27.01.2012. / 18:26

Autor: Hina

USKOK podigao optužnicu protiv Tadića, Ivića i Pandžića

USKOK je nakon provedene istrage na osječkome Županijskom sudu podigao optužnicu protiv Drage Tadića, Damira Ivića i Ramiza Pandžića zbog kaznenih djela primanja mita u gospodarskom poslovanju i zloporabe položaja i ovlasti.

Ramiz Pandžić (Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL)Ramiz Pandžić (Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL)USKOK je nakon provedene istrage na osječkome Županijskom sudu podigao optužnicu protiv Drage Tadića, Damira Ivića i Ramiza Pandžića zbog kaznenih djela primanja mita u gospodarskom poslovanju i zloporabe položaja i ovlasti.

U priopćenju za javnost na interentskim stranicama navodi se kako se optužnicom prvookrivljenome Dragi Tadiću, zamjeniku predsjednika uprave, a zatim i predsjedniku uprave Trgovačkog društva "Osijek Koteksa", i drugookrivljenome Damiru Iviću, direktoru Sektora marketinga i trgovine "Osijek Koteksa", stavlja na teret da su od prosinca 2004. do 22. studenoga 2006. u Osijeku zajedno i u dogovoru, kao uvjet za zaključenje ugovora o kupoprodaji šljunka s obrtom "Santiva", a zatim i Trgovačkim društvom "Frankopan", od trećeokrivljenoga Ramiza Pandžića, vlasnika obrta "Santiva", a poslije člana uprave i direktora "Frankopana", zatražili da im "na ruke" isplaćuje tri kune po svakom isporučenom i naplaćenom prostornom metru šljunka tijekom njihove poslovne suradnje, na što je Pandžić pristao.

U tom razdoblju "Osijek Koteksu" isporučeno je najmanje 840.496 prostornih metara šljunka vrijednog 61,27 milijuna kuna, a okrivljene Tadića i Ivića tereti se da su, u skladu s dogovorom, od trećeokrivljenoga Ramiza Pandžića najmanje 63 puta "na ime dogovorene nepripadne provizije" primili najmanje 2,52 milijuna kuna.

Prvookrivljeni Drago Tadić i trećeokrivljeni Ramiz Pandžić optuženi su da su se od 24. kolovoza 2005. do kraja prosinca 2006. s nakanom da se prvookrivljenome Tadiću pribavi znatna nepripadna materijalna korist dogovorili da će Tadić, koristeći se položajem predsjednika uprave "Osijek Koteksa", odobravati izdavanje mjenica tvrtkama trećeokrivljenoga Pandžića na temelju budućih isporuka šljunka iako je znao da su njegov obrt i trgovačko društvo u teškoj financijskoj situaciji te da nisu osigurani instrumenti povrata cjelokupne vrijednosti izdanih mjenica.

U tom je razdoblju "Osijek Koteks" tvrtkama trećeokrivljenoga Ramiza Pandžića izdao 29 mjenica vrijednih 31,5 milijuna kuna, koje je on najprije "eskontirao u bankama koje su novac uplaćivale na račune njegovih tvrtki", a zatim je podizao novac. Pandžić je Tadiću u skladu s dogovorom u 10 puta predao 2,2 milijuna kuna, a tvrtka "Osijek Koteks" u kojoj je prvookrivljeni bio predsjednik uprave oštećena je za 4,9 milijuna kuna na temelju mjenicama plaćenog, a neisporučenog šljunka.

Tadića se tereti da je kao predsjednik uprave "Osijek Koteksa" u srpnju 2006. u Osijeku, radi pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi, okrivljeniku Pandžiću ponudio da njegovo Trgovačko društvo od "Osijek Koteksa" kupi osobni automobil za 400.000 kuna, s tim da se u kupoprodajnom ugovoru navede cijena od 40.000 eura koju će to društvo "Osijek Koteksu" platiti kroz dostavu građevnog materijala, a njemu će "na ruke" predati 100.000 kuna. Ugovor o kupoprodaji automobila za 40.000 eura sklopljen je 27. srpnja 2006., a tog je dana i trećeokrivljeni Pandžić prvookrivljenome Tadiću predao 100.000 kuna.

USKOK je u optužnici, u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist.

(Hina) xivuc yvkn

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 27.01.12. 19:37

Protega traži obustavu postupka za 'Bankomat'
Bivši predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega preko svojih odvjetnika je zatražio da Županijski sud obustavi kazneni postupak koji se vodi protiv njega, zbog sumnje da je oštetio HPB za više stotina milijuna kuna.
Protega naime smatra da su tužitelji prekoračili sve zakonom propisane rokove za provedbu državnoodvjetničke istrage, piše Novi list.

Prema izračunu njegovih odvjetnika, istraga je mogla potrajati najkasnije do 1. siječnja 2011. godine, budući da je otvorena godinu dana ranije. Iako su USKOK-ovi tužitelji podigli optužnicu u roku, sud im je 12. studenog 2010. godine vratio optužnicu na doradu, uz nalog da moraju provesti još šest istražnih radnji. Ta nadopunjena istraga, smatraju Protegini odvjetnici, trebala je u najgorem slučaju završiti 12. svibnja, a računajući još maksimalne rokove za pisanje optužnice, dorađena optužnica morala je biti podignuta najkasnije 12. studenog 2011. godine.

No, USKOK je dorađenu optužnicu sudu dostavio tek 24. studenog, zbog čega Protegini odvjetnici smatraju da ju je trebao odbaciti već sudac istrage.

Podsjetimo, Josipa Protegu USKOK sumnjiči u aferi Bankomat, u kojoj je preko rizičnih kredita banka oštećena za 328 milijuna kuna. Uz Protegu osumnjičeni su i čelnici banke Ivan Sladonja i Marijo Kirinić te poduzetnici Boris Šimunić, Oliver Beidenegl, Svetimir Gadža i Ivan Galić.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika