18.01.2012. / 17:00

Autor: Nacional.hr

Utrživanje vjere

Pop-ularizacija

"Posvećenje je blagoslov božji za uspjeh u radu institucije, ustanove ili objekta koji se posvećuje", tvrdi protođakon

Patrijarh IrinejPatrijarh IrinejPravoslavni svećenici posvetili su benzinsku crpku "Zmaj" u Beogradu, piše Radio Slobodna Evropa.

Otvorenju benzinske crpke, koju je kupila tvrtka iz Rusije, uz najviše gradske uzvanike nazočili su i pravoslavni svećenici koji su blagoslovili njen budući rad.

Dodajmo kako je nedavno poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej osobno blagoslovio trgovački centar u gradu Nišu, posvećen je svećeničkom prisutnošću i stadion Crvene Zvezde, brojne tvornice, banke, škole, obdaništa, male obrtničke radionice, objekti državnih agencija i slično.

U tekstu Radija Slobodne Evrope prikupljena su mišljenja nekoliko srpskih stručnjaka za vjeru i sociologiju, kao i crkvenih dužnosnika o ovom trendu. Protođakon Ljubomir Ranković ne vidi tu ništa sporno. „Ako me pitate je li to u skladu sa učenjem crkve i nekom tradicijom kršćanstva, ja tvrdim kako je. Posvećenje je blagoslov božji za uspjeh u radu institucije, ustanove ili objekta koji se posvećuje", tvrdi protođakon.

Vezane vijesti

Irci se ne protive braku svećenika

Irci se ne protive braku svećenika

Velika većina irskih katolika ne protivi se mogućnosti braka za svećenike i zaređivanja žena, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnijenja… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 18.01.12. 20:54

Kaj, pa i naši svečenici blagolivljaju koješta.
To valjda dolazi od one stare; Besposleni pop i jariće krsti.


registracija
7/6/07

IvanVrhovljan, 18.01.12. 23:36

Posao svećenika, pravoslavnog, katoličkog, muslimanskog, šamanskog..., je strašno važan u svezi strašne transcendencije. Ali, uglavnom svi oni mole te tobožnje transcendentne "više sile" i za neke vrlo zemaljske uspjehe, čudovita ozdravljenja, ljubav, pa i za ovu prodanu srpsku benzinsku crpku. Evo, ja bih u ime kršćanskog duha - koji naučava da dragi bog smatra ljudsko tijelo svojim hramom (a ne crkvene zgradurine od cigle i kamena) - pledirao na to da makar svećenici kršćanske provenijencije učine blagoslov za samo jedan mali dio mog tijela, pimpeka, u smislu uspjeha u radu: valjda je on kao mudro božje stvorenje jednako vrijedan kao i jedna benzinska pumpa. Molitva za nj bi bila uobičajena: "Blagoslovi, bože, svoje krasno djelo da uspješno radi na zadaći za koju si ga stvorio! Amen.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika