Objavljeno u Nacionalu br. 430, 2004-02-10

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

Suludi promašaj donedavnih zaručnika

'Gigli' s Benom Affleckom i Jennifer Lopez, jedan od najvećih promašaja posljednjih godina, premijeru doživljava na DVD-u

Dean ŠošaDean ŠošaIz kojeg god kuta gledali, romantična komedija “Gigli” predstavlja jedan od najvećih filmskih promašaja posljednjih nekoliko godina. Film čije je snimanje koštalo 54 milijuna dolara a reklama još 20-ak, zaradio je u američkim kinima jedva 6 milijuna. A i oni koji su ga vidjeli, bili su očajni: s prosječnom ocjenom glasača IMDB-a od 1,9, “Gigli” je 10. najgori film svih vremena. Naravno, očajne su bile i kritike. Dodamo li da je za ovogodišnju Zlatnu malinu “Gigli” nominiran u čak 9 kategorija, te da su nedavno raskinute zaruke Afflecka i Jennifer Lopez, ne znam što se još gore moglo dogoditi osim da je šef jedne od kompanija koje su producirale film, Joe Roth, nakon prve projekcije poslušao svoju savjest i izvršio samoubojstvo.
Gigli iz naslova filma je sitni kriminalac (Affleck), kojemu šef naređuje da otme mentalno retardiranog brata federalnog tužitelja, koji je pritisnuo njujorškog mafijaškog bossa (Al Pacino). Kako Gigli baš i ne ulijeva neko povjerenje, šef za isti posao angažira i njegovu kolegicu (Jennifer Lopez) koja je, na Giglijevu veliku žalost, lezbijka. Ostatak filma protječe u Giglijevim pokušajima osvajanja lezbijke i nevoljama s hendikepiranom osobom!
Bilo je filmova po kojima su svi pljuvali zato što je to bilo u modi, no “Giglijeva” “sahrana” apsolutno je zaslužena: riječ je o filmu u kojemu je od početka do kraja sve naprosto jezivo. Priča je tanka, dijalozi kriminalni a pojedini prizori poput onog u kojemu Jennifer Lopez prijeti dečkima u kafiću iskapanjem očiju ili kad Affleck objašnjava koliko je zapravo opasan, spadaju među najgluplje viđene na filmu posljednjih godina. Finale filma je više rastegnuto od finala “Povratka kralja”, a izostanak kemije između donedavnih zaručnika, Afflecka i Jennifer Lopez, tjera na pitanje zbog čega su oni uopće bili zajedno? U cijeloj priči neobjašnjivo prisutni Christopher Walken i Al Pacino nikad nisu igrali u gorem filmu. Redatelj Martin Brest potpisao je nekoliko vrlo dobrih filmova – “Policajac s Beverly Hillsa”, “Miris žene”, “Ponoćna trka” – i bilo bi zgodno reći kako ga je zeznuo slab scenarij, no on ga je i napisao.
Affleck i Jennifer Lopez popeli su se svima na živce, ali ne svojom krivicom. Affleck je bio sjajan u “Tražeći Amy”, kao zbunjeni crtač stripova zaljubljen u lezbijku, i nevjerojatno da je nekome uopće palo na pamet od njega raditi akcijsku zvijezdu, primjerice u filmovima “Armageddon” i “Pearl Harbour”. Jennifer Lopez uistinu nije najtalentiranija glumica na svijetu, međutim u rukama redatelja koji od nje ne traži afektiranje i zna se nositi s takvom ljepotom – poput Soderbergha u “Daleko od očiju” – , J. Lo može biti izvrsna. Bilo kako bilo, još ćemo ih zajedno gledati i u komediji Kevina Smitha “Jersey Girl”.

DISTRIBUCIJA: BLITZ
DVD+VHS
Gigli, am. romantična komedija, 2003. R: Martin Brest GL: Ben Affleck, Jennifer Lopez, Justin Bartha, Lenny Venito, Al Pacino
FILM: 0
DVD: 0

HOLLYWOODSKI MURJACI
BLITZ; DVD+VHS

Nekoć odlični scenarist i redatelj Ron Shelton, specijalist za sportske filmove – “Cobb”, “Veliki hakleri” – do sada najveće razočaranje u karijeri priredio je svojim najskupljim filmom, “Hollywoodskim murjacima”. Priča o dvojici policajaca koji se u fušu bave drugim poslovima – jedan prodaje nekretnine a drugi je glumac – bila je potencijalno zanimljiva jer je scenarist Robert Souza proveo u policiji 25 godina. Također je obećavala i ideja sparivanja Harrisona Forda i Josha Hartnetta. Ipak, priglupi zaplet s rapperima, neduhovite replike i predugo trajanje donijeli su “Murjacima” zasluženi fijasko. Najzanimljiviji dodatak DVD izdanju filma u kojemu po običaju glumi i redateljeva supruga Lolita Davidovich je Sheltonov audiokomentar.

Hollywood Homicide, am. krimić, 2003. R: Ron Shelton GL: Harrison Ford, Josh Hartnett, Lena Olin, Lolita Davidovich
FILM: 1
DVD: 1

KARTEL
ISSA DVD+VHS

Vin Diesel – “XXX”, “Brzi i žestoki” – vjerojatno je najzanimljiviji noviji hollywoodski akcijski heroj. Ipak, ne računajući “Planet tame” Davida Twoohyja i Spielbergovo “Spašavanje vojnika Ryana”, Dieselovi nastupi još uvijek su dojmljiviji od filmova u kojima je igrao. Slično vrijedi i za akcijski triler “Kartel” sveprisutnijeg F. Garyja Graya (“Dobar posao u Italiji”). Priča o nekonvencionalnom policajcu što se osvećuje narkomafiji koja mu je likvidirala ženu, obiluje konvencijama i rupama u priči, ali sugestivni Dieselov nastup čini sve skupa lako podnošljivim.
DVD izdanje “Kartela” donosi sedam izbačenih scena, međutim film je podjednako kaotičan a završni preokret neuvjerljiv, s njima ili bez njih.

A Man Apart, am. akcijski triler, 2003. R: F. Gary Gray GL: Vin Diesel, Larenz Tate, Steve Eastin, Timothy Olyphant
FILM: 1
DVD: 0

LARA CROFT: KOLIJEVKA ŽIVOTA
VTI; DVD+VHS

Iako od planiranog serijala vjerojatno neće biti ništa, druga “Lara Croft” po svemu je superiornija prvoj. Nekoć izvrsni snimatelj Jan de Bont puno je bolji redatelj no što se misli i kadar je iz besmislenog predloška izvući vrhunsku zabavu, primjerice “Brzina”. Ruku na srce, “Kolijevka života” nije ništa slabija od tko zna koliko zadnjih “Bondova”, a Angelina Jolie pravo je osvježenje u odnosu na bilo kojeg agenta 007, pa tako i Brosnana. Iako najavljeno kao “kolekcionarsko”, DVD izdanje “Kolijevke života” dolazi na samo jednom disku. Ipak, dodataka je više nego dovoljno. Među izbačenim scenama ističe se alternativni kraj, featuretti nisu naporni kao inače, a de Bontov komentar je sadržajan. Sve je prevedeno.

Lara Croft Tomb Rider: The Cradle of Life, am.-njem.-jap.-brit.-nizoz. pustolovni, 2003. R: Jan de Bont GL: Angelina Jolie, Gerard Butler, Noah Taylor
FILM: 2
DVD: 2

PAKAO JE ZA JUNAKE
VTI; samo DVD

Minimalistička ratna drama “Pakao je za heroje” legendarnog Dona Siegela – “Invazija tjelokradica”, “Prljavi Harry” – zaslužuje uvrštenje u ratnu klasiku. Tada još mladi Steve McQueen briljira u ulozi ratnog veterana, alkoholičara koji “dobiva slom živaca kad nije pod stresom”, a Siegel očiti nedostatak novca lakoćom pretvara u prednost. Iako se Nijemci pojavljuju tek nakon sat vremena radnje, film je dinamičniji od bilo koje suvremenog ratnog akcića. DVD izdanje reprezentativno je za Paramount – slika je odlična no dodataka ni za lijek.

Hell is for Heroes, am. ratna drama; 1962. R: Don Siegel GL: Steve McQueen, James Coburn, Fess Parker
FILM: 3
DVD: 1

JEDAN ČOVJEK JEDNA ŽENA
ISSA, samo DVD

Pojava Lelouchove melodrame “Jedan čovjek jedna žena” na DVD-u za svaku je pohvalu: riječ je o jednome od rijetkih europskih klasika do sada uopće izdanih na domaćem tržištu. Ljubavna priča dvoje sredovječnih ljudi, ispričana kroz flashbackove, unutarnje monologe i snovitu atmosferu, mnogima će se vjerojatno učiniti staromodnom, no radi se o odličnom ostvarenju, nagrađenom Oscarima za najbolji strani film i scenarij, i Zlatnom palmom u Cannesu.
Među dodacima nalazi se razgovor s Lelouchom i dokumentarac o snimanju filma.

Un homme et une femme, franc. melodrama, 1966. R: Claude Lelouch GL: Anouk Aimee, Jean-Louis Trintignant
FILM: 3
DVD: 2

ABECEDA STRAHA
BLITZ samo DVD

Nedugo nakon premijere za sada posljednjeg Hadžićeva ostvarenja, “Doktora ludosti”, producent Jozo Patljak u suradnji s Blitzom izdaje prvi i možda ponajbolji Hadžićev film, “Abecedu straha”. Podsjetnik na po mnogima ponajbolje razdoblje hrvatskog filma, kasne pedesete i rane šezdesete, “Abeceda straha” za današnje hrvatske filmove još uvijek predstavlja čisti Hollywood. DVD izdanje osim filma donosi i četrdesetominutnu skicu za portret Fadila Hadžića, solidan pregled karijere najplodnijeg hrvatskog redatelja.

Abeceda straha, hrv. ratni triler, 1961. R: Fadil Hadžić GL: Vesna Bojanić, Maks Furijan, Nada Kasapić
FILM: 3
DVD: 1

MOJE PRVO BOGATSTVO
Continental film DVD+VHS

Dani u kojima je Mick Jackson režirao prestižne A produkcije – “Vulkan”, “Tjelohranitelj” – odavno su prošli: njegova niskobudžetna komedija “Moje prvo bogatstvo” u Americi je završila izravno na videotržištu. Ništa čudno, jer je pričica o imućnom mladiću koji napušta dobro uhodani posao i s čudacima iz entuzijazma počne proizvoditi jeftina računala krcata već viđenim situacijama i banalnostima. Jednu zvjezdicu filmu ipak donosi prelijepa Rosario Dawson, cura Edwarda Nortonova u antologijskom “25. satu”.
DVD izdanje, posve razumljivo, ne sadrži dodatke.

The First $ 20 Million is Always the Hardest, am. komedija, 2002. R: Mick Jackson GL: Adam Garcia, Rosario Dawson, Jack Busey
FILM: 1
DVD: 0

Vezane vijesti

Jennifer Aniston i Brad Pitt u najboljoj formi

Jennifer Aniston i Brad Pitt u najboljoj formi

Bivši supružnici Jennifer Aniston i Brad Pitt su proglašeni za slavne osobe u najboljoj formi u četrdesetim godinama prema anketi koju su proveli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika