26.01.2012. / 08:43

Autor: Hina

Merkel svjetskim moćnicima:

Više Europe

Govoreći na 42. Forumu u Davosu, Merkel je istaknula da će jača europska integracija vremenom riješiti krizu u eurozoni

ArhivaArhivaNjemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je jasno potvrdila njemačku odlučnost da održi isti pravac u rješavanju krize koja potresa Europu i unatoč pritiscima ne namjerava povećati krizni fond za spašavanje eurozone jer ključ za stabilizaciju tržišta vidi u povratku izgubljenog povjerenja u politike vlada.

Govoreći na 42. Forumu u Davosu, Merkel je istaknula da će jača europska integracija vremenom riješiti krizu u eurozoni.

"Moramo biti spremni usuditi se na više Europe", rekla je kancelarka.

Čelnica prve europske ekonomske sile je u govoru održanom tijekom otvorenja Svjetskog gospodarskog foruma izjavila kako smatra da je put kojim je, u rješavanju dužničke krize, do sada išla Njemačka - dobar put, prenio je France presse.

Odbacila je pritisak ostalih sudionika da se poveća fond za spašavanje eurozone. Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde pozvala je ovaj tjedan Berlin na dvostruko uvećanje kriznog fonda za spašavanje eura, kako bi privremeni i stalni fond za spašavanje dosegli 1 bilijun eura.

"Sada kažu ... da bi trebao biti dvostruko veći", rekla je Merkel. "Da je dva puta veći, vjerovali bi vam. A neki kažu da bi čak trebao biti tri puta veći, jer bi nam onda tek vjerovali. A ja se uvijek pitam kako dugo će trajati ta vjerodostojnost, i kada će i ona prestati. Ono što ne želimo u Njemačkoj, jest situacija u kojoj nešto obećajemo što ne možemo ispuniti, a i zato što, ako Njemačka obeća nešto što se ne može ispuniti, ako to tržišta jako napadnu, onda će Europa ostati zbilja ranjiva", kazala je kancelarka.

Ponovila je kako smatra da je za osiguranje tržišta ključno ponovno uspostaviti izgubljeno povjerenje u politiku vlada. Također je kazala kako bi još viši stupanj europske integracije na kraju mogao znatno pridonijeti rješenju dužničke krize.

"Moći ćemo ojačati našu zajedničku valutu samo ako budemo surađivali na zajedničkoj politici. Moramo biti spremni polako davati sve više ovlasti i moći samoj EU. Moramo imati sudska tijela koja će nadzirati izvršavanje obveza. Svrha fiskalne unije je imati mogućnost da nadziremo obveze drugih članica, što znači da će institucije imati daleko veća prava ukoriti one koji se ne drže pravila," prenosi Reuters.

Merkel je također istaknula kako bi i Velika Britanija trebala biti puno sklonija ovome planu te da vjeruje kako će s vremenom to i postati.

"Moja vizija je jedna politička unija, jer Europa mora ići takvim svojim putem. Moramo se približiti jedni drugima kada je riječ o zakonima i politici. Tijekom duljeg procesa prenijet ćemo svu moć u ruke Europske komisije koja će na kraju voditi Europu kao jedna nova ujedinjena europska vlada", rekla je njemačka kancelarka o novoj Europi, istaknuvši kako bi tako trebala izgledati politička unija u budućnosti, no tek nakon brojnih međufaza koje će do toga morati proći."

Vezane vijesti

Merkel i Hollande na suprotnim stranama

Merkel i Hollande na suprotnim stranama

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je u petak Francusku zbog ekonomskih pokazatelja u sve jačem verbalnom ratu s novim socijalističkim… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 26.01.12. 12:00

Njena politička vizija je: "Ein Volk, ein Reich, ein Führer!"


registracija
9/3/10

nostradurus, 26.01.12. 19:48

Fali još samo "Jedna korporacija"


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika