20.01.2012. / 12:56

Autor: Nacional.hr

Bloomberg o EU referendumu

Imate alternativu?

"Odbacivanje članstva moglo bi usporiti investicije i rezultirati gubitkom europskih fondova namjenjenih infrastrukturi što bi dodatno oslabilo investicije i usporilo gospodarski rast", upozorava Mršnik

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL (Ilustracija)
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL (Ilustracija) Dva dana prije referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju zahuktava se kampanja i zagovornika i protivnika ulaska. Bloomberg piše kako su građani podijeljeni zbog straha da bi ulazak u EU mogao uvući Hrvatsku u dužičku krizu i srušiti njenu neovisnost.

Prenose rezultate istraživanje Ipsos-Pulsa prema kojem je podrška ulasku u EU 53 posto, što bi moglo dovesti do ponavljanja referenduma prije početka ratifikacijskog procesa.

I dok se vlada oslanja na ulazak u EU kako bi se potakle investicije i gospodarski rast te raščistilo s komunističkom prošlosti, entuzijazam prema EU opada u zemljama članicama na istoku Europe.

"Ljuti su zbog korupcije i nepovjerenja prema političkoj eliti", pojšanjava Damir Grubiša iz Centra za europske studije u Zagrebu. "Postoje i oni koji se boje da će izgubiti državne beneficije ili se jednostavno boje promjene i novih izazova", dodaje Grubiša.

Nezaposleni Tomislav Kosić smatra kako će ulaskom u EU Hrvatska izgubiti svoju suverenost, a njom će upravljati neoliberalni kapitalizti. Dodaje i kako se hrvatski poljoprivrednici neće moći natjecati s europskim poljoprivrednicima.

"Neovisna i suverena Hrvatska je jedini oblik koji Hrvatima može garantirati slobodu, kulturni napredak i materijalno bogatstvo", uvjeren je Milovan Šibl voditelj pokreta 'Samo Hrvatska - pokret za Hrvatsku'.

No, ulazak u EU trebao bi Hrvatskoj omogućiti stotine milijuna eura za regionalni razvoj i infrastrukturu, a velike europske kompanije računaju na širenje na Balkan kako bi pokrenule svoj rast.

Hrvatska se nalazi u nepovoljnom položaju zbog slabog gospodarskog rasta. Guverner HNB-a Željko Rohatinski u prosincu je upozorio na opasnost od ponovnog ulaska u recesiju, a kreditna agencija Standard & Poor's spustile su kreditni rejting zemlje na tek jedan korak iznad 'smeća'. Fitch je najavio reviziju kreditnog rejtinga u prvom kvartalu 2012. Hrvatski je vanjski dug treći najskuplji za osiguranje od neplaćanja u istočnoj Europi. Skuplje su tek Mađarska i Ukrajina.

Analitičar Standard & Poor'sa Marko Mršnik rekao je kako, što se kreditnog rejtinga tiče, članstvo u EU se smatra pozitivnim elementom.

"Odbacivanje članstva moglo bi usporiti investicije i rezultirati gubitkom europskih fondova namjenjenih infrastrukturi što bi dodatno oslabilo investicije i usporilo gospodarski rast", upozorava Mršnik.

I dok vlada lobira među građanima za pozitivan ishod na nedjeljnom referendumu, ponekad i oštrom retorikom, iz Svjetske banke postavljaju logično pitanje. Postoji li kakva druga strateška asocijacija u koju bi Hrvatska mogla ući?

"Hrvatska je kulturno i politički povezana s Europom. Najuvjerljiviji argument za ulazak u EU je gospodarstvo jer je u zemljama koje su ušle bio vidljiv oporavak prihoda", ističe voditelj ureda Svjetske banke u Zagrebu Hongjoo Hahm.

Vezane vijesti

Hrvatska u mišolovci

Hrvatska u mišolovci

Centar za politološka istraživanja iz Zagreba i nevladin Znanstveni forum organiziraju u utorak, 19. lipnja u zagrebačkom KIC-u raspravu u kojoj će… Više

Komentari

registracija
8/4/08

arisa, 20.01.12. 13:15

Ovdje na zapdu, u srcu EU, dosljaci iz svih bivsih blokova soc. zemalja, su samo kopija crnca ili meksikanca u Americi.
Svi Meksikanci hoce u Ameriku.
Svi balkanci u EU
"Sedi di si ni za di si nisi"


registracija
3/12/10

Yoda, 20.01.12. 14:31

Ne kužim, zašto je zastava Hrvatske naopako. Netko se zajb.... pa okrenuo forku!?


registracija
14/11/07

laufer, 20.01.12. 14:53

"Neovisna i suverena Hrvatska je jedini oblik koji Hrvatima može garantirati slobodu, kulturni napredak i materijalno bogatstvo " - kaže Šibl.

Jedva čekam da već jednom dođe ta neovisna i suverena Hrvatska.


registracija
26/1/08

Rampa, 20.01.12. 17:30

U tom obliku su na s oderali do kože za ovih 16 godina HDZ pljačke, pa im valjda žao izgubiti oblik!


registracija
5/3/10

starimudrac, 20.01.12. 17:36

ode ja u uniju a vi svi ostanite na balkanu! ja hoću kao i grci demonstrirat protiv ukidanja četrnaeste plaće, a vi i dalje zaposjedajte trgove u nadi da dobijete neisplaćene zaostatke! i još nešto. nikada nećemo biti švicarska, ali su nam velike šanse da budemo crna gora, kosovo, makedonija....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika