25.01.2012. / 16:14

Autor: Nacional.hr

George Soros:

Opasnost sveopćeg kolapsa

Soros pojašnjava kako se Europa suočava sa mogućnošću kaosa i konflikata, dok bi Ameriku mogao zahvatiti val uličnih prosvjeda. Boji se da bi se moglo dogoditi i da se svjetski gospodarski sistem u potpunosti sruši

George SorosGeorge SorosGeorge Soros, američki investitor, poznat je po svojim uspješnim procjenama gdje i kada treba investirati na svjetskom tržištu. No, govoreći za Newsweek neposredno pred Svjetski gospodarski forum u Davosu, Soros je priznao kako po prvi put u svojoj 60-godišnjoj karijeri nije siguran što bi trebalo napraviti.

Soros, koji je slovi kao konzervativan investitor, upozorava kako je stanje na tržišu trenutno izuzetno teško.

"Suočavamo se sa izuzetno teškim vremenima, u mnogočemu sličnima sa situacijom iz 1930-godine i Velike Depresije. Suočavamo se s opasnošću stagnacije koja bi mogla trajati cijelo desetljeće. U najboljem slučaju moglo bi doći do deflacije, u najgorem - kolapsa svjetskog financijskog sustava", prognozira Soros.

No, unatoč njegovim crnim prognozama, Soros i dalje vjeruje u europsku valutu.

"Euro mora preživjeti jer alternativa, raspad eurozone, bi doveo do takvog kaosa koji si Europa i svijet ne mogu priušitit", ističe Soros.

"U ovakvim je trenutcima najvažnije preživjeti", dodaje Soros i pojašnjava kako se Europa suočava sa mogućnošću kaosa i konflikata, dok bi Ameriku mogao zahvatiti val uličnih prosvjeda. Boji se da bi se moglo dogoditi i da se svjetski gospodarski sistem u potpunosti sruši.

"Ukoliko euro propadne, postoji opasnost od odživljavanja političkih sukoba koje su tijekom stoljeća razdirale Europu - ekstremni oblik nacionalizma, koji se manifestira u ksenofobiji, isključivanje stranaca i etničkih grupa. U Hitlerovo vrijeme, to je bilo okrenuto prema Židovima. Danas je usmjereno na Rome i islamske imigrante", ističe Soros.

On će u svom govoru svjetskim čelnicima iznijeti svoju procjenu da će Grčka i formalno bankrotirati ove godine. Prozvati će europske dužnosnike da znaju samo smirivati situaciju, ne ju i riješiti.

No, situacija je i u SAD-u na rubu. Ljudi su ljuti na nesposobne političare i bezizlaznu situaciju. Soros podsjeća na pokret 'OccupyWallStreet' koji i dalje djeluje, ali i upozorava kako bi prosvjedi i nemiri mogli biti štetniji od samog nasilja.

"Poslužiti će im kao isprika za korištenje oštrih mjera za očuvanje reda i mira, koje bi, ako budu ekstremne, mogle dovesti do represivnog političkog sustava i društva gdje su individualne slobode ograničene, što bi prekinulo tradiciju Sjedinjenih država", ističe Soros.

Sve nade polaže u zemlje u razvoju i to one na Bliskom istoku i Africi, pogotovo nakon 'arapskog proljeća'. Upravo bi te zemlje mogle biti ključne za daljnji razvoj svijeta.

Vezane vijesti

Merkel vodi Europu u krivom smjeru

Merkel vodi Europu u krivom smjeru

Američki milijarder George Soros tvrdi da njemačka kancelarka Angela Merkel "vodi Europu u krivom smjeru" i strepi da se ne ponove greške iz krize… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 25.01.12. 16:57

Sve dolazi od cinjenice da su banke zasticene od svojih pogresnih procena u investicijama i sto se iz nekog razloga smatra da svi mogu bankrotirati a banke ne. Mislim da je lakse pogasiti nege banke i time anulirati dugove, a pri tom doneti zakone koji ce spreciti svega sto se ponovilo. Finansijske spekulacije i ogromna zarada preko noci su postale temelj zapadnih ekonomija, a ne proizvodnja. Zasto se azijske ekonomije dobro drze? Zato sto im je jasno da je proizvodnja kljuc privrede i od toga ne odstupaju. Zapadne zemlje izvoze "usluge".


registracija
24/3/10

bagsy, 25.01.12. 17:59

Kao u Monopoly-ju,zauzeli su sve osim jednog polja i čude se što se mi više ne želimo igrati.Ukoliko dođe do scenarija kakvog dotični predviđa,onda te njegove(i njihove) milijarde neće vrijediti ništa a bit će krivi za sve.
Koliko će biti u stanju ograničiti kretanje i ljudske slobode,pogotovo u americi,jako teško.A ljute se i na kinu,jer kina odbija biti dio 'novog svjetskog poretka',onda se ispravio pa izjavio 'novog financijskog svjetskog poretka' (jedan od zadnjih intervjua)


registracija
25/6/10

vidra, 25.01.12. 18:13

Ekonomske krize se ciklički ponavljaju i to je neminovno. Mogu se ublaživati određenim ekonomskim politikama da baš ne dođe do ratnog sukoba, ali nikad se ne mogu zaobići, dok je ekonomski poredak ovakav kakav je . Kriva je hiperprodukcija proizvoda koja uvjetuje zasičeno tržište. Te svjetske ekonomske krize bile bi i češće, da političari svjetskih sila ne izazivaju lokalne ratove, koji služe kao ispušni ventili i olakšanje krizama, da ne dođe do svjetskog sukoba. Kako ćemo se iskobeljati sada, to je veliki upitnik, tu nema formule za rješenje. Sve što čitamo je samo nagađanje.


registracija
17/12/10

zmaj, 25.01.12. 20:06

Ne bih se ja baš složio da su krize cikličke i slučajne i još kad znamo da su defakto vlada cijele zapadne polutke PRIVATNE banke Wall Streeta i Citya, a monetarni sustav da ne spominjemo... To ovi stručnjaci i magovi sa Verna-a i ostalih fakulteta (da se ne uvrijedi tko) nas ubjeđuju da je to sastavni dio ovog najboljeg ikad instaliranog sustava NEOLIBERALNOG KAPITALIZMA. Pa kakav je to NAJ, NAJsustav gdje može npr. ova fukara doslovno prnut s Marsa i porušiti burzovne indekse i svjetska gospodarstva, i eto recesije??? Treba, u najmanju ruku, uvest najžešću moguću regulaciju kompletnog financijskog sustava, ali nek završi ovaj 3. svjetski rat u Iranu između nas (EU i USA) i Rusije i Kine. Sve ima svoje zašto, možemo nagađati što će biti za 2 godine, 5, ali da se nešto valja, valja se. I ovoj fukari sve novine toliko prostora daju da je to nevjerovatno, a čovjek je simbol cjelokupnog otpada ljudskog koje se može natrpati u jednu osobu. Želiš li da na nekom teritoriju BAR bukne rat, ako ništa drugo, zovi Soroša da otvara "Zaklade za mir". Smeće ljudsko.


registracija
10/10/09

denhaag, 25.01.12. 20:42

Svijet bi bio bolji da se nisi rodio George.


registracija
28/4/10

Zvonko, 25.01.12. 21:08

George Soros se 2000. hvalio da je u Hrvatskoj izvršio mini državni udar.

Osoba čiji je Bog profit nije dio rješenja nego dio problema današnjice.


registracija
14/12/11

tratincica09, 26.01.12. 03:09

Taj Soros nam je dosao glave, a to sto je on uspjesan investitor je zato sto ima kontrolu nad berzom kao i ostali iluminati.
Nek nam je dragi Bog na pomoci!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika