19.01.2012. / 14:22

Autor: Hina

Konačna odluka je na hrvatskim građanima

Voditelj Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren izjavio je danas u Osijeku kako Europska unija (EU) želi dobrošlicu Hrvatskoj kao 28. članici i spremna je prihvatiti hrvatski kao 24. službeni jezik Unije, ali je konačna odluka na hrvatskim građanima i EU će je poštovati ma kakva ona bila.

Paul VandorenPaul VandorenVoditelj Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren izjavio je danas u Osijeku kako Europska unija (EU) želi dobrošlicu Hrvatskoj kao 28. članici i spremna je prihvatiti hrvatski kao 24. službeni jezik Unije, ali je konačna odluka na hrvatskim građanima i EU će je poštovati ma kakva ona bila.

Na konferenciji "Regionalni razvoj u novoj europskoj perspektivi - mogućnosti, izazovi i najbolje prakse za panonsku Hrvatsku" Vandoren je rekao kako je politika proširenja EU-a bila uspješna jer je vodila računa o regionalnoj politici i činjenici da u svakoj državi ima razlika među regijama te između velikih gradova i seoskih područja, a održivi razvoj moguć je samo ako se te razlike svedu na minimum.

Vandoren je ocijenio kako dosadašnje financiranje projekata pokazuje da su ostale države članice EU-a spremne poduprijeti Hrvatsku u njezinu razvoju te da će, u slučaju pristupanja u punopravno članstvo, Hrvatska dobiti mogućnost pristupa znatno većim fondovima, ali to ne smije biti jedini cilj, nego sredstvo ostvarivanja budućeg razvoja.

Na novinarsko pitanje što obični građani mogu očekivati od punopravnog članstva Hrvatske u EU-u Vandoren je na konferenciji za novinare odgovorio kako 1. srpnja 2013. u Hrvatsku neće doći raj, ali je u pitanju proces koji nudi mnoge mogućnosti.

Dodao je da će Hrvatska od tog datuma, kao službena i punopravna članica, potpuno sudjelovati u funkcioniranju Unije i donošenju odluka, a hrvatsko će tržište biti potpuno integrirano u tržište EU-a na kojem ima oko 500 milijuna potrošača, što je velika prilika za hrvatske poduzetnike, koji već sada moraju pojačati svoja nastojanja kako bi pronašli način za plasman svojih proizvoda.

Zamoljen da komentira pad potpore hrvatskih građana kad je riječ o ulasku zemlje u EU, što pokazuju neka posljednja istraživanja, Vandoren je rekao kako Delegacija Europske unije u Hrvatskoj godinama provodi slična istraživanja koja pokazuju stabilnu potporu ulasku Hrvatske u Uniju.

Zamjenik ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Jakša Puljiz rekao je kako osnutak tog ministarstva pokazuje da vlada "iznimno drži do stvaranja sustava koji će omogućiti kvalitetno privlačenje novca iz europskih fondova te voditi računa o kvaliteti trošenja tog novca jer vlada želi da krajnji cilj bude povećanje životnog standarda građana".

Dodao je da ministarstvo vidi regionalne razvojne agencije kao svoje prirodne partnere te kako će nastojati da se što više europskih projekata ostvari zahvaljujući suradnji državne i lokalne razine.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao je da se ta županija otvaranjem svojeg ureda u Bruxellesu 2006. godine i realizacijom mnogih europskih projekata dobro pripremila za ulazak Hrvatske u EU. Direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje (RRA) Stjepan Ribić istaknuo je kako je gospodarskim subjektima te županije Europska unija dosad odobrila 211 projekata vrijednih 93 milijuna eura.

Konferencija je organizirana u sklopu projekta "Hermes", koji provodi Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje u sklopu programa Delegacije Europske unije – IPA Info. Projektom "Hermes" žele se pružiti relevantne informacije o članstvu Republike Hrvatske u EU za različita društvena područja: seoski razvoj i poljoprivredu, okoliš, socijalnu politiku, razvoj gospodarstva i poduzetništva, regionalni razvoj te informacije o pripremi za korištenje strukturnih fondova.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 19.01.12. 17:08

Dirljivo je slušati kako se sabornici natječu u nagovaranju umjesto u informiranju građana.

Možda bi ih više razumio da su podacima potkrijepili svoje oduševljenje pa da dijelimo njihovu radost

Neznanje većine bi im se moglo razbiti o glavu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika