25.01.2012. / 14:12

Autor: Nacional.hr

Sreten Ugričić o vlastitoj smjeni

Pendrek ili Biblioteka

Srpski pisac Sreten Ugričić smijenjen je s pozicije direktora Narodne biblioteke Srbije neposredno nakon što je tamošnji ministar policije Ivica Dačić izjavio kako ovaj može podržavati (Nikolaidisa), 'ali iz zatvora, a ne iz biblioteke'. Tako je hajka na Andreja Nikolaidisa zbog teksta o obilježavanju 20 godina Republike Srpske rezultirala i prvom žrtvom

Sreten Ugričić (Foto: Share Conference)Sreten Ugričić (Foto: Share Conference)Srpski pisac Sreten Ugričić postao je prva žrtva hajke koja se prije dva tjedna podignula zbog teksta crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa, napisanog (i) povodom proslave 20. godišnjice Republike Srpske. Ugričić je naime došao u nemilost srpske vlasti nakon što je svoje ime stavio na peticiju Foruma pisaca protiv harange na Nikolaidisa; smijenjen je s pozicije direktora Narodne biblioteke Srbije neposredno nakon što je tamošnji ministar policije i Miloševićev nasljednik na čelu Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio kako ovaj može podržavati (Nikolaidisa), 'ali iz zatvora, a ne iz biblioteke'. U znak prosvjeda protiv ovakve odluke Tadićeve političke nomenklature, srpski pisci i intelektualci održali su jučer veliku tribinu "Šta je ostalo od slobode?". Ugričićev govor prenosimo u cijelosti:

Pravo na mišljenje

Optužen sam da podržavam terorizam i smenjen sam sa mesta upravnika Narodne bibioteke Srbije, jer sam podržao pravo da čitamo slobodno od svakog unapred nametnutog tumačenja, od svake pretnje, od svake unapred nametnute istine. Podržao sam pravo svakog od vas da mislite svojom glavom.

Samoupravni nacionalizam

U tome se sastoji moj terorizam. Jer to je zaista smrtna opasnost po poredak koji je za ovih desetak godina promenio dlaku, ali karakter ne. Obavljena je konverzija iz antifašizma u antikomunizam. Ali sa antikomunizmom nestalo je antifašizma. Iz samoupravnog socijalizma stigli smo u samoupravni nacionalizam. Sami smo ga izabrali, niko nam ga nije nametnuo. Iz samoupravne deakumulacije kapitala stigli smo u divlju akumulaciju kapitala, u rijaliti-šou etno-klero-nacionalističkog kapitalizma. Iz jednopartijske diktature stigli smo u višepartijsku diktaturu. Iz ateizma stigli smo u pobožnost, tačnije iz prividnog ateizma stigli smo u prividnu pobožnost.

Pendrek ili Biblioteka

Poredak je bio pred jednostavnom alternativom. Alternativa je u ovom slučaju bila: đak generacije u klasi profesora Slobodana Miloševića, ili urednik sabranih dela Zorana Đinđića. Alternativa je bila: član idejne komisije Saveza komunista i nacionalista, ili član Upravnog odbora Evropske biblioteke. Alternativa je bila „Odjeci i reagovanja" ili Valter Benjamin. Alternativa je bila pendrek ili Biblioteka.

Poredak je bez imalo dvoumljenja, u ekspresnom roku od 24 sata izabrao. A šta birate vi?

Ne bomba, nego borba

Upozorenje policiji od teroriste iz biblioteke: u Sali KCB podmetnuta je borba (ne bomba, nego borba). Ta bomba - pardon, borba - smo svi mi ovde prisutni. U toj borbi mi ćemo pobediti. Jer, znate: onaj ko nasrće pendrekom na pisce, unapred je poražen i biće omrznut, a onaj ko čita - pobeđuje!

* U tijeku je potpisivanje peticije kojom se traži ukidanje odluke o smjeni Sretena Ugričića, budući da je ona u suprotnosti sa ustavnom odredbom da „niko ne može trpeti posledice zbog stavova iznetih u peticijama, osim ako je time počinjeno krivično delo“ (član 56, stav 3, Ustav Republike Srbije).

Svi građani i građanke mogu podržati ovaj zahtjev slanjem svoga imena i prezimena na e-mail adresu forum.pisaca.beograd@gmail.com.


Vezane vijesti

Kad Srbija maršira

Kad Srbija maršira

Republika Srpska, jedna vrsta izmještene autonomne pokrajine Srbije, proslavila je 9. siječnja dvadesetogodišnjicu postojanja. Proslava je bila… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 25.01.12. 16:36

Mislim da je glupo sto je Ugricic potpisao podrsku tekstu vrlo kontroverzne sadrzine, a jos gluplje sto zbog toga vlast smenjuje nekoga na celu kulturne ustanove. Ponudio je ostavku i oni, umesto da je prihvate, resili su da ga smene, sto je vrlo diktatorski.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika