Objavljeno u Nacionalu br. 433, 2004-03-02

Autor: Ilko Čulić

GLAZBA

Gibonnijev tajni plan da ostavi Petera Gabriela bez posla

Nepremostiv problem je činjenica da je Gibonni u karijeri skupio niti tri pjesme

Ilko ČulićIlko ČulićGibonni – ‘ZG Mirakul Live’ (Dallas, DVD)

“Nepatvoreni fenomen hrvatske diskografije, maštovit, genijalan, urbano prosvijećen, iznimno nadahnuti autor, jedina pop zvijezda u Hrvatskoj.” Ovo je tek manji dio hvalospjeva istresenih prije gotovo dvije i pol godine uz Gibonnijev posljednji studijski album “Mirakul”, pa nije teško zamisliti kakvoj informativnoj blokadi su izloženi oni nesretnici koji i dalje vjeruju da se radi o još jednom velikanu beznačajne provincijske glazbe. U dubokom mraku neznanja pojavljuju se svakakve zablude, ali samo totalne neznalice mogu povezivati ovako dugo zadržavanje na estradnom tronu s uključivanjem izdašnih sponzora i prekovremenim radom medijskih apologeta. Kao da su samo sponzori zaslužni za gostovanja svjetskih faca poput Manu Katchea i Geoffreyja Oryeme. Kao da se svaki dan u novinama mogu pročitati euforični izvještaji s njegovih još neodržanih koncerata. Kao da Gibonnijev nezaustavljivi uspon nije bio najvažniji pomak na domaćoj sceni otkako je onaj nezahvalni Štulić emigrirao u Nizozemsku i ostavio prazno mjesto na vrhu.

Projekcija DVD-a sa snimkom lanjskog zagrebačkog koncerta u krcatom Domu sportova prilika je da se i zadnjem neznalici objasni koliko je Gibo zaslužan za renesansu ovdašnjeg pop-rock mainstreama. Nakon što su aklamacijom prihvaćeni njegovi autorski i izvođački kriteriji, otvoreni su svi kanali za brzo napredovanje Thompsona koji je rasprodao Poljud i tako ostvario san mnogih generacija domaćih rockera. Iako je M. P. u posljednje vrijeme izložen velikom pritisku zbog prizivanja aveti iz prošlih ratova, vrlo rijetko se postavlja pitanje o mizernoj kvaliteti njegova hajdučkog rocka. Čak i uz sasvim nerealnu procjenu da je u masi Thompsonovih navijača svaki treći bio zaluđen ultradesničarskom ideologijom i pripadajućom ikonografijom, na drugoj strani ostaju tisuće mahom jako mladih slušatelja koji su samo htjeli uživati u glazbi. Ako su prije toga povjerovali da Gibonni predstavlja najbolji izbor u domaćoj ponudi, sigurno im je bilo puno lakše prihvatiti Thompsona nego Hladno pivo. Naravno, “ZG Mirakul Live” ostavlja potpuno drukčiji dojam od DVD-a “Poljud” zbog pažljivo formirane povorke gostiju u kojoj su se Oliver, Vlatko Stefanovski i Ricardo Luque pomiješali s pojačanjima iz “Real Worlda”. No ispred njih se opet nalazi frontman koji bi htio zvučati poput Petera Gabriela, iako interpretacijom mnogo više podsjeća na Dadu Topića. Drugi nepremostiv problem proizlazi iz činjenice da je Gibonni u karijeri sklopio najviše tri dobre pjesme, pa će svako fokusiranje kamere na bivšeg Gabrielova bubnjara Manu Katchea i još uvijek nezamjenjivog bas gitarista Tonyja Levina pokazati da je unajmljivanje ove dvojice virtuoznih glazbenika tek skupa investicija bez ikakvog pokrića. Za privlačenje pažnje zapadnih medija, što je uspjelo Bambi Molestersima s Peterom Buckom i Pipsima s Daveom Fridmannom, ipak treba imati nešto više od posoljenog zraka i razlivene tinte.

Cubismo i World Stars United – ‘Amigos’ (Aquarius)

Ovo je mogla biti sasvim obična kompilacija, zanimljiva tek kao podsjećanje na vanjske suradnike i ugledne goste s prethodnih Cubismovih albuma, od Josipe Lisac i Boška Petrovića do Yolande Duke, Georgea Makinta i Juana De Marcosa Gonzalesa. No onda je u studio ušao Šaban Bajramović i preko noći je stvorena neodoljiva gypsy-cuban fuzija koja je donijela začudne reinterpretacije njegovih evergreena “Geljan Dade” i “Djelem Djelem”, kao i izvrsnu preporuku za nastavak suradnje. Kad bi na cijelom albumu uspjeli zadržati ovako visoke standarde, Cubismo i Šaban imali bi sasvim dobre izglede za proboj na njemačko tržište, gdje je sve veća potražnja za različitim derivatima romske glazbe.

Ladoelectro – ‘Ladoelectro’ (Aquarius)

Na albumu “Futura” Hrvoje Crnić Boxer zamalo je izvukao maksimum iz sampleova folklornih motiva, pa je njegovo udruživanje s ansamblom Lado od početka tretirano kao značajan iskorak u produkciji suvremene hrvatske etno glazbe. Uvodna ambijentalna kompozicija “Za lugom” ispunila je sva očekivanja, ali to će u nastavku uspjeti ponoviti još samo “1Pura 2Pandura”. Ostatak albuma previše se oslanja na zastarjelu etno-techno shemu iz 90-ih, što možda neće biti osobito veliki hendikep na domaćem tržištu, no pojavit će se kao neprelazna prepreka u bilo kakvoj kalkulaciji oko plasmana u globalni market.

Luky – ‘Ararita Limited’ (Menart, CD + DVD)

Audio CD razlikuje se od prvog izdanja “Ararite” samo u bonus tracku s pjesmom “Nevera”, no zato se na DVD-u nalazi materijal koji upozorava da smo upravo dobili konceptualnog umjetnika s dosad neviđenim destruktivnim potencijalom. Luky je izgleda želio napraviti nešto poput dalmatinske inačice “Ibiza chill outa” Josea Padille, međutim svih 25 minuta filma Žare Batinovića “Absolute Split” podloženo je traljavo produciranim new age zvukovima i gitarističkim dionicama u kojima Zlatko Brodarić iz Magazina pokušava odglumiti Mikea Oldfielda, a katkad daje i na Davida Gilmoura.
Ako će nam ovo biti multimedijalna umjetnost, onda tu disciplinu treba pod hitno ukinuti.

Zvjezdice:
Gibonni – 2
Cubismo – 4
Ladoelectro – 3
Luky – 2

Top lista:
1. Josh Stone – ‘The Soul Sessions’
2. Lambchop – ‘Aw C’mon / No You’re Cmon’
3. Outkast – ‘Speakerboxxx / The Love Below’
4. Salif Keita – ‘Remixes From Moffou’
5. Cubismo – ‘Amigos’

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika