26.01.2012. / 16:57

Autor: Hina

Sindikati podijeljeni oko Vladinih smjernica za proračun

Sindikalni čelnici različito su danas komentirali Vladine mjere i smjernice za izradu proračuna pri čemu jedni navode da će proračunske uštede na kraju ipak platiti građani, a drugi su zadovoljni Vladinim najavama.

Krešimir Sever i Vilim Ribić (Foto: Boris Ščitar/PIXSELL)Krešimir Sever i Vilim Ribić (Foto: Boris Ščitar/PIXSELL)Sindikalni čelnici različito su danas komentirali Vladine mjere i smjernice za izradu proračuna pri čemu jedni navode da će proračunske uštede na kraju ipak platiti građani, a drugi su zadovoljni Vladinim najavama.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže kako prve procjene NHS-a pokazuju da povećanje osobnih odbitaka i promjena poreznih razreda neće znatnije utjecati na plaće, odnosno manje plaće porast će za nekoliko desetaka kuna, a veće će pasti.

Smatra da će dizanje stope PDV-a donijeti poskupljenja te da će efekt dizanja opće stope na 25 posto prevladat će nad učincima spuštanja nekih stopa.

U pogledu smanjivanja stope doprinosa na zdravstveno osiguranje, Sever smatra da je to dobro za poslodavce, ali da bi zdravstveni sustav mogao građanima povećanjem cijene usluga ispostaviti račun zbog smanjenog priljeva sredstava.

Izvršni tajnik za ekonomsko-financijske poslove Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Boris Feis napominje kako rast PDV-a sa 23 na 25 uz neka izuzeća donosi 2,5 milijarde kuna novih prihoda proračuna, ali i povećanje stope inflacije za oko 1,5 posto.

Smanjenje obaveznog izdvajanja za zdravstvo sa 15 na 13 posto smatra olakšicom za poslodavce, ali kaže da "proširuje rupu" u zdravstvenom sustavu za 2,4 milijarde kuna godišnje.

SSSH podržava povećanje osobnog odbitka sa 1.800 na 2.200 kuna, premda drži da je ono moglo biti na razini minimalne plaće.

Pored toga, SSSH-u se Vladina projekcija od 0,8 rasta BDP-a za 2012 godinu čini neambicioznom, a smatra i da nije razvidno tko i kako će financirati povećanje bruto investicija za 7,4 posto.

Kako je predviđen pad osobne potrošnje za 0,3 posto očito je da se planira pad realnih plaća za barem jedan posto što nije prihvatljivo jer se time dovodi u pitanje standard radnika, kažu u SSSH. Lošim smatraju i predviđen pad zaposlenosti za 0,9 posto što znači da se predviđa rast nezaposlenosti na barem 19 posto u radno aktivnom stanovništvu ili 13 do 14 posto po metodologiji Međunarodne organizacije rada.

Za SSSH proračunske uštede na zaposlenima u državnom sektoru od dvije milijarde kuna upućuju na otpuštanja ili smanjenje plaća ili na oboje, a smanjivanje rashoda za subvencija poljoprivredi i HŽ-u za oko 1,4 milijardi kuna predstavlja mogućnost za nova žarišta sukoba u osjetljivim sektorima.

Smanjenje kapitalnih rashoda za dvije milijarde kuna, ako predstavljaju racionalizaciju megalomanskih projekata može se podržati, kažu u SSSH, a smanjenje deficita središnje države na 2,8 posto BDP-a je prihvatljivo mada se nigdje ne govori o stanju dospjelih jamstva i dugova HAC-a, tako da bi deficit konsolidirane opće države, u visini 3,2 posto BDP-a mogao biti znatno veći.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević sa žaljenjem konstatira da HUS kao socijalni partner Vlade nije bio upoznat s proračunskim projekcijama, ali Vladine planove drži prihvatljivim jer je rashodovna strana smanjena, a povećanje PDV-a popraćeno smanjenim stopama za hranu i odjeću.

Matijašević pozdravlja uvođenje olakšica na zapošljavanje i zahvate u oporezivanje dohotka smatrajući da će tako profitirati oni s manjim plaćama. Podsjeća pritom da je 60 posto plaća u Hrvatskoj niže od prosjeka.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kaže kako u ovom trenutku ne vidi drugi način krpanja proračunske rupe osim dizanja PDV-a. "Ne vjerujem da je Vlada imala druge mogućnosti. Za uštede putem reformi potreban je duži rok", kaže Ribić.

Korekciju poreznih razreda drži primjerenim putem te predlaže i oporezivanje dohodaka koji ne proizlaze iz rada kao što su kapitalna dobit, nasljedstvo i imovina.

No Ribić je kritičan prema Vladinom planu uštede na plaćama od dvije milijarde kuna, jer smatra da se na plaćama to jest zaposlenima više ne može štedjeti.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika