26.01.2012. / 12:32

Autor: Hina

Čović:

Ne riješi li se problem ZET-a, povući ću se iz Holdinga

Poskupljenje usluga cijene javnog gradskog prijevoza u Zagrebu je nužnost i treba ga odobriti što prije kako bi se bar ublažili problemi u podružnici Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) koji je u proteklih nekoliko godina kumuliran na milijardu kuna i ugrožava redovito poslovanje, upozorio je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović u aktualnom satu sjednice Gradske skupštine.

Ivo ČovićIvo ČovićPoskupljenje usluga cijene javnog gradskog prijevoza u Zagrebu je nužnost i treba ga odobriti što prije kako bi se bar ublažili problemi u podružnici Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) koji je u proteklih nekoliko godina kumuliran na milijardu kuna i ugrožava redovito poslovanje, upozorio je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović u aktualnom satu sjednice Gradske skupštine.

Podsjetio je da cijene prijevoza nisu mijenjane od 2008., radi socijalne osjetljivosti, ali da su energenti u tom razdoblju višestruko poskupjeli. Također je rekao kako su informacije o zahtjevu za poskupljenjem od 51 posto koje su se pojavile u javnosti nisu utemeljene i ne odgovaraju realnosti i da su rađene po čudnoj metodologiji.

Čović je pojasnio da bi prema prijedlogu korekcije cijena pojedinačne karte ZET-a bila 10 kuna, za razliku od sadašnjih 7,5 odnosno osam kuna, a da bi cijena opće, radničke pokazne karte bila nepromijenjena 290 kuna, odnosno na godišnoj razini 3480 kuna plativa u 12 rata.

Promjena bi bila u slučaju đačke i umirovljeničke karte, koji su donedavno imali pravo na besplatan prijevoz, a njezina je cijena već pet godina nepromijenjena i iznosi 83 kune. Cijene javnog gradskog prijevoza u Zagrebu je na razini prosjeka, a ne najviše u državi, ustvrdio je.

Čović je apelirao na sve u lancu odlučivanju da se što prije odobri poskupljenja kako bi se problemi u ZET, ako ne riješili, bar donekle ublažili. Treba uravnotežiti sustav kako bi mogao funkcionirati, jer nedostaje više od 300 milijuna kuna, rekao je Čović.

Gradonačelnik Bandić podsjetio je da je još u travnju 2008. upozoravao Upravu Zagrebačkog holdinga u predvečerje krize na potrebu racionalnijeg poslovanja, no bez odjeka. "Krug se zatvorio i dalje više ne možemo", rekao je Bandić, ali odgovornost nitko ne može izbjeći. Nemam nikakvog uvida u poslovanje holdinga, kako ni plan poslovanja za 2012. , a traži se moja suglasnost za povećanje cijena. "Nisam toliko bedast, neće proći", poručio je gradonačelnik pozvavši na žurno rješevanje problema. Očekujem stav Skupštine trgovačkog društva i Nadzornog odbora holdinga, rekao je Bandić i ustvrdio da se dovodi se u pitanje funkcioniranje Zagrebačkog holdinga.

Zastupnica Margareta Mađerić (HDZ) ustvrdila je da bi građani poskupljenjem trebali platiti loše poslovanje holdinga i ZET-a te pozvala predsjednika uprave Čovića da odstupi jer nije stanju voditi holding, a kako bi se našlo bolje rješenje. Čović joj je uzvratio da problemi ostaju s njim ili bez njega, ako se ne povećaju cijene i omogući normalno poslovanje zbog porasta troškova, jer kvaliteta usluge ima svoju cijenu. Najavio je da će ne riješi li se taj problem povući konzekvence.

Vezane vijesti

"Ne plaćam!"

"Ne plaćam!"

Građanska inicijativa 'Ne plaćam!', započela je borbu protiv plaćanja usluga javnog prijevoza u gradu Zagrebu, koji bi, smatraju, trebao biti… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 26.01.12. 13:41

Vožnja ZET tramvajem u Zagrebu je udobnija i sigurnija od prijevoza taxijem.To ima cijenu.Sadašnja cijena karte nije adekvatna ukupnoj usluzi i mora se povisiti.Druga je stvar da unutar mastodonta "Z:holdinga" došlo do potpunog zaćepljenja u svim kanalima rukovođenja.Nitko nikome ne postavlja pitanja,a nema ni tko odgovarati na pitanja!Jedan potpuni kaos i stihija! Oni nemaju uopće viziju gdje se može išta uštedjeti.Po Upravi..nigdje! A to je besmislica.Može se dakako.Ali,zato postoji gradonačelnik koji je prije tri godine znao što će se danas u "Hodingu"desiti!Od samog početka imao je apsolutni monopol na upošljavanje,smjenjivanje managamenta na svim nivoima,investicije,krediti,novi vozni park...ništa nije bilo bez njega! Pa tko se ne sjeća onih neprobavljivih fotosa sa svih otvaranja i ukljućivanja!Vidite,evo ga sada,točno po ,po njemu planiranom,scenariju, nastoji potpuno destruirati Upravu ,pripremiti brisani prostor " za one koji žele delati" i koji,naravno čekaju uspaljeni od moguće mekane stolice ,napeti ko puška! Ako to bude tako ,promijenit će gosp.gradonačelnik mišljenje o visini cijene tr.karte,no ne odmah,onako vlaški...za 30 dana. Zato dragi sugrađani,nemojmo tom čovjeku vjerovati,on uvijek donosi "danajske darove" gradu Zagrebu.,koje uvijek mi kasnije skupo plaćamo a njemu,kao u uvijek,bude jako dobro.


registracija
18/2/12

Mirni, 25.02.12. 16:28

Previše vas ima u Zagrebu, pa su vam i troškovi uvećani.Zagrebčani, bježite iz grada u provinciju, tamo još cijene ne poskupljuju i život vam je lijepši.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika