18.01.2012. / 14:55

Autor: Damir Petranović

HDZ-ov trojac protiv J. Kosor

Civiliziranje iz nužde

Nacionalovi izvori tvrde da se oko pitanja neposrednih izbora vodila žestoka rasprava na prošlotjednoj sjednici Predsjedništva HDZ-a; trojica izazivača procijenila su da im jedino neposredni izbori pružaju koliku-toliku šansu za ravnopravnu borbu. Hoće li nusprodukt Milinovićeve, Miloševiševe i Karamarkove ambicije da zasjednu na čelo ove stranke biti njezina 'demokratizacija'? Na terenu se već bruse strategije: splitski HDZ zagovara veliku koaliciju protiv Jadranke Kosor

Kosor se još uvijek oslanja na Vladimira Šeksa i Branka Bačića te njihovu sposobnost kontroliranja najvažnijih procesa na terenuKosor se još uvijek oslanja na Vladimira Šeksa i Branka Bačića te njihovu sposobnost kontroliranja najvažnijih procesa na terenuDarko Milinović, Domagoj Milošević i Tomislav Karamarko - trojica ozbiljnih protukandidata Jadranki Kosor na unutarstranačkim izborima u HDZ-u - na sjednicu predsjedništva stranke zakazanu za 23. siječnja dolaze sa zajedničkim glavnim ciljem: pokušati se izboriti za sustav biranja 'jedan član - jedan glas', gdje bi svatko od 220 tisuća članova HDZ-a dobio priliku glasovati za šefa stranke. Trojica izazivača procijenila su da im jedino neposredni izbori pružaju koliku-toliku šansu za ravnopravnu borbu u situaciji kada Kosor kontrolira glavninu stranačke infrastrukture, a samim time i značajno utječe na sastav oko tri tisuće delegata na stranačkom saboru.

Ima li tko protiv?

Nacionalovi izvori tvrde da se upravo oko pitanja neposrednih izbora vodila žestoka rasprava na prošlotjednoj sjednici Predsjedništva HDZ-a, od kojega se očekivala odluka o raspisivanju izbora, no kao rezultat tek je puštena neslužbena informacija o održavanju Sabora HDZ-a negdje u svibnju. Milinović, Milošević i Karamarko inzistirali su na uključivanju u proces odlučivanja što šire baze članova, računajući i na kampanju koju bi vodili putem medija, dok se Kosor još uvijek oslanja na Vladimira Šeksa i Branka Bačića te njihovu sposobnost kontroliranja najvažnijih procesa na terenu. Jadranka Kosor prilično je nervozna zbog ove inicijative jer je svjesna da bi njena pobjeda na dosad uobičajeni način bila zasjenjena jednom jedinom primjedbom o nedostatku demokracije unutar HDZ-a; kako već nosi hipoteku nelegitimne šefice stranke, oktroirane od strane Ive Sanadera 2009. godine i potvrđene smiješnom javnom aklamacijom i Jarnjakovim vikanjem 'Ima li tko protiv - nema!', već i prva optužba njenih protukandidata dokazala bi da se u HDZ-u de facto ništa nije promijenilo.

Demokratizacija - ta čudna riječ

Darko MilinovićDarko MilinovićGlavni argument zagovaratelja neposrednog izbora novog predsjednika stranke upravo je demokratizacija HDZ-a, koliko god to promatraču sa strane zvučalo naivno. Nakon što je Zoran Milanović došao na čelo SDP-a direktnim izborima članstva, najveća oporbena stranka jednostavno će morati dokazati da je u međuvremenu i ona evoluirala te da je u stanju pratiti trendove. Pogotovo stoga jer se upravo Jadranka Kosor već mjesecima poziva na brojku od 220 tisuća 'poštenih i čestitih članova': zašto im onda ne omogućiti sudjelovanje u odlučivanju? Pogotovo stoga jer je upravo predsjednica stranke prije nekoliko mjeseci prva najavila ovu mogućnost, valjda samoobmanuta vlastitom veličinom i iluzijom da sjajno kotira na terenu. Sudionici prošlotjednog sastanka Predsjedništva HDZ-a o tome su raspravljali satima, no Kosor i Šeks žestoko su se opirali samoj ideji. Dapače, Šeks je u javnim nastupima nakon toga odbijao čak i odgovoriti na pitanja o neposrednim izborima, tek je izgovarao fraze kako će 'izbori u HDZ-u biti organizirani po najvišim demokratskim standardima'.

Četvrtina stvarno članstvo?

Tomislav KaramarkoTomislav KaramarkoSvima je, naravno, jasno da HDZ nema ni blizu 220 tisuća članova te da se brojka odnosi i na sve one koji su potpisivali pristupnice tek reda radi, bilo kao zahvalu za zaposlenje ili kao ulog u osobni probitak, i to još od Tuđmanovog doba. Učlanjenje u stranku svojedobno je bilo moguće i jednostavnim ispunjavanjem formulara na internetu, što znači da mnogi od njih nikada nisu ni pristupili u stranačke prostorije ili platili članarinu, pa je očito da je velik broj članova HDZ-a i doslovce virtualan. Brojka od 220 tisuća služila je tek kao zgodan argument u priči o 'najvećoj hrvatskoj stranci', pa se nitko nikada nije odlučio na reviziju članstva. Organiziranje neposrednih izbora u takvoj situaciji doista bi bilo komplicirano, no ne i nemoguće: bila bi to prilika HDZ-u za konačno čišćenje vlastitih redova i sređivanje biračkih popisa, kad već to nisu uspjeli napraviti na razini države. Ostane li u njihovim redovima i četvrtina od 220 tisuća formalnih članova, svejedno će po ovom kriteriju i dalje biti najveća hrvatska stranka.

Rasulo u Splitu

U splitskom gradskom ogranku prevladava stav 'bilo tko osim Kosor (Jadranka Kosor i Dujomir Marasović)U splitskom gradskom ogranku prevladava stav 'bilo tko osim Kosor (Jadranka Kosor i Dujomir Marasović)U međuvremenu, bez obzira na način kojim će HDZ-ovci izabrati novog predsjednika, na terenu traju opsežne pripreme za unutastranačke izbore. Zasad je daleko najzanimljivije u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, najjačoj stranačkoj organizaciji koja šalje najviše delegata na sabor stranke. Nakon odlaska Ive Sanadera ondje je doslovce ostalo rasulo: Kosor je zbog rovarenja protiv nje i podržavanja odbjeglog premijera raspustila županijsku organizaciju i za povjerenika postavila župana Antu Sanadera, dok šef splitskog ogranka Dujomir Marasović trpi golemi pritisak zbog ponižavajuće koalicije sa Željkom Kerumom više ne uspijeva prikupiti većinu čak ni unutar Gradskog odbora. Raspadu sistema dodatno je pridonijelo izbacivanje iz stranke Jerka Rošina: premda sam arhitekt unutar HDZ-a nije uživao preveliki utjecaj, njegovo discipliniranje dodatno je iznerviralo članstvo ionako nezadovoljno sastavom izbornih lista i spašavanjem Keruma. U Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji Kosor još od početka njenog mandata doživljavaju tek kao privremeno rješenje, što su joj jasno dali do znanja mlakom atmosferom i nedostatkom entuzijazma na tradicionalnoj proslavi rođendana lokalnog HDZ-a. Umjesto uobičajeno bučnog skupa prekidanog pjesmom i skandiranjem, šeficu je u Splitu dočekalo gotovo pa komorno okupljanje gdje je izgledalo kao da većina jedva čeka - kraj.

Bilo tko osim - Kosor?

Župan Ante Sanader jedini je lokalni HDZ-ovac koji bezrezervno podržava Kosor, no u odnosima snaga unutar stranke to će joj koristiti malo ili nikako: čak i ako on izbori mandat pa umjesto povjerenika postane predsjednik županijskog ogranka, što je vrlo vjerojatno, među 'njegovim' delegatima na Saboru HDZ-a svejedno će prevladavat 'imotska struja' - radikalnija, desnija i žešća čak i od HDZ-ovog prosjeka. A njoj Kosor nikako ne odgovara, po svemu sudeći najbliži su Milinoviću. U splitskom gradskom ogranku, pak, prevladava stav 'bilo tko osim Kosor': guranje Željka Keruma na treće mjesto izborne liste doživjeli su kao ultimativno poniženje, pogotovo stoga što su vjerovali da su konzistentnom oporbenom politikom prema gradonačelniku uspjeli donekle popraviti vlastiti javni imidž. Dujomir Marasović srdačno se pozdravljao s Jadrankom Kosor, poklanjao joj cvijeće i ljubio je na proslavi gradskog HDZ-a, no svima je jasno da je njegovu podršku izgubila još prije nekoliko mjeseci. Situacija je još uvijek pomalo histerična, ovdje je svatko protiv svakoga, a nešto veću ulogu u odlučivanju imat će Sanja Bilač, koja se jedina usudila javno osuditi koliciju s Kerumom.

Velika koalicija protiv J. Kosor

Splitski HDZ-ovci svjesni su da zbog dojma kojega ostavlja u javnosti Milinović možda i nije najpogodniji kandidat za predsjednika, znaju da je Miloševićev utjecaj u HDZ-u obrnuto proporcionalan podršci medija, pa zagovaraju veliku koaliciju protiv Jadranke Kosor. Kako je Nacional pisao još prije nekoliko mjeseci - nakon što su državni izbori završili fijaskom, šefici stranke više nema smisla ni dolaziti po glasove u Split.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
10/12/09

MKC, 18.01.12. 15:27

Što mislite o nekome: Nikada nije bio član SK, osnivač HDZ-a, visoko obrazovan tehničke struke, zaposlen u industriji, živi na selu, nema repova, do 2005. vrlo aktivan, dolaskom "Sanaderova doba" marginaliziran, radio ( kratko ) u Njemačkoj, ne ovisi o nikome i ničenu itd.


registracija
31/1/10

STTony, 18.01.12. 16:13

Čim je osnivač zločinačke veleizdajničke i velelopovske organizacije koja je u jeku krvavog rata pljačkala i razarala zemlju materijalno i moralno (i poslije naravno nastavili istim tempom) ne može biti dobar.

Samo kradezeovac na dužem boravku u zatvoru je dobar kradezeovac.


registracija
31/1/10

STTony, 18.01.12. 16:17

Inače je smiješno kada se ovi kradezeovci obrušavaju na Sanadera, kao da se ne zna da je kradeze od samog osnivanja i krivousog bio zločinačka organizacija.

Sanader je samo uhvaćen s prstima u pekmezu i zato ga se sad svi odriču, a do jučer su mu pisali hvalospjeve i najprizemnije vrijeđali kritičare.

Član i simpatizer kradezea = lopovski izdajnički šljam ili glup kao tava, obično i jedno i drugo.


registracija
11/1/10

fluid, 18.01.12. 17:23

HDZ je interesna zločinačka organizacija od početaka pretvorbene pljačke.Do tada je razrađivana strategija načina pljačke i pokrovitelj je bio Tuđman.Gregorić je osmislio taktiku a Škegro i ekipa su osmislili tehniku pljačke.Cijelo ovo vrijeme ,na djelu je isti model pljačke i nema namjeru promijeniti kurs ni za milimetar.Bez obzira na promjene,bogati grabe i dalje sve a ostatak će se zadovoljiti mrvicama.Mrvicama kroz nesigurna radna mjesta i nesigurnu socijalnu i mirovinsku budućnost.Proces pljačke je skoro dovršen a sada treba kemijati i dobivati na vremenu da se stvar slegne.Stvaranjem puzajućih uvjeta,narod je osiromašen a kada nemaš love,ti si na vjetrometini kada te i Maestral leluja opasno.Tuđman,Gregorić,Sanader,Kosorica sve je to ista branša.Sanader nije uhvaćen u pekmezu.U pekmezu su apsolutno svi.Uhvaćeni i kompromitirani.Jedni kradu a drugi drže lojtre.Rabota je zajednička kao i odgovornost iz koje je proizišlo ovakvo stanje Hrvatske.Tko god pobjedio u HDZ-u,ništa se neće promijeniti ni demokratizirati dok proces razdiobe dobara ne završi.A onda ćemo lagano tko kako smogne.A zna se tko će imati kakav start kada procesi pljačke budu dovršeni.Tako da EU netko čeka bez grča a nekima grč ne prestaje već godinama u želucu od nesigurnosti i prevarenosti.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 19.01.12. 09:51

Dovoljno je vidjeti 78, a siguran sam i puno više, Sanaderovih računa. To silno prebacivanje novaca zahtijeva vremena i samim time razvidno je kako je svo svoje radno vrijeme posvetio tim malverzacijama i nije ni mogao imati vremena za vođenje državničkih poslova. Sve što je odrađivao, odrađivao je iz sredstava vinformiranja, pročita novine i faca je u toku.


registracija
14/7/11

Trinity, 19.01.12. 09:54

Jebeš hdz!!!!! Gotovi su, nikad više na vlasti! To je moje uvjerenje.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 19.01.12. 13:01

Stvarno postajem poput đavolovog advokata ....
Mene zanima što je sa tisućama pristojnih građana HR, članova HDZ-a koji su mirno i normalno radili i živjeli od svoje plaće koji su možda jednako siromašni kao što su bili prije 10 godina? Jesu li možda također "zločici" ili su bili nedovoljno pametni (da ne kažem glupi) pa da nisu iskoristili HDZ za bogaćenje kao njegova vrhuška? Do kada će radikalna ekipa pljuvati po građanima HR i kolektivno ih etiketirati kao "zločince", a siguran sam da ih ima jako puno koji su sasvim normalni građani kao i svi drugi? Ili se oni ne računaju? Zašto se generalizira i zašto se ne prestane pričati o uhićenoj ekipi iz Remetinca, a ostale članove pusti na miru? Kome treba urušavanje HDZ-a? Možda bi ultra desnica bila bolja? Prizivate li ju možda? Način blaćenja jedne stranke otkriva mentalitet onog koji ih blati, pa tako po meni, svi oni koji barataju ovakvim vokabularom niste ništa bolji od spomenute ekipe u Remetincu jer su vam metode i način razmišljanja - isti!


registracija
14/7/11

Trinity, 19.01.12. 14:00

Konstantinos@
mene ne zanima što je sa tisućama pristojnih hdzovaca ! Oni su pristojni, i sigurna sam da niti nisu predmet komentara, još manje "etiketa".
A oni iz hdza koje se etiketira i o kojima se priča, to su, na našu svehrvatsku žalost i jad, itekako zaslužili! Takvima ja ne želim povratak na vlast.


registracija
2/1/11

prohujalo, 20.01.12. 07:46

Konstatinos
mene bas osobno interesuje ta velika vecina postenih HDZ-e clanova.....osobno nikad nisam srela nekoga ko je clan HDZ-e, a da nije dobio neke privilegije.
PS osobno nikad nisam pripadala ni jednoj stranci,istinada sam svoj glas dala Savki,Tripalu i Budisi, ali mi nikad nije palo na pamet da postanem clan neke stranke.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika