18.01.2012. / 10:20

Autor: Nacional.hr

Internetska bespuća u mraku

"Diljem svijeta zapažen je razvoj usavršavanja zakonodavstva koje bi trebalo stati na kraj internetskom piratstvu, a ustvari regulira internet u drugom smjeru, ograničava ga", izjavili su iz Wikipedie

Screenshot: WikipediaScreenshot: WikipediaNajveća enciklopedija na internetu, Wikipedia, u znak prosvjeda zbog 'antipiratskih' zakona koje je predložio američki Kongres ugasila je na jedan dan svoju englesku inačicu, piše BBC.

Prosvjedu su se priključile i druge internetske stranice, među kojima internetski news-portal Reddit i blog Boing Boing. Urednici internetskih stranica protive se zakonima Stop Online Piracy Act (SOPA) i Protect Intellectual Property Act (PIPA) za koje se tvrdi kako će biti 'cenzorski' za web, a o kojima se trenutno raspravlja u Kongresu SAD-a.

Sve korisnike Wikipedije na engleskom jeziku danas je dočekala poruka na zacrnjenom ekranu. "Zamislite svijet bez slobodnog znanja". Piše kako je potrošeno milijune sati kako bi napravili najveću enciklopediju u ljudskoj povijesti, a kako Američki kongres sad planira donjeti zakon koji će ozbiljno ugroziti slobodan i otvoreni internet. Na kraju poruke stavljen je link na Wikipedijine stranice za SOPA-u I PIPA-u.

Osnivač Wikipedie, Jimmy Wales, izjavio je za BBC kako su zakoni manjkavi, kako neće zaustaviti internetsko piratstvo i kako će biti pogubni za slobodu izražavanja mišljenja te slobodni i otvoreni web.

"Zagovornici zakona SOPA su opoziciju okarektizirali kao ljude koje žele omogućiti piratstvo ili koji brane piratstvo. No to nije točno. Točno je kako je zakon toliko 'preopširan' i tako loše napisan da će imati utjecaja na cijeli niz područja koje nemaju nikakvu vezu sa zaustavljanjem internetskog piratstva", rekao je Wales. Administratori ove on-line enciklopedije dodaju kako ovaj slučaj nije iznimka.

"Diljem svijeta zapažen je razvoj usavršavanja zakonodavstva koje bi trebalo stati na kraj internetskom piratstvu, a ustvari regulira internet u drugom smjeru, ograničava ga", izjavili su iz Wikipedie.

Pobornici promjena u Donjem domu Američkog kongresa brane zakon za koji tvrde kako će zaustaviti dotok financijskih prihoda 'piratskim internetskim stranicama'. Zakon bi treba dati ovlasti vlasnicima sadržaja i vladi SAD-a da bez zakonskih procedura i pravnog postupka ukinu stranicu koja se nezakonito koristila zaštićenim internetskim sadržajima. Druga namjera zakona je kako bi američke nuditelje usluga na internetu, pretraživače, tvrtke za plaćanje putem interneta i oglašivačke mreže prisilila na prekid rada te nuđenja linkova internetskim stranicama povezanim s nezakonitim aktivnostima.

Iz ureda američkog predsjednika Baracka Obame u priopćenju se ističe kako će se zalagati za borbu protiv piratstva, ali isto tako i za pravo na slobodu govora, pravo na privatnost, sigurnost i inovacije na Internetu. Autor spornog zakona SOPA-e je prošli petak zbog neodobrovanja i negodovanja velikih internetskih tvrtki kao što su Google, Facebook, Youtube, LinkedIn, eBay i drugih, predložio izbacivanje dijela zakona koji se odnosi na DNS-blocking.

Zakone bi Američki kongres trebao izglasati u veljači. Dodajmo kako su se prosvjedu gašenjem svojih stranica priključili i domaći portali www.politika.com, gadgeterija.net i ravnododna.com.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika