Objavljeno u Nacionalu br. 433, 2004-03-02

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Patnje mladog Supermena

Prva sezona hvaljene TV serije "Smallville" o srednjoškolskim danima mladoga Supermana Clarka Kenta i njegovim ljubavnim problemima

Dean ŠošaDean ŠošaPosljednjih godina gledali smo brojne filmove o superherojima poput “Spider-Mana”, “Hulka”, “Daredevilea” ili družine “X-Men”. Ipak, kad su u pitanju superheroji, za mnoge postoji samo jedan pravi – onaj sa slovom “S” na majici. Unatoč boljim stripovima od “Supermana” ili dvama briljantnim “Batmanima” Tima Burtona, za najširu publiku Clark Kent je još uvijek superheroj br. 1 a svi ostali – njegove manje ili više uspjele replike.

Televizijska serija “Smallville” donosi osvježenje u bavljenju bezbroj puta eksploatiranom pričom. Kreatori serije Alfred Gough i Miles Milar (scenaristi “Smrtonosnog oružja 4”, ”Šangajskih vitezova”, ”Šangajskog podneva” i “Spidermana 2”), radnju su smjestili u “Suprmanove” srednjoškolske dane. Posvojeni mladić tek počinje otkrivati svoje sposobnosti, emotivno razapet između drage prijateljice Chloe i nedostižne mu Lane Lang. Ljubavni jadi mladoga “Supremana”, složen odnos s roditeljima i prijateljstvo njega i (pozitivca!) Lexa Luthora, najzanimljivijeg lika serije, protegnuli su se u prvoj sezoni emitiranja “Smallvillea” na 21 epizodu. Shema svake od njih je slična: mladi Superman suprotstavlja se raznim zlikovcima koji i sami posjeduju natprirodne moći. Ponajbolje su epizode one koje odstupaju od takve linije, poput devete, o pokvarenom policajcu. Ipak, najaznimljivije u “Smallvilleu” nisu priče pojedinih epizoda nego fabularni motivi koje se protežu kroz cijelu seriju – odnos “Supermana” i njegova oca i razvoj kompleksnog Luthorova lika.

“Smallville” je prvenstveno namijenjen mlađoj publici, no i starijima bi se mogao svidjeti povremeno vrlo bizaran humor i zafrkancija na račun “Supermana” koji gubi na izborima za predsjednika razreda, koristi snagu kako bi tati popravio sudoper i kojemu 21 epizoda nije dovoljna da prizna Lani Lang što osjeća! Glumačka ekipa je vrlo dobra, posebice Tom Welling, izgledom i ponašanjem “pljunuti” Christopher Reeve. Nesretno paralizirani Reeve i dalje je najzanimljiviji filmski Superman, a tri filma u kojima je Reeve letio između 1978. i 1983. zaslužuju mnogo veću reputaciju od one koja ih prati. Zanimljivo, Wellingova “mama” Anette O”Toole, glumila je 1983. u trećem “Supermanu” Reeveovu Lanu Lang.

Već je otrcano govoriti da brojne američke TV serije kvalitetom nadmašuju prosječnu hollywoodsku kino-produkciju. Iako “Smallville” nije na razini “Obitelji Soprano” ili “Odjela za umorstva”, i ova je serijica puno zabavnija i suvislija od filma “Zločesti dečki”. Na koncu, vrijednost “Smallvillea” je i u tomu što za razliku od već spomenutih “Spider-Mana”, “Hulka” i sličnih, ne pokušava biti ozbiljan i pretenciozan kad ne treba.

ISSA; DVD

Smallville, am.SF TV serija; 2001. kreatori serije: Alfred Gough, Miles Millar GL: Tom Welling, Kristin Kreuk, Michael Rosenbaum, Allison Mack, John Schneider, Annette O’Toole
SERIJA: 2
DVD: 2

ZLOČESTI DEČKI 2
Blitz
DVD+VHS

Drugi “Zločesti dečki” nisu baš propali u kinima – zarada od 250 milijuna dolara ipak premašuje cijenu njihova nastanka – no od trećeg nastavka vjerojatno neće biti ništa. Fanovi Martina Lawrencea i Willa Smitha mogu biti očajni, no brojni filmofili, još očajniji svaki put kad iza kamere stane zloglasni Michael Bay, kućni redatelj producenta Jerryja Bruckheimera, mogu slobodno slaviti! Za razliku od Bruckheimera, koji je producirao i nekoliko bisera, poput “Pirata s Kariba” i “Pada crnog jastreba”, Bay se ne može udaljiti od svoje grozne spotovske režije, odgovorne za “Pearl Harbor” i “Armageddon”, koja u ovome filmu doživljava kulminaciju.
Za razliku od filma, dvostruko izdanje na DVD-u, krcato najrazličitijim dodacima, zaslužuje samo pohvale.

Bad Boys II, am. akc. komedija, 2003. R: Michael Bay GL: Martin Lawrence, Will Smith, Peter Stormare, Theresa Randle, Joe Pantoliano
FILM: 1
DVD: 2

8 ŽENA
VTI
DVD+VHS

Početak glazbenog krimića “8 žena” redatelja Francoisa Ozona nagovještava feminističko ostvarenje, no kako radnja odmiče, film postaje gotovo ženomrzački. Žene iz naslova igraju prvakinje francuskog filmskog glumišta na čelu s Catherine Deneuve a ambiciozni Ozon, osim s Agathom Christie, poigrava se i klasičnim mjuziklom 50-ih. Kombinacija krimića i mjuzikla može se u određenim trenucima činiti nezgrapnom i nepotrebnom, no Ozonov film je zabavan i neće se svidjeti jedino onima koji od francuskog filma po svaku cijenu očekuju mudrovanje. Glavne dive (svih 8) nagrađene su na Berlinskom filmskom festivalu Srebrnim medvjedom.
Izdanje filma “8 žena” na DVD-u ne sadrži ni jedan jedini dodatak.

8 femmes, franc.-tal. glazb. krimić, 2002. R: Francois Ozon GL: Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Beart, Ludivine Sagnier, Virginie Ledoyen
FILM: 2
DVD: 0

K VRAGU I LJUBAV
Continental film
DVD+VHS

Romantičnu komediju “K vragu i ljubav” također krasi retro izgled -autori filma na čelu s redateljem Peytonom Reeedom, ugledali su se na vrckaste komedije snimane kasnih pedesetih i ranih šezdesetih godina, s Doris Day i Rockom Hudsonom u glavnim ulogama. Priča filma odvija se 1963.: ambiciozna feministica izdaje knjigu o nužnosti iskorištavanja muškaraca da bi se potom zaljubila u okorjelog zavodnika.
Revival je obavljen uspješno: osim izgledom, “K vragu i ljubav” podsjeća na doba u kojem se radnja događa i na svim drugim razinama. Ipak, oponašajući staro, autori su u film zaboravili ugraditi nešto od vlastite osobnosti.
Vrlo dobro izdanje na DVD-u sadrži Reedov audiokomentar i niz kratkih featurettea.

Down with Love, am. ljub. komedija, 2003. R: Peyton Reed GL: Renee Zelwegger, Ewan McGregor, Sarah Paulson, David Hyde Pierce
FILM: 2
DVD: 2

DOK ME MOJE NOGE NOSE
VTI
DVD+VHS

Roman J. M. Bauera, inspiriran istinitom pričom, poslužio je kao predložak za 50-ih godina popularnu njemačku TV seriju a pola stoljeća poslije i solidan film redatelja Hardyja Martinsa. Priča o njemačkom vojniku koji nakon 2. svjetskog rata bježi iz ruskog logora u Sibiru ima svojih aduta, a osobito će se svidjeti onima koji misle da se o ruskim zločinima još uvijek ne piše dovoljno. Produciran za svega 7 milijuna dolara, Martinsov film izgleda kao da košta 77, i da nije beskrajnih 158 minuta trajanja, njegova bi ocjena bila i povoljnija.

So weit die Fuesse Tragen, njem. pust.-rat. drama, 2001. R: Hardy Martins GL: Bernhard Bettermann, Michael Mendl, Irina Pantaeva
FILM: 2
DVD: 1

BLANCHE
BLITZ
DVD+VHS

Glasni u kukanju na račun američkog kulturnog imperijalizma, Francuzi bi od istoga mogli nešto i naučiti. Naime, čak i u najgorim hollywoodskim besmislicama priča je najčešće ispričana suvislije negoli u njihovoj ambicioznoj “Blanche”. Razapeta između pustolovnog filma, vesterna, melodrame i komedije, “Blanche” na kraju nije ni jedno od toga. Na omotnici reklamirani Gerard Depardieu uistinu glumi u filmu, no njegovo ukazivanje u ulozi D’Artagnana traje otprilike koliko i pojava mostova u “Mostovima Toko-Rija”.
Blanche, franc. pust. komedija, 2002. R: Bernie Bonvoisin GL: Lou Doillon, Antoine de Caunes, Jean Rochefort

MOSTOVI TOKO-RIJA
VTI
DVD

Da biste shvatili zbog čega su Ford, Hawks, Walsh, Curtis i slični genijalci, morate gledati filmove tipova poput Marka Robsona (“Gradić Peyton”). Njegovi “Mostovi Toko-Rija”, nagrađeni Oscarom za posebne efekte, nisu posve nezanimljivi – ponajviše zbog izvrsne glumačke ekipe – no priča o američkom pilotu koji nevoljko postaje heroj napisana je i režirana toliko tromo i blijedo da je u odnosu na “Mostove” “Partizanska eskadrila” Hajrudina Krvavca pravi klasik. DVD izdanje ne sadrži dodatke, no prema Paramountovom običaju, slika je fantastična.

The Bridges of Toko-Ri, am. rat. drama. 1955. R: Mark Robson GL: William Holden, Grace Kelly, Fredrich March, Mickey Rooney
FILM: 2
DVD: 1

PINOCCHIO
UCD
DVD+VHS

Ako niste okorjeli ljubitelji glumca i redatelja Roberta Benignija (”Život je lijep”), teško da će vam se svidjeti njegov “Pinocchio”. Iako lutak ovoga puta nije od drveta, nego ga glumi sredovječni muškarac, tj. on sam, Benigni je “drvenost” zadržao na razini režije, s kojom je proslavljeni filmaš imao problema i u puno uspjelijim filmovima od ovoga. 40-ak milijuna dolara skupi “Pinocchio” bio je hit u Italiji, no izvan domovine doživio je komercijalni i umjetnički fijasko. DVD izdanje ne sadrži dodatke.

Pinocchio, tal.-franc.-njem. pust. fantazija, 2002. R: Roberto Benigni GL: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Carlo Giuffre

FILM: 1
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika