27.01.2012. / 13:22

Autor: Nacional.hr

'Građane očekuje pad standarda zbog većih cijena'

Predviđa i višu inflaciju od najavljene te zaključuje 'kako bi u nominalnom iznosu Vlada mogla prikupiti planirani iznos prihoda, ali će zato realni pad standarda građana biti veći jer će biti veći rast cijena'

IlustracijaIlustracijaEkonomski analitičar Željko Lovrinčević je na HTV-ovom Dnevniku 3 HTV-a ocijenio kako su Vladine proračunske smjernice i potezi vrlo rizični, jer su osnovani na preoptimističnim projekcijama rasta BDP-a i investicijske potrošnje.

Mišljenja je kako će neke proračunske rezove biti teško provesti bez promjena normativnog okvira i kako će državljani snositi puno veći teret provedenih reformi.

"Proračun je u suštini s prihodne strane objektivno postavljen. Ali treba objektivno reći, povećanje stope PDV-a sa 23 na 25 posto će samo jednim dijelom biti amortizirano povećanjem odbitnog dijela stope poreza na dohodak i uvođenjem međustope. Drugim riječima, po prosječnom kućanstvu ostat će potreba rasta računa negdje oko 100 kuna mjesečno, a amortiziranje koje će nastupiti uslijed promjena u sustavu poreza na dohodak iznosit će svega desetak posto. Dakle 70 posto tog novog tereta koji će se pojaviti past će izravno na potrošnju hrvatskih kućanstava", izjavio je Lovrinčević.

Smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje isto će se odraziti na kućanstvu.

"Oko 1 200 kuna godišnje će u prosjeku platiti više svako hrvatsko kućanstvo da bi ostavilo novac gospodarstvu. To je jedan od poteza koji će imati svoje dobre i loše strane. Naime, doći će sigurno do obaranja domaće potrošnje, što bi moglo voditi cijeli sustav u recesiju ukoliko ne dođe do oporavka investicijske aktivnosti", ističe Lovrinčević dodajući kako poduzeća mogu iskoristiti rasterećenje za povećanje investicija, povećanje dobiti i raspodjelu zaposlenicima.

Komentira kako je za smanjenje rashodne strane proračuna nužno promijeniti 'određene ugovore'. "Naime, tamo gdje su postavljena pojedina smanjenja postoje određeni ugovori. Ti ugovori su obvezujući u smislu kolektivnih ugovora u javnom sektoru i oni ograničavaju smanjivanje pojedinih vrsta izdataka, npr. za prekovremeni rad, za jubilarne nagrade. Te ugovore treba promijeniti da bi taj proračun kao takav imao smisla", rekao je analitičar.

Tvrdi kako će vrijeme pokazati da li su ove ekonomske i gospodarske odluke isplative. "Dakle, s jedne strane, imate siguran pad prihoda, a s druge strane imate uvjetovan rast prihoda od PDV-a, ovisno kako će se ponašati potrošnja i hoće li jedan dio ljudi otići u sivu ekonomiju. To je vrlo rizična situacija na koju se Vlada odlučila i vjerojatno je zbog tog rizika odlučila da ovo očekivano smanjenje stope PDV-a za turizam prebaci u iduću godinu, kad vidi kako se uopće puni proračun", istaknuo je Lovrinčević.

Kaže kako se projicirani rast BDP-a od 0,8 posto sigurno neće ostvariti i kako će gospodarski pad biti oko jedan posto. Predviđa i višu inflaciju od najavljene te zaključuje 'kako bi u nominalnom iznosu Vlada mogla prikupiti planirani iznos prihoda, ali će zato realni pad standarda građana biti veći jer će biti veći rast cijena'.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika