17.01.2012. / 08:57

Autor: Diana Robaš

Amnesty International:

Nužnost pritiska na Mađarsku

"Europska komisija mora temeljitije proučiti mađarski ustav i zakone jer mi strahujemo da bi oni mogli imati teške posljedice za ljudska prava u toj zemlji", rekla je Nicola Duckworth, direktorica programa AI-a za Europu i srednju Aziju

Viktor Orban (arhiva)Viktor Orban (arhiva)Europska komisija mora poduzeti mjere kako bi osigurala usklađivanje novog mađarskog ustava i medijskih zakona sa standardima ljudskih prava EU, izjavio je danas Amnesty International.

Novi ustav, koji je stupio na snagu 1. siječnja, mogao bi zapriječiti žalbe građana Ustavnom sudu i diskriminirati LGBTI osobe u Mađarskoj, a restriktivni zakoni o medijima uvedeni krajem 2010. godine prijete slobodi izražavanja.

„Europska komisija mora se više potruditi oko stroge provjere mađarskog ustava i novih zakona koji bi, bojimo se, mogli imati ozbiljne posljedice po ljudska prava u zemlji", rekla je Nicola Duckworth, ravnateljica Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju.

Reportaža iz Budimpešte: Umiveno lice neofašizma

„Sve zemlje članice EU imaju obvezu poštivanja ljudskih prava."

U prosincu 2011. godine, Viviane Reding, povjerenica Europske komisije za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo, izrazila je zabrinutost pred mađarskom vladom oko određenih dijelova ustava.

Ali Amnesty International zabrinut je da je analiza Europske komisije bila odviše usredotočena na tehničke manjkavosti, zanemarujući širi negativni utjecaj ustava i drugih novih zakona na ljudska prava.

Pristup Ustavnom sudu

Čini se da novi zakon o Ustavnom sudu Mađarske ograničava pravo običnih građana na pravni lijek.

Od građana se sada zahtijeva da imaju pravnog zastupnika kako bi podnijeli ustavnu tužbu, a sudske vlasti imaju diskrecijsko pravo izreći novčanu kaznu od 1700 eura žalitelju koji „zloupotrijebi pravo podnošenja zahtjeva".

Diskriminacija

LGBTI osobe u Mađarskoj potencijalno su suočene sa širokim rasponom diskriminacije u sklopu novog ustava, koji definira obitelj kao zajednicu „zasnovanu na braku muškarca i žene, ili linearnom krvnom srodstvu, ili skrbništvu".

„Restriktivna definicija elemenata koji sačinjavaju obitelj diskriminira istospolne parove i mogla bi spriječiti sudove da instituciju braka ubuduće prošire i na njih", rekla je Nicola Duckworth.

Sloboda izražavanja

Glavna kritika zakona o medijima odnosi se na koncentraciju moći nad medijima u Nacionalnoj medijskoj i infokomunikacijskoj agenciji. Organizacije za ljudska prava upozorile su na posljedični manjak nepristranosti, izjavivši da bi on mogao dovesti do „proizvoljne kontrole nad procesima javnog nadmetanja i licenciranja".

U prosincu 2011. godine, Agencija je odlučila uskratiti licencu Klubradiju, nezavisnoj radiopostaji koja je kritizirala vladu. Taj će potez istjerati postaju s radiovalova nakon što joj važeća licenca istekne sljedeći mjesec.

„Jedna jedina vladina agencija sada ima moć ušutkavanja kritičkih medijskih glasova u Mađarskoj i to stanje već sada nepovoljno utječe na slobodu izražavanja", rekla je Nicola Duckworth.

„Europska komisija mora djelovati bez odgađanja kako bi osigurala da mađarska vlada podupire ljudska prava i poduzme nužne reforme kako bi svoje zakone o medijima i novi ustav dovela u sklad s normama EU."

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 17.01.12. 13:25

Počelo je discipliniranje Mađarske zato što bi postojeći ustav potencijalno mogao naškoditi ovima i onima. Ne, naškodio već mogao bi naškoditi.

Jednoumlje na nov način.

Otvorimo okice i učimo kako se to radi u kulturnom svijetu.
Zažmiriš na Srebrenicu, a tražiš hitnu akciju zbog potencijalne mogućnosti da se ugroze nečija prava.


registracija
4/4/11

Bluebird, 17.01.12. 17:34

Ako je Madjarska bila republika, sta je sad?
Vratite to natrag, a ti Laudate ne mjesaj sve.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika