012.

Lenovo osvojio 16 nagrada na CES 2012.

Lenovo je objavio da je na najvećem sajmu potrošačke elektronike 2012 International Consumer Electronics Show (CES) osvojio 16 prestižnih nagrada i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika