Objavljeno u Nacionalu br. 436, 2004-03-23

Autor: Dean Šoša

VIDEO / DVD

5 Bogartovih filmova za peticu

Raskošno DVD izdanje pet klasičnih filmova jedne od najvećih hollywoodskih legendi

Dean ŠošaDean ŠošaOd svih hollywoodskih legendi, s našim je videodistributerima do sada najviše sreće imao Humphrey Bogart. Naime, legendarni Bogey veći je dio karijere proveo na platnome popisu “Warner Brosa”, a potkraj života snimio je nekoliko filmova i za “Paramount”. Budući da hrvatski zastupnici spomenutih filmskih kuća jedini sustavno izdaju filmsku klasiku, i prije najnovije Bogartove kolekcije u našim su se videotekama mogli pronaći filmovi “Malteški sokol”, “Casablanca”, “Key Largo”, “Veliki san”, “Sabrina’ i “Satovi očaja”. “Novi” filmovi – “Noćni vozači”, “Visoka Sierra”, “Imati i nemati”, “Tamni prolaz” i “Blago Sierra Madre” povećavaju ukupni broj Bogartovih ostvarenja koja se mogu nabaviti kod nas na čak 11.
Nije potrebno isticati veliki značaj ovoga DVD izdanja. Barem tri od pet ponuđenih filmova su remek-djela: “Visoka Sierra” Raoula Walsha, “Imati i nemati” Howarda Hawksa i “Blago Sierra Madre” Johna Hustona, a i preostala dva, Walshovi “Noćni vozači” i “Mračni prolaz” Delmera Davesa, vrhunski su “primjerci” staroga Hollywooda. U najstarijem od njih, “Noćnim vozačima” snimljenima 1940., Bogart je još uvijek treća violina, debelo u sjeni Georgea Rafta i Ide Lupino, no zato je u ostalima neupitni gazda.
Dodataka nema mnogo, ali su zato svi izvrsni i ljubiteljima klasičnog Hollywooda pružaju sasvim dovoljno materijala za odlazak u prošlost. Najvažnije stvari o filmovima i Bogartu objašnjene su kratko i jasno, kako i dolikuje djelima filmske epohe koju je za razliku od današnje krasila ekonomičnost. Najbolje je obrađeno “Blago Sierra Madre” – za razliku od ostalih filmova koji su popraćeni desetominutnim prilozima, “Blago” je zaslužilo podulji dokumentarac čiji je narator John Milius. Osim toga, “Blago” donosi i audiokomentar Bogartova biografa Erica Laxa.
Oko slike i zvuka, u “Warneru” su se mogli više potruditi, no ne treba cjepidlačiti. Redatelji koji su napravili ove filmove – Howard Hawks, John Huston ili jednooki baraba Raoul Walsh, ionako su predstavnici vremena u kojemu su i redatelje i publiku od tehničkih “sitnica” puno više zanimale priče i likovi.
DVD izdanja filmske klasike ne prodaju se bajno, mnoge videoteke ovakve stvari uopće ne naručuju, a filmofili koji bi rado kupili Bogartovu kolekciju uglavnom su pristojni ljudi koji nemaju novca za razbacivanje. Odgovarati od odlaska u kino jednako je bogohuljenju, no ako je recept za nabavu “Bogart kolekcije” dvomjesečna apstinencija iz kinodvorana… Naravno, ako vam je ljubavna priča Humphreyja Bogarta i Lauren Bacall još uvijek zanimljivija od one Bena Afflecka i Jennifer Lopez.

BOGART KOLEKCIJA
DISTRIBUTER: ISSA

DVD
‘They Drive by Night’, am. drama, 1940.
R: Raoul Walsh
‘High Sierra’; am. krimić, 1941.
R: Raoul Walsh
‘To Have and Have Not’, am. krimić, 1944.
R: Howard Hawks
‘Dark Passage’; am. film noir, 1947.
R: Delmer Daves
‘The Treasure of Sierra Madre’, am. pustolovni, 1948.
R: John Huston

FILMOVI: 3
DVD: 2

DOBAR POSAO U ITALIJI
VTI
DVD+VHS

Redatelj F. Gary Gray nije se baš proslavio akcićem Vina Diesela “Kartel”, no “Dobar posao u Italiji” obavio je više nego pristojno. Njegova prerada istoimenog filma s Michaelom Caineom iz 1969. staromodno je režiran i odlično odglumljen akcijski film, vješto ispričane priče i solidno profiliranih likova. Ukratko, riječ je o prvorazrednom komadu filmske zabave.
Kao i većini ostalih prošlogodišnjih blockbustera, “Paramount” prilikom njegova izdavanja na DVD-u ni ovome nije posvetio osobitu pažnju. Među dodacima je tek nekoliko suhoparnih featurettea i šest izbačenih scena. Kako će se na DVD-u uskoro naći i Caineov “Dobar posao u Italiji”, prava je šteta što “stari” i “novi” film nisu objavljeni u paketu.

The Italian Job; am.-franc.-brit. krimić, 2003.
R: F. Gary Gray
GL: Mark Wahlberg, Edward Norton, Charlize Theron, Donald Sutherland, Jason Statham
FILM: 3
DVD: 1

AMERIČKA PITA: VJENČANJE
Blitz
DVD+VHS

Nakon trećega dijela možemo zaključiti kako je “Američka pita” u cjelini jedan posve pristojan serijal. Treći nastavak, “Američku pitu: vjenčanje”, režirao je sin Boba Dylana, Jesse Dylan, no kao i u prethodnim filmovima, glavni je “kreativac” scenarist Adam Herz. Priča o Jimovu vjenčanju koje ugrožavaju Stiflerove smicalice obogaćena je na DVD izdanju još pokojom minutom, a komu ni to nije dosta može pogledati i brojne izbačene scene. Dva audiokomentara obavili su Dylan i svi glavni glumci, a scenarist Herz pojavljuje se u mnogobrojnim prilozima. S obzirom na to da je film na uloženih 50-ak milijuna zaradio više od 200, iako je svadba obavljena a Stifler sazreo, vjerojatno nas čeka još pokoji nastavak.

American Wedding, am. komedija, 2003.
R: Jesse Dylan
GL: Jason Biggs, Seann William Scott, Alison Hannigan, Eugene Levy
FILM: 2
DVD: 2

SVI SU LUDI ZA MARY
Continental film
DVD

Iste godine kada i “Svi su ludi za Mary” u kinima se pojavila “Sreća” Todda Solondza. Oba filma prštala su do tada neviđenom političkom nekorektnošću, no veliki dio kritike preferirao je naizgled ambiciozniji Solondzov film. Ipak, sa svakim novim gledanjem, “Svi su ludi za Mary” sve je zabavnija i slojevitija komedija dok se “Sreća” već nakon drugog gledanja razotkriva kao “teškom rukom” režiran komad mizantropije.
Filmski “primitivac” Peter Farrelly bio je iznenađen kada su ga nakon “Mary” zamolili da prokomentira usporedbe s Prestonom Sturgesom, čiji opus do tada nije poznavao, no ovaj film pokazuje kako je neke njegove finte ipak kužio intuitivno. Dvostruko DVD izdanje dostojno je jedne od ponajboljih komedija 90-ih.

There’s Something About Mary, am. ljub. komedija, 1998.
R: Peter i Bobby Farrelly
GL: Ben Stiller, Cameron Diaz, Matt Dillon, Lee Evans, Lin Shaye
FILM: 3
DVD: 3

ZLOČESTI DEČKI
Blitz
DVD+VHS

Debitanski film zloglasnog redatelja Michaela Baya (“Armageddon”, “Pearl Harbor”) još uvijek je i njegov ponajbolji. Ipak, to ne znači da je i kvalitetan – riječ je jednostavno o Bayovu do sada najkraćem uratku! Priča o dvojici policajaca bila je svojedobno veliki hit, no čak osam godina trebalo je pričekati njezin nastavak. Taj podatak upozorava na oprez: iako za sada trojka nije najavljena, nikad se ne zna!
Korektno DVD izdanje filma bit će zanimljivo obožavateljima serijala, no svi ostali mogu ga slobodno zaobići.

Bad Boys, am. akc. komedija 1995.
R: Michael Bay
GL: Martin Lawrence, Will Smith, Joe Pantoliano
FILM: 1
DVD: 1

EXORCIST 2
Issa
DVD

Na glasovitoj IMDB-ovoj listi najgorih filmova svih vremena, drugi “Exorcist” zauzima 84. mjesto. Ipak, to i nije tako loše, imajući na umu kako je u nekim izborima biran i za najgori! Uspije li vam sat i pol vremena zaboraviti sjajni Friedkinov original, gledanje drugog “Exorcista” neće biti toliko bolno: riječ je o istinskom filmskom trashu. Redateljeva audiokomentara, naravno, nema, no zanimljivo bi bilo upitati izvrsnoga Johna Boormana (“Excalibur”, “Oslobađanje”) zbog čega je tijekom karijere režirao nekoliko ovakvih bedastoća.
Exorcist II: The Heretic, am. horor, 1977.
R: John Boorman
GL: Linda Blair, Richard Burton, Max Von Sydow
FILM: 0
DVD: 0

LABIRINT
VTI
DVD+VHS

Nakon najnovije provale velikosrpstva, triler “Labirint” zasigurno neće biti među posuđivanijim filmovima u videotekama. Ipak, nečuveno slab i besmislen film o povratniku u Beograd kojemu se počnu događati čudne stvari i bez toga ne bi imao nikakvih šansi. Miroslav Lekić, ekranizator Draškovićeva “Noža”, snimio je početkom 90-ih dopadljivu melodramu “Bolje od bekstva”, no nakon gledanja “Labirinta” ozbiljno sumnjam i u taj dojam.
DVD izdanje “Labirinta” je korektno, no teško da će se nekome, nakon ovakvog filma, dati gledati još i dodatke.

Lavirint, srp. triler, 2002.
R: Miroslav Lekić
GL: Dragan Nikolić, Maja Sablić, Katarina Radivojević
FILM: 0
DVD: 1

BIJELI LOVAC CRNO SRCE
ISSA
DVD

Tjedan, dva prije “Bogart kolekcije” na DVD-u se pojavila kolekcija po mnogima jedinog pravog nasljednika Bogeyja i svih ostalih “čvrstih momaka”, Clinta Eastwooda. Ponajbolji film među ponuđenih sedam je briljantna pustolovna drama “Bijeli lovac crno srce”. Iako se glavni junak filma zove John Wilson, Eastwood se zapravo bavi Johnom Hustonom tijekom snimanja njegove “Afričke kraljice”. DVD izdanje ovoga filma ne sadrži dodatke, a to je, imamo li na umu filmofilski karakter njegove radnje, pravo malo svetogrđe.

White Hunter Black Heart, am. pust. drama, 1990.
R: Clint Eastwood
GL: Clint Eastwood, Jeff Fahey, Charlotte Cornwell
FILM: 3
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika