18.01.2012. / 12:10

Autor: Hina , Nacional.hr

Aktualac nove Vlade

Najvrjednije nećemo prodavati

"Pelješki most se ne gradi, a služio je kako politička moneta za šarmiranje i varanje, a tako se ozbiljna država ne ponaša", rekao je Milanović

Photo: Robert Anić/PIXSELLPhoto: Robert Anić/PIXSELLHrvatski sabor jutros je počeo zasjedanje na trećoj, a prvoj redovnoj sjednici koja će trajati dva tjedna.

Predloženi dnevni red od sedam točaka zastupnici su dopunili sa šest novih točaka. Među tim točkama je i prijedlog izmjena Ovršnog zakona, te predložene izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti, o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, te o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama.

Stanka prije rešetanja

Na dnevnom su redu od ranije i izvješća Mandatno-imunitetnog povjerenstva, te točka vezana uz izbor i imenovanje čelnih ljudi i članova u preostalim saborskim radnim tijelima, odnosno odborima, sukladno postignutom dogovoru između vladajućih i oporbe te unutar oporbenih klubova.

Zastupnici će raspraviti i izvješća o radu Državnog odvjetništva, Hrvatske narodne banke, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Fine.

Nakon utvrđivanja dnevnog reda sjednice u sabornici je trebalo počelo aktualno prijepodne, no Igor Dragovan je u ime Kluba SDP-a zatražio stanku kako bi se, kako je rekao, očitovao o aktualnom prijepodnevu.

Zahtjevu za stankom se pridružio i Klub HDZ-a, no predsjednica tog kluba Jadranka Kosor je potez SDP-a nazvala neuobičajenom praksom uoči početka 'aktualca'.

Što reći? Koje pitanje postaviti?

Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić SDP-a objasnio je poslije stanke zašto predstavnici te stranke ne žele postavljati pitanja Milanovićevoj Vladi. ''Kakva bismo pitanja mogli postaviti ministrima koji su tek ušli u ministarstva osim da ih pitamo kakvo su stanje zatekli? Da pitamo ministra rada da li je istina da se isplaćuju mirovine bez ijednog dana radnog staža? Da pitamo ministra poljoprivrede da li je istina da su dugovi prema seljacima duplo veći nego što mu je prethodni ministar rekao? Da pitamo ministra policije da li je istina da je nekoga tko je dizao prijave protiv aktualnih ministara morao postaviti za svog savjetnika, jer je tako morao napraviti prema postojećem zakonu? Želimo pokazati da ćemo biti druga, ali i drugačija vlast. Možemo postaviti 15 pitanja premijeru kao što je bilo zadnjih osam godina i da ga pitamo da li je istina da na svijetu nema pametnije vlasti od ove i da nakon toga uslijedi odgovor i kim glavom. No, želimo biti samo druga, nego i drugačija vlast', kazao je Stazić.

Ovo je presedan

Jadranka Kosor, međutim, drži kako je SDP-ovo objašnjene o nepostavljanju pitanja suvišno.

"Ovo je presedan da se prije početka rada sabora traži stanka i da klubovi govore zašto njihovi zastupnici neće postavljati pitanja. Mi sada gubimo vrijeme, umjesto da zastupnici koji imaju što pitati premijera, mi slušamo zašto zastupnici SDP-a i HNS-a neće postavljati pitanja. Gospodin Stazić, rekli ste da vaši zastupnici mogu postavljati pitanja premijeru i Vladi samo o radu prošle Vlade. No, ima pitanja i za ovu Vladu. Zašto je tako traljavo izmijenjen Ovršni zakon? Zašto su se neki zakoni modelirali prema nekim članovima Vlade? Što premijer misli o zahtjevu koji je podnio HDZ vezano uz ocjenu ustavnosti zakona koji se zove Komadinin zakon? Zašto se zapošljavaju samo podobni? Bilo bi pitanja za premijera i Vladu. Vaše je pravo da ne pitate, a naše je da pitamo", rekla je Kosor.

Glavašev HDSSB: Istražite Stanimirovića

Saborski zastupnik Glavaševog HDSSB-a Zoran Vinković zatražio je od DORH-a da provjeri izjave kojima ga tereti silovana žena, te da se oko toga pokrene istraga. Predsjednik Sabora Boris Šprem ga je upozorio da se pozvao na krivu odredbu Poslovnika i kazao mu da će ga ubuduće u takvim situacijama prekinuti. Nakon desetominutne pauze koju je zatražio Milorad Pupovac u ime SDSS-a, potonji je ustvrdio kako DORH dosad nije utvrdio ni jednu činjenicu za te optužbe.

"Ako se ovo nastavi, Klub zastupnika SDSS će konstatirati da ne može obavljati svoj posao kako valja", poručio je M. Pupovac nakon pauze prozivajući Vinkovića za sramotno ponašanje, te ponašanje nedostojno čovjeka.

Priča se seli na sud

Pupovac je kazao da će Stanimirović na klevete odgovoriti na sudu. "Ne bježimo od našeg pravosuđa kao što su neki pobjegli (ratni zločinac Branimir Glavaš, op.a), neki koje neki zastupnici slave kao heroja, a ne zločinca i nose bedževe u sabornici i to nikome ne smeta", prozvao je Pupovac HDSSB-ovce.

Nakon Pupovčevih riječi pauzu je zatražio i Klub HDSSB-a.

Dinko Burić iz te stranke kazao je potom kako 'nikoga ne treba osuđivati unaprijed, pa i u slučaju dr. Stanimirovića, za što institucije trebaju odraditi svoj posao'.

"Za ovo postoje ozbiljne indicije, ali trebamo posao prepustiti nadležnim institucijama", kazao je Burić, dodajući da Vinkovićev način na koji je iznio optužbe nije bio naprimjereniji.

Nakon lekcije iz ponašanja, povratak zločincima

No, odmah nakon pouke o neprimjerenosti, Burić se vratio staroj retorici; veličanju notornog ratnog zločinca Branimira Glavaša.

"Dok god dišem i ulazim u sabornicu neću se odreći bedža kojeg nosim ("Heroj, a ne zločinac"), a prozvali ste nevino osuđenog u montiranom političkom procesu Branimira Glavaša. O generalu Gotovini, generalu Merčepu, pokojnom generalu Brodarcu i svim generalima ovaj bedž ih simbolizira. Nemojte nam davati lekcije kako se ponašati. Branimir Glavaš, Gotovina, Markač su heroji Domovinskog rata", ocijenio je Burić.

Pelješki most: moneta za varanje

Zastupnici su došli i do teme (ne)gradnje Pelješkog mosta. Frano Matušić je pitao premijera Milanovića za sudbinu povezanosti juga Hrvatske s ostatkom zemlje ako se zaustavi gradnja mosta. "Pelješki most se ne gradi, a služio je kako politička moneta za šarmiranje i varanje, a tako se ozbiljna država ne ponaša", odgovorio mu je Milanović, stavljajući naglasak na izgradnju autoceste u tom dijelu države kao dijelu međunarodne trase.

Sumrak vica

HDZ-ova Đurđica Sumrak tražila je od Radimira Čačića pojašnjenje kako s 5.600 kuna plaće može imati dva stana, vikendicu i toliko imovine, dodajući tome opasku kako nova Vlada 'politizira ministarstva'.

"Što se tiče politizacije, čini mi se da je moja zamjenica bila državna tajnica u HDZ-ovoj vladi i prije toga pomoćnica ministra pa mi je to teško povezati s politizacijom. Moj posebni savjetnik za brodogradnuju je bio vaš državni tajnik. Što se tiče moje imovine, za razliku od nekih ja sam došao iz poduzetništva i moja imovina je opće poznata oduvijek i lako je slijediti trag. i pozivam financijsku policiju da ga slijedi, kao što je slijedila za vrijeme HDZ-ove Vlade", odgovorio je Čačić.

Nezadovoljna odgovorom, Đurđica je Sumrak ispričala prigodni vic: "Što tepih kaže podu? Pokrit ću te".

Umjetna oplodnja - razlika između lijevice i desnice

Davor Sier (HDZ) ukazao je na činjenicu da je ministar zdravstva Rajko Osojić smijenio članove Nacionalnog povjerenstva za medicinsku oplodnju, obavijestivši ih o tome putem e-maila. "Ne radi se o krimenu, ali ima svjetonazora i stava i prema njemu smo dobili izbore. Kad je u pitanju oplodnja radi se o političkoj razlici između lijevice i desnice. Vaš stav je bio defiiran u zakonskom modelu koji smo mi obećali da ćemo promjeniti i prilagoditi drugim standardima. Uvjeren sam da ministar po tom načelu strukturira povjerenstvo, ali uvjeren sam da će se i druga strana čuti", rekao je Milanović.

Nacionalna imovina

Laburist Branko Vukšić postavio je pitanje eventualnih koncesija na hrvatske šume, autoceste, hidrocentrale. Vukušića je uz to zanimalo i hoće li se prodavati poduzeća od strateškog interesa poput Hrvatske poštanske banke ili Croatia osiguranja.

Milanović je kazao da je trasa kojom ide Vlada u pogledu nacionalnog interesa i čuvanja državne imovine s jedne strane, te tržišta s druge strane, mnogima poznata.

"Hidroelektrane koje ćemo graditi u budućnosti bit će po različitim modelima, postojeće ćemo čuvati. Nad šumama i vodama se gospodari, to se ne prodaje" poručio je premijer, dodajući kako Hrvatska poštanska banka, Janaf ili Croatia osiguranje - nije isto.

"Croatia osiguranje treba milijune eura za dokapitalizaciju, služilo za zapošljavanje stotina, tražit ćemo rješenje za njega, a Janaf je potpuno državni. Nešto je strateški važno, a drugo je resurs, a treće tržišna kategorija", objasnio je predsjednik Vlade.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 18.01.12. 11:58

Žene su javno prozvale Stanimirovića a kada se poziva institucije države da istraže istog, onda je to sramota.

Nije za Pupovca sramota da se za Badnjak 2012. godine pjevaju četničke pjesme po Borovu i Vukovaru, nije sramota da vukovarski branitelji odgovaraju na pitanja agresorske Srbije zato što su branili svoju ulicu, grad i svoju državu, nije sramota ni za Bajića da Vukovarke izdaju knjigu o silovanju a spokojno šuti...

Ovakvih stvari nema ni u ludnici! I tamo su pravda i pravo puno zastupljeniji.


registracija
28/4/10

Zvonko, 18.01.12. 12:37

Pelješki most je čista politizacija!

Neka mi netko objasni na koji način Hrvatska može ući u Schengenski sustav bez Pelješkog mosta. Obećavaju nam da ulaskom u EU nema više putovnica a to nije istina. Svi građani unutar Schengenskih granica ne moraju pokazivati putovnice a svi ostali, iako članovi EU-a moraju ići na traku iznad kojeg je za EU, nasuprot one za ostale - No EU! Rumunji i Bugari su godinama članovi EU-a ali i dalje s putovnicom ulaze u Mađarsku i Sloveniju!


registracija
24/3/10

bagsy, 18.01.12. 12:45

Pelješki most bi po mom skromnom mišljenju trebalo napraviti,ali,...
prije svega utvrditi tko su vlasnici zemljišta na mjestu gdje je predviđena gradnja mosta,te utvrditi jesu li kupili to zemljište zbog povlaštenih informacija koje su imali,te naravno pokrenuti postupak protiv istih i kazniti ih,recimo oduzimanjem zemljišta,zar je to tako teško?


registracija
12/11/11

Janko1979, 18.01.12. 13:26

Zvonko,ti sam kreiraš velikosrpsko bunilo kad god ti za treba.Pazi da ti ispod kreveta ne viri koji četnik.Brže bolje obavijesti nas i ukaži na pandemsku opasnost.Koliko vidim,ti i ne želiš nikakvu suradnju sa Srbijom i BiH oko ratnih zločina.Sam tom izjavom udaraš hrvatski narod u dupe.


registracija
11/1/10

fluid, 18.01.12. 13:46

Puno mudrosti,a ne samo pameti,biti će potrebno da se stigne na"zakazani sastanak"na koji se zakasnilo iz vlastite neodgovornosti vodeće političke elite u ovih 20 godina."Što jedna budala pokvari,100 pametnih nemože ispraviti"-stara je, i vrlo točna,poslovica.HDZ moralizira(neznam samo sa kojim pravom i odakle im uopće karaktera da to čine nakon svoje vladavine) a SDP se batrga u pokušaju da zamota govno u celofan(neznam zašto to uopće čine osim da je glupost njihov vodeći poriv).Stvari su vrlo jasne ali ni jedni ni drugi nisu navikli na jasnost već na mutež.U tome besprijekorno plivaju bez da vide kako režu granu na kojoj svi sjedimo.Propast države koju tako glupo vode,nije samo propast naroda u toj državi,nego i njih samih.No,valjda je glupost jedino čime raspolažu te iz svega i proizilaze ovakva stanja u kojima se nalazi Hrvatska.


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 18.01.12. 16:40

Pravi gazda ili vlasnik je samo onaj koji kupuje a ne onaj koji prodaje, zar ne? Zasto je doslo do tolike rasprodaje svega i svacega po Hrvatskoj? Tko je to ucinio, kada i zasto? Zna se, zar ne, barem nesto o svemu tome ukoliko nije moguce znati sve? Ocito je da se rasprodajom ide potpuno u krivome smjeru. Ukoliko nisi bogat a bogat mozes jedino biti kada raspolazes sirovinama, tehnologijom i znanjem, ukoliko samo prodajes to neminovno vodi siromastvu jer vise nisi u stanju odrzavati se, tj. rasti i razvijati se. Svaki ozbiljan poduzetnik (koji ima iskustva) zna da poduzetnistvo bilo malo, srednje ili veliko moze opstati jedino ukoliko se razvija i raste pa makar i nesto malo ali konstantno i stabilno, tj. radi se stalno na tome da to neko odredeno poduzetnistvo postaje sve kvalitetnije i bolje. To je samo po sebi i nekakav normalan proces. U kapitalizmu to moze biti jedino tako, inace konkurencija te zasjeni i nema te vise na toj nekoj odredenoj sceni. Ukoliko nisi u stanju nositi odgovornost i upravljati nekim poduzetnistvom, kada se pojavi onaj koji to moze i hoce ti mu jedino mozes biti slugom ili u najblazem slucaju nekakav potcinjeni, zar ne?


registracija
20/12/11

YugoHrvat, 18.01.12. 17:29

Zvonko balonko je obicni ustasoid.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika