25.01.2012. / 08:41

Autor: Hina

Jezive tajne audio snimke Johna F. Kennedya

"Kennedy nije snimao sustavno kao Johnson i Nixon. No, ono što je snimio često su vrlo važno rasprave", rekao je David Coleman, profesor koji vodi Program predsjedničkih snimki, na Sveučilištu Virginija

Foto: WikipediaFoto: WikipediaNovoobjavljene zadnje audio snimke bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, načinjene tajno u Ovalnom uredu Bijele kuće, otkrile su jezovit razgovor o onome što će postati dan njegova pogreba, prenosi u utorak list USA Today.

Dok pokušava organizirati svoj raspored, Kennedy je primijetio kako izgleda da će 25. studenoga 1963. biti "težak dan", nakon povratka iz Teksasa i boravka na Cape Codu. "To je pakleni dan, gospodine predsjedniče", odgovara mu član osoblja.

John F. Kennedy ubijen je u atentatu u Dallasu, u Teksasu, 22. studenoga 1963.

Razgovor se nalazi na posljednjih 45 sati privatnih snimki koje je načinio Kennedy, a koje su njegova Predsjednička knjižnica i muzej objavili u utorak. Oni pružaju uvid u zadnje mjesece života 35. američkog predsjednika, a dio su više od 248 sati snimljenih sastanaka i 12 sati telefonskih razgovora koje je knjižnica objavila od 1993.

"Kennedy nije snimao sustavno kao Johnson i Nixon. No, ono što je snimio često su vrlo važno rasprave", rekao je David Coleman, profesor koji vodi Program predsjedničkih snimki, na Sveučilištu Virginija.

"To je neobično bogata zbirka odluka načinjenih u realnom vremenu", dodao je.

Na audio trakama su rasprave o ratu u Vijetnamu, odnosima sa Sovjetskim Savezom, utrci u svemiru, planovima za Demokratsku konvenciju 1964. i strategiji reizbora. Tu su također snimke trenutaka koje je JFK proveo sa svojom djecom.

"Svugdje izbija predsjednikova inteligencija", izjavila je Maura Porter, arhivistica za deklasifikaciju iz predsjedničke knjižnice koja je desetljećima radila na audio trakama. Kennedya se može čuti kako zapanjuje stručnjake svojim pitanjima u područjima koja nisu nužno njegova specijalnost, dodala je.

Kennedy je po vlastitom odabiru snimao razgovore u Ovalnom uredu i Sobi kabineta, što je držano u tajnosti i od njegovih najbližih suradnika. Američka javnost je 1973. prvi puta upoznata s postojanjem traka, koje su danas dostupne za istraživanje u predsjedničkoj knjižnici i online.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 25.01.12. 14:32

Nevidim u ovom ništa jezivo, osim što su ubili vlastitog predsjednika da bi rasplamsali rat u Vijetnamu i to sve zbog profita, a tamo su pobili ljudi da bi se napunila jedna lijepa država.


registracija
17/12/10

zmaj, 25.01.12. 20:22

Eto što se dogodi s jednim od mnoštva ubijenih američkih predsjednika ukoliko imaš namjeru ograničiti moć Wall Street vlade. A taj Vijetnam je možda najveća sramota i strahota američke povijesti! Ne samo da nije bilo doslovno niti jednog razloga za rat višegodišnji i što su nakon rata svi veterani proživljavali i broj ubijenih i sa jedne i druge strane...nego su i švercali heroin u kapsama sa poginulima... TONE...Bože nas sačuvaj američke demokracije!

A Hirošima i Nagasaki... 2. svjetski rat gotov, kapitulirale i Njemačka i Italija... GOTOVO... I onda dođu ti krvoloci na čelu s Trumanom i bace 2 atomske bombe samo da mi pokazali Rusima što ih čeka ne budu li igrali kako ovi naložu... A Rusi prethodno u sudaru s Njemcima izgube oko 20 mil ljudi, kako bi ovi napraviti što su i napravili... Bože nas sačuvaj američke demokracije!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika