17.01.2012. / 09:45

Autor: Nacional.hr

Udruga Protagora

Crkva, a ne ateisti

Udruga za zaštitu prava ireligioznih reagirala je na izjavu Juraja Jezerinca prema kojoj je Domovinski rat bio posljedica "ateizacije, bezboštva i odbijanja Boga"

Juraj Jezerinac; Photo: Davor Javorović/PIXSELL (arhiva)Juraj Jezerinac; Photo: Davor Javorović/PIXSELL (arhiva)Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba Protagora reagirala je opširnim pismom na izjavu vojnog ordinarija Juraja Jezerinca, koji je povodom obilježavanja 20 godina od priznanja Hrvatske poručio da je Domovinski rat bio posljedica "ateizacije, bezboštva i odbijanja Boga". Protagora smatra kako je ovakva izjava visokog crkvenog funkcionera ništa drugo doli zamjena teza, podsjećajući kako je Crkva, a ne ateisti, tijekom minulih stoljeća sustavno provodila progone drugih i drugačijih. Protagora stoga svoju tezu potkrepljuje brojnim primjerima omasovljenih zločina u kojima je Crkva aktivno sudjelovala. Evo i priopćenja:

Ateizacija, bezboštvo i odbijanje Boga

Veliki broj hrvatskih medija prenio je dio govora biskupa Jezerinca kojim biskup vrijeđa nevjernike i iz kojeg se lako može iščitati poziv na linč. Jezerinac tako tvrdi: "I ovaj rat agresorski bio je posljedica ateizacije, bezboštva i odbijanja Boga".

Udruga za zaštitu ireligioznih, Protagora nije upoznata niti s jednim zločinačkim pohodom organiziranim ili upravljanim od strane neke organizacije agnostika, ateista i ostalih nevjernika. Ali znamo da je prve progone onih, koji drugačije vjeruju, započela Crkva, a ne ateisti - naime u 4. st. istom nakon proglašenja kršćanstva službenom državnom religijom Rimskog Carstva, pobjednička frakcija kršćana započinje progon - kako drugih frakcija u okviru kršćanstva (npr. gnostika, a kasnije katara i bogumila), tako i pripadnika drugih religija koje pogrdno nazivaju poganima.

Dalje, u križarskim ratovima (1095-1291), pokrenutim i vođenim od strane Crkve - ne ateista - ubijeno je desetak milijuna ljudi. Još toliko poubijala je zločinačka Sveta Inkvizicija - a ne ateisti - do 1808. godine, kad ju je Napoleon Bonaparte konačno zabranio. Inkvizicija - a ne ateisti - posebno se sadistički okomila na milijune nevinih žena proglašavajući ih vješticama koje bi, nakon dugotrajnog bolnog i ponižavajućeg mučenja, žive spaljivala na lomači. KC time je dala neizbrisiv pečat „Europskome kulturnom identitetu" jer takve navade ne poznaje niti jedna druga kultura.

Prisilno pokrštavanje

Odlukom pape - a ne ateista - u 16. stoljeću započinje prisilno pokrštavanje američkih urođenika, koji su izloženi zvjerskim masakrima i genocidu (do početka 17.stoljeća pobijeno je 90% stanovnika Meksika i 85% stanovnika Perua) te im se „kršćanstvo = europska kultura" utiskuje u tijelo i u dušu, ne bi li pod svaku cijenu spoznali gospodina, Isusa Krista. Sve do kraja 20. st. Katolička crkva nije imala ništa protiv njihovog zlostavljanja, porobljavanja i ubijanja.

Vjerski ratovi u Francuskoj (1562-1590) između katolika i hugenota obilježeni su masakrima hugenota u kojima samoinicijativno sudjeluju i bogobojazni katolici - a ne ateisti - obični građani koji, tri dana i tri noći, po ulicama i trgovima Pariza hvataju i kolju žene i djecu hugenota, u tzv. Bartolomejskoj noći 1572.godine.

Za vrijeme tridesetogodišnjeg rata između katolika i protestanata 1618.-1648. g. (kršćani protiv kršćana, a ne ateisti protiv kršćana) koji se vodio na teritoriju današnje Njemačke, usmrćen je svaki treći njezin stanovnik. Posebno okrutno bilo je osvajanje protestantskoga Magdeburga kojeg je vodila katolička koalicija, a ne koalicija ateista. Katolička - a ne ateistička - vojska (u kojoj su sudjelovali i hrvatski vitezovi) izmasakrirala je oko 25.000 od 30.000 stanovnika, nekoliko tjedana silovala djevojčice i žene, a grad je opljačkala i spalila te ga sravnila sa zemljom.

Priklanjanje fašističkim diktatorima

I „izabrani narod" sustavno je kroz stoljeća bio na udaru Katoličke crkve, čime su Hitleru bitno olakšali „konačno rješenje" „židovskog pitanja". Hans Kueng tvrdi da je „nacistički antisemitizam, utemeljen na rasi, bio pripremljen rimokatoličkim i protestantskim antijudaizmom utemeljenim na religiji." Ne na ateizmu! Tijekom 20. stoljeća Katolička crkva - a ne ateisti - još uvijek pokazuje svoj prezir prema ljudskim pravima, prema pravima žena, prema legalno izabranim predstavnicima naroda, a ponajviše prema pravima djece tolerirajući njihovo sustavno fizičko, psihičko i spolno zlostavljanje širom svijeta, prikrivajući i negirajući zločine, te štiteći zločince, a posebno pedofile iz svojih redova.

U pedesetak godina 20. stoljeća Katolička crkva - ne ateisti - šest se puta priklonila fašističkim diktatorima, genocidnim režimima, masovnim ubojicama, organizatorima logora smrti, silovateljima i otmičarima djece! Katolička crkva - ne ateisti - stala je na stranu pobunjene vojne oligarhije 1926. u Portugalu, sklopila konkordat s Mussolinijem u Italiji 1929., podržala pobunjenog generala Franca protiv Republike Španjolske 1936., poveselila se uspostavi zločinačke NDH 1941., blagoslovila udar generala Pinocheta protiv Republike Čilea 1973., te prihvatila vojnu huntu Jorgea Videle - uzurpatora vlasti u Republici Argentini 1976.
Hrvatsku naciju posljednjih dvadesetak godina uvjeravaju kako je bez Katoličke crkve ne bi niti bilo, kako biskupi rade u interesu naroda i sl. Naravno da HBK ne služi Republici Hrvatskoj nego svome poslodavcu, Svetoj stolici, odnosno samoj sebi, koristeći sva prava koja proizlaze iz za RH štetnog ugovora sa Svetom stolicom. Narod gladuje, prekopava po kontejnerima, a HBK raspolaže milijunima i gradi palače od oniksa. Sveta stolica je, kao što se to ovih dana često ponavlja, među prvima priznala Hrvatsku, ali nas to skupo košta. Do sada nas je olakšala za barem 6 milijarde kn, i svakodnevno uzima dodatni milijun. Udruga ireligioznih Protagora od RH nije nikad tražila ni lipe!

Crkva - lišena demokracije i tolerancije

Ako građani RH jednog dana, na referendumu slobodnom voljom odluče prenijeti svoj neotuđivi suverenitet i svoju slobodu na Svetu stolicu, onda će biskupi moći uživati u misionarskoj ulozi preoblikovanja obrazovnog, pravnog i političkog sustava, te manipuliranja vojskom i policijom. Do toga dana oni su ravnopravni građani koji nemaju nikakva prava vrijeđati one koji misle drukčije i koji zbog valjanih razloga ne vjeruju u svetost Katoličke crkve. U 21. stoljeću u Crkvi demokracije nema, nema ravnopravnosti spolova, nema tolerancije na seksualno opredjeljenje pojedinca, a isti takav

Vezane vijesti

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne… Više

Komentari

registracija
21/4/11

Milankn, 17.01.12. 09:58

Za crkvu je točno, ali ovo "nisu ateisti" je idiotski, tragikomično. Tko je pobio desetke milijuna ljudi u SSSR-u i bivšem komunističkom bloku, ako ne ateisti? Tko je dan danas na vlasti u Kini, gdje i dalje ubija? Ili su Staljin & co. vjernici? :-)


registracija
8/4/08

arisa, 17.01.12. 10:26

Dragi moji pobozni, zajedno sa Jurom & com
od svega srca i najiskrenije vam zelim da sto prije odete svom dragom i ljubljenom na uzivanje a ostavite nas da se mi patimo na ovoj zemlji


registracija
30/6/09

jebivjetar, 17.01.12. 10:49

Valjda će ovaj članak pročitati i netko od crkvenih velikodostojnika koji imaju mozga i poštenja. Ali, sumnjam ! Tihe ubojice u mantijama nikada ništa nisu shvatile. Stoljeća pogroma i ubijanja u ime vjere su iza nas. Tko zna što su si u svojim ograničenim umovima još umislili .


registracija
16/9/11

Brkoni, 17.01.12. 10:58

Ma gluposti. Treba crkvu ponovo usutkati, ostaviti ih da trkeljaju u crkvi, a drzavu i nas ostave na miru. Naplatiti poreze od posjeda i zarada, a za svako mijesanje u politiku, kazniti novcano. Brzo bi se umirili, a ako i nebi, nek palcu presvetom ocu.


registracija
7/7/11

gadovi, 17.01.12. 10:58

milankn
nevolja svih tih koje si pobrojao je ta što su odlučili ne djeliti plijen (novac) sa crkvom nego su je odlučili odjebati, i to sa pravom, jer su konkurenti a konkurenciju nitko ne voli.
Da nije tako već bi crkva i njima u svojim seansama ispiranja mozgova dodijelila aureolu svetosti, čestitosti, mučeništva i sl.
Ovako, tko im je kriv kad ne žele koristiti propagandne i lobotomirajuće usluge crkve.
Tu im je ključ uspijeha ili neuspjeha

U svemu tome facinira čovjekov mozak, to je tema za dublju sociološku i antropološku analizu. U stanju je otići na mjesec, ali nemože savladati ovakve jeftine crkvene štoseve bazirane na manipulacija ljudskim strahovima od bolesti, smrti, manipulacijama nedostojnim uvjetima života i ljudskim utopijskim nadanjima (raj)


registracija
7/7/11

gadovi, 17.01.12. 11:17

Doista bi trebali pred crkvu postaviti uvjet opće demokratizacije i otvorenosti prije nego prifiri socijalnim procesima.
Transparentnosti se boji kao vrag tamjana
Sve me interisira o njoj, prihodi rashodi, sastanci kao idirektan prijenos sa istih, odluke, seksulane navike, itd, itd.
Kazališne predstave (mise) za lobotomiju i inicijaciju pojedinca u njihovu mega sektu me ne interesiraju. To je manipulacija.


registracija
10/12/09

MKC, 17.01.12. 12:18

Bože, oprosti im (komentatorima) jer ne znaju što čine (govore). Npr. GADOVI tome je sve unaprijed prezreno.


registracija
30/9/09

davor12345, 17.01.12. 12:33

Živio Marin Srakić!


registracija
30/9/09

davor12345, 17.01.12. 12:34

Živio Juraj Jezerinac!


registracija
30/9/09

davor12345, 17.01.12. 12:36

Pogani = Nevjernici


registracija
30/9/09

davor12345, 17.01.12. 12:38

Ima toga još! Pametnom dosta!


registracija
30/9/09

davor12345, 17.01.12. 12:46

Još sam se sitija: Živila katolička Crkva, prijatelj Hrvatskog naroda! Doli komunjare!


registracija
2/4/10

Njofra, 17.01.12. 12:56

@Milankn, u društvima koje si spomenuo niti jedan zločin nije učinjen u ime nevjerovanja ili ne-boga već kao politički obračun, dok je Crkva ubijala u ime vjere i boga. A koliko su režimi koje spominješ zaista ateistički, i o tome bi se moglo raspravljati. Nedavno smo mogli čitati kako je Dragi vođa Kim jong il bio uzdignut u rang božanstva i moralo ga se slijepo obožavati. Po istom principu funkcionirali su svi autoritarni komunistički režimi.


registracija
7/7/11

gadovi, 17.01.12. 12:59

Bože, oprosti mu (MKC) jer ne zna kome vjeruje .


registracija
27/7/09

verina, 17.01.12. 13:04

davor12345, primi se pravopisa umjesto parola! :)


registracija
21/4/11

Milankn, 17.01.12. 13:24

Njofra, u "društvima koje sam spomenuo" upravo je ateizam nametan i preferiean kao "državna religija", ali to je zapravo - svejedno. Milijune poklanih i mučenih ljudi tamo jamačno nije briga u ime čega su ubijeni.


registracija
31/1/10

STTony, 17.01.12. 13:25

Bravo za Protagoru!

Crkvi ukinuti državne dotacije, uvesti transparentno i javno knjigovodstvo i početi naplaćivati porez jer ionako samo siju mržnju i strah.

Ni mrvice ljubavi i tolerancije od njih, a o zavjetu siromaštva da i ne govorimo.


registracija
26/11/09

CH2710, 17.01.12. 13:29

Fuj... smrdljivi paraziti... ovi crkvenjaci...

Da nema te gamadi život bi još imao i neki smisao... ovako se samo vode ratovi, mrzi, gladuje... a ta bratija propovijeda teške gluparije...

...ali, eto, ovaca je bilo i bit će...-


registracija
9/5/10

lolobrigita, 17.01.12. 13:36

Vidiš kako Juraj nosi na srcu svoju crvenu knjižicu.


registracija
30/9/09

davor12345, 17.01.12. 14:22

Dik je srca, bit će i Croatije! Dok je novaca, bit će i crkve! Evo, jeli sada valja pravopis?


registracija
30/9/09

davor12345, 17.01.12. 14:23

Dok je srca, bit će i Croatije! Dok je novaca, bit će i crkve!


registracija
30/9/09

davor12345, 17.01.12. 14:24

Srećom, na scenu je stupi don Grubišić!


registracija
2/4/10

Njofra, 17.01.12. 14:47

Milankn, odlično si napisao: ateizam je bio nametan kao religija. Ili: ateizam kao nevjerovanje u boga nebeskog je komunistima bio samo alat za uklanjanje konkurencije kako bi mogli instalirati svoga, ovozemaljskog boga, sa svim obredima (npr. pioniri i omladinci kao pričest i krizma), svecima (narodnim herojima), hagiografijama (nevjerojatnim pričama o revoluciji i NOB-u) itd. Naravno, mrtvima je svejedno u ime čega je počinjen zločin, ali nije svejedno nama živima jer lažna optužba zahtjeva reakciju. Nije li istinoljubivost jedna od kršćanskih vrlina? ("Ne svjedoči lažno!") Komunisti jesu bili ateisti, ali svi ateisti nisu bili (ili nisu) komunisti. Kao što su komunisti mogli biti i pušači, pa njihovi zločini ne bi bili pušački zločin! Zločini su bili komunistički (i rezolucija Vijeća Europe govori o KOMUNISTIČKIM zločinima) jer su bili počinjeni u ime i u svrhu obrane toga režima, a prebacivanje loptice na ateizam samo je jeftin pokušaj relativiziranja zločina organiziranih i provedenih od strane Crkve. Ponovit ću: niti jedan zločin komunističkih režima nije učinjen u ime nevjerovanja i u ime ne-boga! Na Bleiburgu nitko nije stradao zato što je bio vjernik već zato što je bio smatran narodnim neprijateljem. Nakon rata komunisti ateisti su na Golom otoku najzvjerskije postupali protiv komunista ateista koji su se priklonili Staljinu, a ne Titu, dakle riječ je bila o "herezi", a ne o ateizmu.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 17.01.12. 16:03

Vidiš kako su ateisti sposobni,Njih par posto je uspjelo zaratiti,voditi rat i usput opljačkati zemlju,oglodati do kosti.Svaka im čast.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 17.01.12. 16:05

Je li ateist pravoslavci ili ateisti katolici?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika