27.01.2012. / 15:09

Autor: Hina

EU i MMF pritišću Atenu

Europska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF) traže od Grčke nove uštede i primjenu niza strogih mjera štednja prije nego pristanu na novi paket pomoći zemlji kojoj prijeti bankrot, javlja u petak Reuters.

Grčka mora provesti mjere štednje ili bankrotiratiGrčka mora provesti mjere štednje ili bankrotiratiEuropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF) traže od Grčke nove uštede i primjenu niza strogih mjera štednja prije nego pristanu na novi paket pomoći zemlji kojoj prijeti bankrot, javlja u petak Reuters.

Sve su oči uprte na pregovore Atene o zamjeni duga za državne odveznice s njezinim privatnim kreditorima koji se odvijaju posljednjih tjedana, a europski povjerenik za gospodarsku i monetarnu politiku Olli Rehn ulio je malo optimizma najavom da je sporazum "jako blizu" i mogao bi se sklopiti čak i ovaj vikend.

Sa ili bez sporazuma s privatnim kreditorima, Grčka neće dobiti 130 milijardi eura vrijedan paket pomoći ako svoje partnere u euro zoni i MMF-u ne uvjeri da radi na provedbi reformi.

"Grčka se mora ne samo obvezati, mora i obaviti. Nisu sve obveze ispunjene. To je najvažnije za pitanje povjerenja", kazao je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Grčki partneri su zabrinuti da li će nova vlada biti predana reformama, ali Schaeuble je kazao da sve strane moraju prigrliti reforme, bez obzira tko pobijedi na izborima.

EU, MMF i Europska središnja banka (ECB) - poznati kao trojka - sastavili su izvješće s listom mjera koje Atena mora poduzeti. Na vrhu liste mjera je donošenje rebalansa proračuna s više "rezova" kako bi se dosegli fiskalni ciljevi u 2012. Trojka predlaže uštede na području zdravstva i vojske. U dokumentu se ne navodi kolike bi te uštede trebale biti.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika