20.01.2012. / 13:02

Autor: Hina

Talijanska kuhinja u rukama mafije

Organizirani kriminal proširio je svoje djelatnosti na čitavu prehrambenu industriju od otkupa zemljišta za proizvodnju hrane, preko uzgoja kultura do prijevoza do potrošača, priopćilo je najveće talijansko udruženje farmera Coldiretti u izjavi

IlustracijaIlustracijaOrganizirani kriminal u Italiji kontrolira poljoprivredu i promet prehrambenim proizvodima vrijedne ukupno 12,5 milijarda eura godišnje, što je 5,6 posto ukupnih poslova organiziranog kriminala u Italiji, pokazali su rezultati parlamentarne istrage objavljeni u četvrtak.

Organizirani kriminal proširio je svoje djelatnosti na čitavu prehrambenu industriju od otkupa zemljišta za proizvodnju hrane, preko uzgoja kultura do prijevoza do potrošača, priopćilo je najveće talijansko udruženje farmera Coldiretti u izjavi.

"Talijani imaju novog gosta za svojim stolom - kriminalne organizacije koje pojedu ono što su trebali pojesti Talijani", prenosi Coldiretti riječi glavnog talijanskog antimafijaškog tužitelja Pietra Grassa.

Te kriminalne skupine često određuju otkupne cijene poljoprivrednicima kao i maloprodajne cijene u svoju korist time što umanjuju ono što se plaća proizvođačima za njihove proizvode a podižu cijene u maloprodaji, kaže Coldiretti. Na temelju njihove prijave parlament je pokrenuo istragu.

Procjenjuje se da je ukupna vrijednost talijanske poljoprivredne i prehrambene industrije oko 300 milijarda eura godišnje.

Coldiretti ističe da talijanska poljoprivreda i prehrambena industrija trpe i zbog prodaje oko 60 milijarda dolara godišnje robe koja se prodaje kao prvoklasni talijanski prehrambeni proizvod a zapravo je stranog porijekla i nekvalitetna.

Grasso je poručio da bi se zakonima trebala onemogućiti proizvodnja lažne talijanske hrane kao i sudjelovanje organiziranog kriminala u toj djelatnosti.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika