26.01.2012. / 18:24

Autor: Hina

NATO se ne vraća u Libiju

Pregovori s Rusijom o proturaketnom štitu u Europi nisu puno napredovali, rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u četvrtak i poručio da se Savez ne kani vratiti u Libiju gdje je stanje ponovno nemirno.

Anders Fogh RasmussenAnders Fogh RasmussenPregovori s Rusijom o proturaketnom štitu u Europi nisu puno napredovali, rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u četvrtak i poručio da se Savez ne kani vratiti u Libiju gdje je stanje ponovno nemirno.

"Još se nadam da ćemo moći dogovoriti sporazum s Rusijom o suradnji u proturaketnoj obrani" do sastanka na vrhu NATO-a krajem svibnja u Chicagu, rekao je Rasmussen. Dodao je da unatoč "brojnim održanim sastancima razgovori dosad nisu mnogo napredovali".

Sastanci s Rusijom tradicionalno se održavaju u prigodi summita NATO-a, a zadnji je bio održan u Lisabonu 2010. godine.

Proturaketni obrambeni sustav među glavnim je točkama prijepora između NATO-a i Rusije koja ga drži prijetnjom vlastitoj sigurnosti i sumnja u objašnjenje da bi štit trebao braniti Zapad od bliskoistočne, ponajviše iranske prijetnje.

Moskva je zaprijetila aktiviranjem proturaketnog sustava upozorenja u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na samim vratima u prostor Europske unije ako SAD nastavi svoju politiku štita.

Rasmussen je na konferenciji za novinare u Bruxellesu govorio i o stanju u Libiji gdje je NATO lani zračnim napadima pomogao srušiti Moamera Gadafija, no sukobi su se opet rasplamsali oko grada Bani Valid, bivšeg Gadafijeva uporišta.

"Inzistiram na činjenici da smo našu operaciju u Libiji završili 31. listopada. Ne kanimo se onamo vratiti", rekao je.

Nove vlasti u Libiji prolaze najtežu političku krizu od Gadafijeva pada jer je nakon sukoba regija preplavljena oružjem.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 26.01.12. 19:50

A o pro Gadafi snagama se ništa ne priča? Slučajno?


registracija
20/8/10

McCoy, 26.01.12. 20:05

Pa oni ne postoje. Sad je u Libiji demokratija :P


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika