22.01.2012. / 15:12

Autor: Hina , Nacional.hr

Human Rights Watch

Hrvatska zaostaje u ljudskim pravima

Presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču potaknula je višednevne prosvjede skupina ratnih veterana i osudu hrvatskih političkih čelnika, uključujući tadašnju "premijerku Jadranku Kosor i predsjednika Ivu Josipovića", dodaje HRW u svom izvješću

HRV u izvješću spominje i osudu hrvatskih političkih čelnika, uključujući tadašnju "premijerku Jadranku Kosor i predsjednika Ivu Josipovića" na haašku presudu generalimaHRV u izvješću spominje i osudu hrvatskih političkih čelnika, uključujući tadašnju "premijerku Jadranku Kosor i predsjednika Ivu Josipovića" na haašku presudu generalimaOrganizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) u svojem je najnovijem izvješću o stanju ljudskih prava u svijetu, objavljenim u nedjelju, ocijenila da napredak Hrvatske na području ljudskih prava, kao države koja je dovršila pregovore s EU-om o punopravnom članstvu, zaostaje u odnosu na preuzete obveze.

"Reakcija vlade na osuđujuću presudu ICTY-ja hrvatskim generalima i način rješavanja pitanja ratnih zločina na domaćim sudovima ukazuju na nastavak poteškoća u suočavanju s prošlošću", stoji u izvješću HRW-a.

Presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču potaknula je višednevne prosvjede skupina ratnih veterana i osudu hrvatskih političkih čelnika, uključujući tadašnju "premijerku Jadranku Kosor i predsjednika Ivu Josipovića", dodaje HRW u svom izvješću.

U njemu se također navodi da je u prvih osam mjeseci 2011. godine dvadeset osoba optuženo za ratne zločine na domaćim sudovima: 11 Srba i devet pripadnika hrvatske vojske i policije, a da je među njima najvažniji Tomislav Merčep, optužen po zapovjednoj odgovornosti za protuzakonito pritvaranje, mučenje i ubojstvo 53 pripadnika JNA 1991. godine.

HRW navodi i da se posljednjih šest mjeseci 2010. i prvih šest mjeseci 2011., u Hrvatsku, prema podacima UNHCR-a, vratilo 479 izbjeglih Srba, što je nešto manje nego u istom razdoblju godinu dana ranije.

HRW piše da su hrvatske vlasti počele s primjenom odluke iz rujna 2010. kojom se Srbima kojima su za vrijeme rata bila oduzeta stanarska prava omogućila kupnja stana uz popust do 70 posto, ali da se do sredine prošle godine nije prodao niti jedan stan jer je došlo do zastoja u pravnoj registraciji državnog tijela zaduženog za prodaju stanova, što se ocjenjuje preprekom njihovoj reintegraciji u hrvatsko društvo.

HRW piše da je zabilježen određen napredak kada su u pitanju mirovinski zahtjevi Srba da im se prizna rad za vrijeme rata u područjima koja su bila pod kontrolom pobunjenih Srba. Prema UNHCR-u, do kraja lipnja 2011. procesuirano je 23.568 od 24.9001 takvih zahtjeva, a 57 posto je riješeno pozitivno.

Navodi se također da Hrvatska objavila dugoočekivani plan za deinstitucionalizaciju osoba s intelektualnim i mentalnim poteškoćama, odnosno za njihovu integraciju u društvo, ali je učinila malo toga na njegovoj provedbi.

Osvrćući se na slobodu medija, HRW podsjeća da je u prosincu 2010. uhićeno 12 osoba zbog sumnje da su sudjelovali u napadu na novinara Dušana Miljuša, ali da je državni tužitelj odbacio optužbe zbog nedostatka dokaza. Do sada, primjećuje HRW, nema novih uhićenja vezano uz taj slučaj.

Vezane vijesti

Nagrada fanatičnom nasilništvu

Nagrada fanatičnom nasilništvu

Gradske vlasti u Splitu moraju dopustiti da povorka Split Pridea 9. lipnja završi na gradskoj rivi kao što je i planirano, objavila je organizacija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika