18.01.2012. / 14:36

Autor: Nacional.hr

Solarna elektrana vraća struju u udaljeno selo

Samostalni fotonaponski sustav snage 5kW opskrbljivat će energijom obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Keča-Desnica u Ajderovcu, s mogućnošću proširenja opskrbe energijom na cijelo naselje u kojem živi sedam obitelji

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaTemeljem dvaju sporazuma, potpisanih danas u Solarnom edukacijskom centru u Zadru, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) postavit će malu solarnu elektranu u udaljenom selu Ajderovcu, nedaleko od Srba u brdovitoj općini Gračac. Solarna elektrana napajat će strujom selo čija je električna mreža bila uništena tijekom Domovinskog rata. Ukupna vrijednost investicije je 188.000 kuna, od čega privatna tvrtka EnergyPLUS, proizvođač solarne tehnologije iz Ludbrega, donira solarnu opremu u iznosu od 138.000 kuna, a ostatak od 50.000 kuna snosi UNDP. U nazočnosti zamjenice zadarskog župana Rajke Rađenović, sporazume su potpisali Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, Zvonko Magić, vlasnik tvrtke EnergyPLUS i Tanja Rastović, predsjednica udruge Una.

„Ovaj projekt vidimo kao odličan pokazni primjer potencijala solarne energije da osigura rentabilna energetska rješenja koja pridonose zastiti okoliša i mogu se primijeniti i u drugim teško pristupačnim i udaljenim područjima Hrvatske, uključujući mnogobrojne hrvatske otoke i planinska sela" - kazala je Vinton.

Samostalni fotonaponski sustav snage 5kW opskrbljivat će energijom obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Keča-Desnica u Ajderovcu, s mogućnošću proširenja opskrbe energijom na cijelo naselje u kojem živi sedam obitelji (neke obitelji u selu žive samo dio godine, ovisno o vremenskim prilikama). Solarni paneli bit će postavljeni na krovu štale obiteljske farme Keča-Desnica koja se bavi ekološkom proizvodnjom hrane i uzgojem krava i ovaca te kobila autohtone pasmine Hrvatskog hladnokrvnjaka.

Iako na ovom području postoji prirodni potencijal za bavljenje stočarstvom, zbog nedostatka struje neophodne za skladištenje mlijeka i sira onemogućen je bilo kakav gospodarski razvoj područja. Obitelji se oslanjaju na naftne agreagate, čije je gorivo preskupo; a za osvjetljavanje koriste voštane svijeće. Loša prometna povezanost predstavlja dodatni problem; jedini pristup selu, koje naseljavaju mahom povratnici izbjegli tijekom rata, je 6 kilometara dug makadamski put.

„Od samog početka povratka stanovnika na područje općine Gračac, problematika priključenja električne energije je prisutna. Čak i danas, 15 godina poslije, ništa se nije promijenilo" - izjavila je Rastović, predsjednica udruge Una iz Srba koja će, temeljem ugovora s UNDP-om, upravljati solarnom opremom idućih 10 godina. „HEP ima svoj program elektrifikacije kojeg se drži i ne prilagođava se potrebama stanovnika ovog područja. Uvođenje ovog solarnog sustava bit će nešto novo na našem području i koristit će kao primjer svima koji se žele upoznati sa solarnim sustavima iz prve ruke."

„Tvrtka Energy PLUS odlučila se na ovu donaciju jer svojim tehnološkim rješenjima želimo potaknuti energetsku neovisnost i jer time omogućujemo opskrbu energijom onima kojima je ona nedostupna, a neizostavno potrebna" - rekao je Magić. „Također, važna je i komponenta edukacije jer će podaci o proizvodnji i potrošnji energije biti dostupni preko interneta svima zainteresiranima za analizu solarnih potencijala."

Solarne elektrana u Ajderovcu bit će otvorena za javnost te će se moći razgledavati u okviru obrazovnih aktivnosti Solarnog edukacijskog centra u Zadru, kojeg je pokrenuo UNDP, u suradnji sa Zadarskom županijom i Strukovnom školom "Vice Vlatkovića". Solarni edukacijski centar pruža informacije građanima o obnovljivim izvorima energije i tehnologijama dostupnima na našem tržištu te nudi certificirane programe obuke za montere i instalatere različitih solarnih sustava.

Vezane vijesti

HZZ odlučio Dovesti svoju kuću u red

HZZ odlučio Dovesti svoju kuću u red

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) danas su potpisali Pismo namjere kojim se HZZ i službeno uključio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika