24.01.2012. / 14:58

Autor: Hina , Nacional.hr

Crkvene prozivke Ostojića zbog embrija

Biskupi su se "s čuđenjem osvrnuli na izjave ministra zdravlja Vlade Republike Hrvatske o početku ljudskoga života, koje su u javnosti odjeknule kao nestručne, nehumane i ideološki motivirane"

Ilustracija: Photo: Duško Jaramaz/PIXSELL Ilustracija: Photo: Duško Jaramaz/PIXSELL Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije (HBK) priopćilo je danas kako su se jučer na izvanrednom plenarnom zasjedanju HBK biskupi "s čuđenjem osvrnuli na izjave ministra zdravlja Vlade Republike Hrvatske o početku ljudskoga života, koje su u javnosti odjeknule kao nestručne, nehumane i ideološki motivirane".

Tajništvo HBK podsjeća i kako je Vijeće za obitelj HBK-a preimenovano u Vijeće za život i obitelj.

Rajko Ostojić je nedavno u intervjuu za Net.hr na pitanje kako komentira tvrdnje konzervativnih krugova da život počinje začećem odgovorio: "Postojeći je zakon definitivno zakon 20. stoljeća i on će ostati za sve naše građane koji smatraju, a kojih ima jako puno, da maksimalno pojednostavim, da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice. Za njih će ostati taj rigidan, konzervativan zakon 20. stoljeća."

"A za sve naše građane koji smatraju da život počinje rođenjem djeteta, prvim plačem ili kad mama osjeti prve pokrete, obično u 5. mjesecu trudnoće, a kojih također ima jako puno, za njih ćemo omogućiti zamrzavanje embrija. Moramo ljudima dati mogućnost odabira. Mi smo Vlada i onih koji su za nas glasali, i onih koji nisu, i onih koji nisu izašli na izbore. Ne smije postojati diskriminacija, a sada ona postoji: građani koji žele zakone i spoznaje 21. stoljeća, njima ćemo dati mogućnost zamrzavanja embrija", rekao je Ostojić.

Vjerničko-mučenički element

Tajništvo također podsjeća kako je izvješće o radu Komisije za hrvatski martirologij podnio njezin predsjednik mons. Mile Bogović, a komisija, kako se navodi, prema odluci HBK-a i BKBiH-a vodi brigu o žrtvama s područja Hrvatske i BiH-a.

"U svojem radu komisija surađuje s državnim Uredom za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobišta žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata", stoji u priopćenju te se navodi kako je kao primjer kvalitetna rada biskup Bogović istaknuo djelovanje hercegovačkih franjevaca, koji sustavno rade na prikupljanju podataka o mučenicima na svome područja.

Tajništvo ističe kako je u pripremi i znanstveni skup o otkrivanju i uprisutnjenju vjerničko-mučeničkog elementa u stradanjima te dodaje da je biskup Bogović pozvao da treba početi s istraživanjima na terenu, ali i u svakoj biskupiji odrediti za to odgovornu osobu.

Navodi se i kako je Vlada Republike Hrvatske obavijestila biskupe o novom sastavu Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske te ističe kako su u Biskupsku komisiju HBK-a za odnose s državom, na čijem je čelu kardinal Josip Bozanić, uz postojeće članove izabrani mons. Mate Uzinić i mons. Ivan Šaško.

Vezane vijesti

'Jovanović krši Ugovor sa Svetom Stolicom'

'Jovanović krši Ugovor sa Svetom Stolicom'

Izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK), na kojem su se biskupi osvrnuli na kršenje Ugovora između Svete Stolice i… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 24.01.12. 15:29

U čemu je problem?
Vjernici će postupati u skladu sa svojim uvjerenjem, oni koji to nisu - po svom.
Crkva bi već jednom trebala naučiti da može pametovati samo svojim sljedbenicima, a ne cijeloj državi.
Politiku države vodi - Sabor i Vlada RH.


registracija
26/10/11

eezy, 24.01.12. 15:35

Već u osnovnoj školi su nas naučili da život počinje mejozom. Nikakav Ostojić mi ne može dokazati nešto drugo.


registracija
26/10/11

eezy, 24.01.12. 15:46

Dragi moj laufer, to nije pitanje politike, nego etike i morala.
Da pojednostavim…ako Josipović ima ljubavnicu znači li to da trebamo "bigamiju" uvesti kao ustavnu kategoriju da nam "pravednik" ne bi bio moralno upitan???


registracija
28/4/10

Zvonko, 24.01.12. 15:50

Život počinje kad fetus zaokruži na izborima broj ispred SDP-a.


registracija
14/7/11

Trinity, 24.01.12. 15:50

Skup o otkrivanju i uprisutnjenju vjerničko-mučeničkog elementa u stradanjima !?! K tomu još i znanstveni ?!!!! Majko mila!!!


registracija
27/11/11

Culex, 24.01.12. 16:20

"Vijeće za obitelj HBK " preimenovano u "Vijeće za život i obitelj" ! Nemam rijeći,vidi vidi.Nije šija nego vrat.A što ćete gospodo,uz bezpredmetno moraliziranje,ućiniti za majku i tri teško bolesne kćerke ? Za stotine obitelji potrebitih u osnovnim živežnim namirnicama,deficitarne vitaminima,higijenskih potrepština? Bojim se da Vas takvo što sablažnjava! To je ljevićaranje !Reči ćete,imamo Caritas!Znam da znate u što se pretvorio Caritas ..u doo uzmi sebi,ostalo baci tamo u garažu pa kad dođu cigani!! Imate stav o trenutku zaćeća! Teško je to imati!Pa jasno da život poćinje prvom podjelom stanica !!!Molim Vas,vratite se majkama koje ostaju trudne a jedva opskrbljuju rođenu djecu.Vijeću za obitelj zadnji je ćas da se probudi i da ne optužuje žene za neopreznost!U ime Isusa Krista mućenika i Duha svetoga obnovite savjest i zauzmite se za čovjeka bez preduvjeta.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika