27.01.2012. / 11:39

Autor: Nacional.hr

Udruge podržavaju Ostojićeve izmjene Zakona o umjetnoj oplodnji

Nadalje se ističe kako Zakon o MPO 'ni na koji način ne umanjuje pravo katolika da odaberu onu metodu liječenja koja se ne kosi s njihovim moralom', dok su ostalim državljanima Zakonom prekršena ljudska prava

Rajko OstojićRajko OstojićPet udruga građana uputilo je otvoreno pismo podrške ministru zdravlja Rajku Ostojiću u kojem zahtijevaju provođenje najavljenih promjena Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Pismom se želi ukazati kako u Hrvatskoj postoji veliki broj građana koji najavljene promjene podržavaju. Građanska inicijativa 'Nisam vjernik', Zagreb Pride, Zelena lista, Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja te Courage - centar za građansku hrabrost ističu kako pokrenuta građanska akcija 'I ja sam bio embrij' i njihovo pismo o najavljenim promjenama u Zakonu koje 'diskriminiraju vjernike', nije ništa drugo do 'demagoško razbacivanje frazama'.

Tvrdi se kako je bivši ministar zdravstva dr. Darko Milinović Zakon o liječenju neplodnosti žena sastavio pod 'utjecajem stavova Katoličke crkve, bez objektivne znanstvene procjene za dobrobit građana Republike Hrvatske'. Nadalje se navodi kako Zakon 'ni na koji način ne umanjuje pravo katolika da odaberu onu metodu liječenja koja se ne kosi s njihovim moralom', dok su ostalim državljanima Zakonom prekršena ljudska prava.

Napominje se kako su udruge Roda i Beta, za razliku od Katoličke crkve, bile isključene iz radnih tijela za vrijeme izrade Zakona. Udruge se intenzivno bave problemom neplodnosti, ali nikad nisu dobile odgovor na molbu Ministarstvu zdravstva za sudjelovanjem u izradi tog Zakona. Podsjeća se kako je odredbom Zakona samo ženama u braku predviđeno pravo na medicinski potpomognutu oplodnju.

Pisma podrške akciji protiv Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i sa zahtjevima za promjenom poslale su i Koordinacija udruga za djecu, Zelena lista, Autonomna Ženska kuća Zagreb, CESI, Domine, Zagreb Pride, Koalicija udruga u zdravstvu, Ženska soba, Ženska udruga 'Izvor' Tenja, Ženska sekcija SSSH i druge organizacije.

Vezane vijesti

'Od danas više nema šutnje'

'Od danas više nema šutnje'

Posvećen pravu na obitelj istospolnih parova, 11. Zagreb Pride pripadnika rodnih manjina završio je večeras koncertom na Zrinjevcu i protekao je bez… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika