27.01.2012. / 13:55

Autor: Nacional.hr

Mnogo vike nizašto - porez na nekretnine je nesiplativ

Taj je porez i u EU27 na samom začelju ubranih poreznih prihoda; njime se ubire šest puta manje prihoda nego, primjerice, od PDV-a ili poreza na dohodak

Porez na vlasništvo nekretnina je neisplativPorez na vlasništvo nekretnina je neisplativInstitut za javne financije objavio je rad Marine Kesner-Škreb koja se osvrnula na najavljeno uvođenje poreza na vlasništvo nekretnina.

"S administrativno-tehničke točke gledišta radi se o iznimno složenom i skupom porezu koji u proračune donosi relativno malo novca, ili – da citiramo Shakespearea – “mnogo vike nizašto”", zaključuje Marina Kesner-Škreb.

Ističe kako se u Hrvatskoj već danas, bez najavljenog poreza, nekretnine opterećuju s pet vrsta različitih poreza - porez na promet nekretnina, porez na nasljeđivanje i darovanje, porez na dohodak od najma i dohodak od prodaje nekretnina.

"Tih pet vrsta poreza na nekretnine uglavnom su lokalni porezi od kojih se u Hrvatskoj prikupi relativno malo novca: županije, gradovi i općine 2010. su od nekretnina prikupile samo 905 milijuna kuna, odnosno 6,9% ukupnih lokalnih poreza, ili 0,8% svih hrvatskih poreza i doprinosa. No taj je porez i u EU27 na samom začelju ubranih poreznih prihoda; njime se ubire šest puta manje prihoda nego, primjerice, od PDV-a ili poreza na dohodak", napominje autorica.

Na samom kraju autorica ističe kako je u ovom trenutku određivanje poreza na vlasništvo nekretnina za Poreznu upravu izrazito složen posao. Naime, pojašnjava, trebalo bi uspostaviti niz baza podataka i administrativnih postupaka kako bi se mogao utvrditi točan iznos vrijednosti nekretnine i time pravedno oporezivanje.

"To znači da bi trebalo: upisati sve nekretnine u zemljišne knjige; nekretninama u zemljišnim knjigama odrediti početne vrijednosti; odlučiti kako će ih se godišnje revalorizirati, te razviti modele revalorizacije; utvrditi iznose amortizacije za svaku nekretninu, uzimajući u obzir investicijsko ulaganje i iznose stambenih kredita, ali i troškove održavanja nekretnine koje je vlasnik u tekućoj godini imao; odrediti definicije stambenog, poslovnog prostora i kuća za odmor na koje će se primjenjivati različite stope; odrediti minimum stambene površine po članu domaćinstva koji se neće oporezivati, i tako dalje", zaključuje na kraju autorica.

Podsjetimo, Nacional je još prije dva tjedna pisao o tome kako porez na imovinu neće zaživjeti.

Vezane vijesti

Gradovi za poštenije oporezivanje

Gradovi za poštenije oporezivanje

Iako podržava porezne izmjene koje nose i povećanje neoporezivog dijela dohodka na 2200 kuna, Udruga gradova ipak upozorava da će i uz pokušaj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika