22.01.2012. / 11:48

Autor: Hina , Nacional.hr

Paddy Ashdown:

BiH ide prema raspadu zbog Republike Srpske

"Bosna i Hercegovina ide k disoluciji, a Milorad Dodik ima plan da državu učini potpuno nefunkcionalnom kako bi svi odustali od nje“, rekao je Ashdown, kako ga prenosi Dnevni avaz

Paddy AshdownPaddy AshdownBivši visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown rekao je da BiH ide prema raspadu zbog poteza Republike Srpske, da i bošnjačke stranke više rade na jačanju Federacije, a kod Hrvata jača ideja trećeg entiteta zbog čega je pozvao Europsku uniju da jače podupre izgradnju snažnijih središnjih institucija države, prenosi u nedjelju list Dnevni avaz.

"Bosna i Hercegovina ide k disoluciji, a Milorad Dodik ima plan da državu učini potpuno nefunkcionalnom kako bi svi odustali od nje“, rekao je Ashdown, kako ga prenosi Dnevni avaz.

Po njegovim riječima u BiH se neće obnoviti sukobi upozoravajući da Dodik vuče separatističke poteze poput crnogorske vlade.

"Ne kažem da će se on nasilno odvojiti, već da igra istu ulogu kao Milo Đukanović da državu učini nefunkcionalnom kako bi svi odustali od nje“, pojasnio je britanski diplomat. Takvi potezi, dodao je Ashdown, vode lančanoj reakciji u BiH i drugih strana.

"Kao posljedica takve pozicije RS-a odmah se javljaju i glasovi o trećem entitetu. Čak i bošnjačke stranke poput SDA sada mnogo više pažnje posvećuju Federaciji nego državi. To znači da Bosna ide unazad, prema situaciji u kojoj postoje samo dva entiteta, a države je sve manje“, rekao je Ashdown.

Pozvao je Europsku uniju da bude odlučnija i potakne snage koje su za jačanje države BiH te da uvjetuje srbijansku put u uniju.

"Nastavak napretka Beograda prema Uniji mora biti uvjetovan time da Srbija eksplicite kaže da je protiv bilo kojeg koraka koji slabi državu“, dodao je.

Pozvao je EU da energičnije koristi mehanizme pritiska prema stranama koje blokiraju europski put.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
17/4/11

DONDON, 22.01.12. 12:51

Možda je pravo rješenje za BiH da je bezuvjetno prime u EU, jer svaki drugi put ka njenoj funkcionalnosti očito nije moguć na ovim osnovama. Naravno, Dodiga, najveću prijetnju raspadu BiH ne treba ništa pitati, kao ni Srbiju. Upavo ove destruktivne snage, a i duge nacinalistički obojene destabiliziraju ovaj prostor i prijete novim sukobima.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 22.01.12. 13:12

RS je upravo vas PROIZVOD koga sad obmanjujete.....


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 22.01.12. 15:01

Srbende treba urazumiti jednom zauvijek. Izgleda da im jedna OLUJA nije bila od pameti...? Presjeći koridor......vratiti našu Posavinu.....četnike protjerati na Ravnu Goru....


registracija
13/10/09

branimir, 22.01.12. 16:46

@jebokomunjare,
Upravo tako kako si rekao. I o tome govori ovo britansko smeće koje je sve učinilo da se hrvati ili isele ili onemoguće u ostvarivanju svojih prava. Naravno uz pomoć svetskih policajaca.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 22.01.12. 17:14

I naravno, opet su Srbi krivi za sve...


registracija
9/1/12

ĐoleZemun, 22.01.12. 17:30

Ha,ha,haaa! Kako su "pametni" komentari DONDON-a, Vlaisavljevića (da li je to Crnogorsko prezime) i Branimira. Raspala se ili ne u RS je i dalje 98% Srba koji ne slušaju niti Sarajevo niti strane spijune. Ali problemi su u Federaciji. Koliko se sećam pre samo pola godine Hrvatska katolička crkva kukala kako se iselilo 100 tisuća Hercegovaaca. Dakle, ako se raspadne BIH nešto će i dobiti Hrvati, a ako ne polako će nestati iz Federacije. HEJ, TRENUTNO U BIH ŽIVI 10 PUTA VIŠE SRBA NEGO HRVATA. Vi ste ugroženi. Nego vaši mediji i dalje ne prenose izjave Čovića. Zanimljivo im da se bave Dodikom, koji uopšte nije bitan jer i posle njega će RS nastojati da se ujedini sa Srbijom. ŠTO BI REKAO DOBUD "NEĆU DA SE IZVINIM", LEPO NI MI NEĆEMO DA POBEDIMO CRNU GORU! Nego vi Hrvati danas imate važnija posla (REFERENDUM) nego da se bavite "zaostalim" Bosancima i Srbima!


registracija
25/10/10

cuma, 22.01.12. 18:11

Ovo je zacementirano u Daytonu,,RS dobila je ekskluzivu, kao rezultrat etničkog čišćenja, u to vrijeme i hrvati su isto mislili, ali nisu dovršili koncept Herceg-Bosne,,,zato i sad ponovno staro-novo savezništvo između srba i hrvata,,,miože li međunarodna zajednica sada spasiti stvar i obuzdati Dodiga, ali i hrvatske predstavnike, koji itekako podržavaju političko vodstvo RS!?


registracija
12/1/11

bozhidar, 22.01.12. 18:46

mogu vecina srba i jos sto g. zeljeti stvoriti neku sirju srbiju, ali je ipak nece, ocekujem, dobiti bez novih ratova i mirovnih sporazuma sa makedoncima, c.gorcima, albancima.

istina je da u Prvom Zapadno-Balkanskom Ratu 90tih, srbija nije dobila ni pedalj novih zemalja.

a i sam pedalj, da bi ga srbija dobila zauvijek, mora ga dobiti ratom.
ali ovaj put morat ce ratovati u isto vrijeme sa hr, bosnom, c.g., mak, i albanijom, a ne samo pojedinacno sa bosancima, albancima, makedoncima, et al.
tudjman nije sklapao obrambeni savez sa drugim republikama, jer je i sam [te uz pomoci dobrih 30% hrvata] zelio povesti jedan napadacki rat te tako prouzrocio toliko zla i mnogim hrvatima u hr, sr, i bosni.
tudjman i co. su zivili u prevelikoj mrznji prema J. socijalistima, vellsrbima, i bosnjacima umjesto da najprije zive u ljubavi i postivanju svih hrvata.
hvala


registracija
4/6/11

VladSerbia, 22.01.12. 19:09

@bozhidar
Sve sto ste napisali govori o tome koliko ne poznajete sadasnju situaciju u Srbiji. Niko ne zeli ratove, jer ih nam je svima preko glave i ljudi su postali dovoljno politicki zreli da znaju da ratovi zapravo nista ne resavaju.
Vi ocigledno jos uvek zivite u razmisljanju o tome kako je Srbija vecni neprijatelj Hrvatske i da mi svi sedimo kod kuce i razmisljamo kako da naudimo Hrvatima i ostalim susedima. Pametnijeg posla nemamo.
Svasta.


registracija
26/1/08

Rampa, 22.01.12. 19:19

Jedva čekam da vidim kako Dodik misli "rs" mirnim putem bez rata prevući u Srbiju koridorom u B.Posavini širine 12 km i preko Brčkog koji direktno presijeca izravnu vezu sa Srbijom, a Brčko je distrikt?

I inače, kako misli mirnim putem bez rata da uzme B.Posavinu koja prije rata jedva da je imala 20% Srba?

Jer to što mu je hercegovački slugan Čović obećao naka zakači mačku o rep, bez krvi nije bilo nikada kroz povijest raspada BiH, pa je ne bi bez krvi bilo niti ovaj Dodikov pokušaj, niti bilo koji put!

Da ne pišem što bi tek Bošnjaci napravili na pokušaj otimanja Is.Bosne i B.Krajine!!

Bilo bi to krvave igre bez granica u kojoj bi baš Srbi izvukli deblji kraj i prošli bi baš kao Srbi iz HR u Oluji, jer ovo nije više '91 ili 92-god.!

Je li tako ĐoleZemun??


registracija
12/1/11

bozhidar, 22.01.12. 20:54

vladserbia,
ne ocjenjujem da makar neki dio srba [a njena crkva i 'znanstvenici', a fortiori] ne zeli i u ovom trenutku prosiriti srbiju.
u ovom pogledu, kako onda ocijeniti cinjenicu da ogromna vecina vodecih srba ne priznaje kosovo; te cije stanovnistvo sacinjava 90% albanca?
mislim das je jasno da albanci nece mirnim ni ikakvim mirovnim ugovorom [osim ako ponajprije ne budu jako ili sasvim porazeni u ratu] ikada ulaziti u bilo koju saveznost sa srbijom.
najbolje rijesenje za vjecni mir izmedju srbije i kosova ostaje zauvijek isto: medjuovisnost ovih dviju drzava ili podrucja.
te nikada bilo kakav kon- ili federnalni savez.
sto se mene tice, i po onom sto znam, nijekati susjedima [i u nedavnoj proslosti uz prijetnu ratom-- ili kako je karadzic rekao bosnjacima i hrvatima: nestat cete, zar nevidite sto sad radimo hrvatima u hr?] medjuovisnost i traziti pokorno saveznistvo sa vojno jacom i brojnijom republikom, cini casus belli, a ne neki politicki cin, stav, itd.
mogu se vodeci srbi [valjda njih 90%] kriti iza politike ali se ne mogu sakriti jer je zlocin nijekati drugim narodima ona prava koja za te vodece srbe vazi samo za srbiju.
mislim da nekim hrvatima i vecini srba nikad dosta velehrvatstva i velesrpstva, a to sa dva velika zla i dovode nam samo zlo vec 100 g.

i do god 90% ili cak i vise srba ne osude velesrpstvo kao veliko zlo, nevidim onda kraj nemirima, mrznji, i napetosti.
sve sto sam sad rekao, savjetujem, da vodeci srbi to dobro znadu. ako je tako, onda sto hoce? hvala, bozhidar baljkas, planeta.
uzgred, ja sam najmanji hrvat!


registracija
5/10/11

Dragi, 22.01.12. 23:57

I u čemu je problem ako se BiH raspadne? Ukoliko se mogla raspasti Velika Jugoslavija (SFRJ), jer u njoj više nisu želeli da zajedno žive narodi, a zbog čega bi bio problem da se raspadne i Mala Jugoslavija (BiH), ako narodi ne žele da budu zajedno? Iskreno, meeni je žao bilo raspada Juge, a takođe mi je žao i raspada BiH, ali samo postavljam pitanje. A sve su to uradili ti sa Zapada, uz pomoć Trojanskih konja (mada su oni pre bili poniji) u liku Zlobe, Sranja i Balije.


registracija
8/1/12

kauc, 23.01.12. 00:34

Ako je imalo Kosovo pravo na odcepljenje,zasto ne
Republika Srpska?


registracija
15/8/09

vergilia, 23.01.12. 13:07

Jer je tkz republika srpska samoprozvana otimačka tvorevina, nepriznata od suverenih država, podržana i "priznata" jedino od pristalica "odcepljenja" dijela suverenog teritorija jedne države bez da se ikog drugog pitalo. Za razliku od Kosova koje je bilo AP - priznato s određenim pravima o samoopredjeljenju u određenim granicama. Brate kauc@, čini mi se da si friški ovdje - nemoj prodavati velikosrpsku ideologiju ovdje u Hrvatskoj - to ti ovdje više ne prolazi. A Vladu Serbia@ bi poručila da se također okani čorava posla - ne znaš ti što MI Hrvati (ma tko to bili) mislimo, ti samo misliš da znaš što mislimo - u svakom slučaju kod mene alergiju izaziva tumačenje mojih misli s visoka, čak i kad je od brata - previše je..da sjediš doma i baviš se svojim poslima, ne bi ovdje piskarao po forumu, nego bi se negdje doma uključio u vaše forume i tamo pametovao što vi Srbi mislite - meni se za to živo šljivi.Djela uvijek pokažu više od riječi - ne vidim da se ikoji Srbin (državljanin Srbije) ogradio i osudio otimačinu teritorija - svi samo blagoglagoljivo tumače kako smo mi Hrvati - fobični na Srbe. Ma, daj!


registracija
15/8/09

vergilia, 23.01.12. 13:10

Usput - sad se sjetih, iako je to prije nekih dvadesetak dugih godina bilo - nije li srpski živalj (dozvoljavam da je bio zaveden od raznih onovremenih Dodika&co) tvorevine tipa republike srpske ovdje u Hrvatskoj osnivao - izgleda da nije odsanjao nerealne snove , jer se snovi i dalje sanjaju - jest da nije u Hrvatskoj, ali je u susjedstvu - pa ne može baš da se ne vidi - vidi se jako, jako se dobro vidi..:))


registracija
21/11/11

PEDJAPAN, 24.01.12. 00:03

Sve drzave u današnjoj Evropi su nastale nekim genocidom nasiljem etničkim čišćenjem pa i Hrvatska je nastala na etničkom čišćenju i genocidu tako da Hrvatska ima najmanje pravo komentarisati koje kao nastao ,svim nacijama na balkanu je dozvoljeno pravo na samoopredeljenje sem Srbima ,Srba na balkanu ima 10 miliona u Srbiji 8 miliona u Republici srpskoj 1,6 miliona u Crnoj gori 0,3 miliona u Hrvatskoj 0,3 miliona u Makedoniji 0,2 miliina, pa zar mislite da će Srbi drugačije misliti mi svi isto mislimo i čekaće Srbija promenu geostratešku u svetu,u medjuvremenu ćemo voditi politiku tolerancije i dzabe svi pritisci mi po kućama vaspitavamo decu u Srpskom duhu,Srbija je čekala 450 godina da se vrati na Kosovo i Metohiju ,tako Hrvati nije san vi ste nešto uzeli Srbima to će morati da se vrati kad tad, bez obzira koja vlada dodje ili ode Srbija će spovoditi svoje istoriske obaveze ,mi smo poznati da istoriju prenosimo sa kolena na koleno ,tako Krvati vidimo se meni se čini skorih godina stanje u Evropi je jako loše ako padne SAD i Evropa evo nas .
KARLOBAG -KARLOVAC-VIROVITICA


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika