20.01.2012. / 09:33

Autor: Nacional.hr

'Srušen' i FBI

Hakeri u 'ratu' sa SAD-om

U četvrtak popodne nakon što je FBI ugasio Megaupload, hakeri su preuzeli odgovornost za cybernapade kojima su srušene internetske stranice FBI-a, američkog državnog odvjetništva, Patentnog ureda, RIAA-e, MPAA, Universal Musica, EMI-ja i ostalih

Screenshot: YoutubeScreenshot: YoutubeNije dugo trebalo čekati da hakeri jednakom mjerom uzvrate američkoj Vladi, koja je ugasila internetsku stranicu Megaupload.com. Hakerski kolektiv Anonymous strušio je internetske stranice FBI-a, koje su bile nedostupne nekoliko sati, navodi Forbes.

U četvrtak popodne nakon što je FBI ugasio Megaupload, hakeri su preuzeli odgovornost za cybernapade kojima su srušene internetske stranice FBI-a, američkog državnog odvjetništva, Patentnog ureda, RIAA-e, MPAA, Universal Musica, EMI-ja i ostalih. Osim toga, radi se o odgovoru hakerske zajednice i na kontroverzne zakone "Stop Online Piracy Act" (SOPA), podnesenom američkom Kongresu, te "Protect IP Act" (PIPA) koji se razmatra u Senatu, kojima se onemogućuje besplatno dijeljenje sadržaja na internetu.

Mega Conspiracy

Megaupload.com je zatvoren pod objašnjenjem da su masovno kršili autorska prava, paralelno s uhićenjima osnivača i vlasnika. Na Novom Zelandu uhićen je osnivač Kim Dotcom (poznat i kao Kim Schmitz) i direktora Megauploada, te je zaplijenjena imovina u vrijednosti od više milijuna dolara, sve na zahtjev SAD-a, navodi Reuters.

Prema američkoj optužnici, skupina 'Mega Conspiracy' tereti se da su svojim djelovanjem uskratili vlasnike autorskih prava za više od 500 milijuna dolara, te da je odgovorna za protupravno stjecanje 175 milijuna dolara preko neovlaštenog korištenja istih, a prišivena im je optužba i za pranje novca te iznudu.

Okrivljenicima prijeti zatvorska kazna dulja od 20 godina. Radi se o stranici za pohranu i dijeljenje videa koja je registrirana u Hong Kongu, ima 150 milijuna registriranih korisnika i 50 milijuna posjetitelja dnevno. Po nekim procjenama, to je u jednom trenutku bila jedna od 13. najposjećeniji stranica na internetu.

Ugrožavanje slobode na Internetu

Akcije masovnih uhićenja i zaplijene imovine dolaze u trenutku opširne rasprave o zakonima protiv piratstva, koji bi, prema mišljenju njihovih kritičara, ugrozili slobodu govora i ograničili slobodni pristup internetskom sadržaju.

U znak prosvjeda protiv spornih zakona koji se donose za sprečavanje internetskog piratstva, internetska enciklopedija Wikipedia na jedan je dan bila zatvorena, zajedno s još oko 7000 drugih internetskih stranica. U akciji bez presedana osim Wikipedije sudjelovali su između ostalih i Google, Mozilla, Reddit, WordPRess, TwitPic, Cheezburger, BoingBoing i Minecraft.

Ti zakoni imaju podršku Hollywooda, glazbene industrije i Američke trgovinske komore, a namijenjeni su prije svega sprečavanju piratizacije američkih proizvoda izvan zemlje.
U prosincu je nekoliko pionira interneta, poput eBaya, Googlea, Twittera, Yahooa! i Wikipedije, objavilo zajedničko otvoreno pismo u kojemu prosvjeduju protiv zakona. Po njihovu mišljenju, prijedlozi koji se razmatraju omogućili bi američkoj vladi da "cenzurira internet služeći se postupcima koji su slični onima kojima se služe Kina, Malezija i Iran".

Najsporniji dio zakona jest onaj koji će saveznim vlastima omogućiti da na crnu listu stave stranice koje navodno distribuiraju piratske sadržaje. To bi, zapravo, svim američkim korisnicima onemogućilo pristup dobrom dijelu interneta.

Vezane vijesti

Pedofil zamijenio Bin Ladena

Pedofil zamijenio Bin Ladena

Osumnjičeni za zlostavljanje i pornografsko snimanje djece zamijenio je ubijenog čelnika Al Kaide, Osamu bin Ladena na popisu najtraženijih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika