27.01.2012. / 19:39

Autor: Nacional.hr

Čak 70 posto beskućnika u Zagrebu ima SSS ili VSS

Neslužbeni podaci pokazuju kako je samo 9 posto zagrebačkih beskućnika s lošom naobrazbom

Beskućnici se snalaze kako god znajuBeskućnici se snalaze kako god znajuBeskućnici su problem svake metropole pa tako i hrvatske. U svijetu, prema nekim procjenama živi više od milijardu beskućnika. U Zagrebu taj se broj kreće oko 400.

No, kako piše Vjesnik, neslužbeni podaci pokazuju kako je samo 9 posto zagrebačkih beskućnika s lošom naobrazbom. Njih 70 posto ima srednju ili čak višu i visoku stručnu spremu.

S obzirom na to da je Hrvatska 1999. godine potpisala Europsku socijalnu povelju koja obuhvaća prava svih građana, ali i prava posebnih socijalnih skupina, veliko je pitanje tko se brine za te beskućnike. Naime, oni u većini slučajeva spavaju na cesti ne vlastitim odabirom, već jer su ih na to natjerale životne okolnosti.

Vezane vijesti

Ukrajina: Od posljedica vala hladnoće 30 umrlih

Ukrajina: Od posljedica vala hladnoće 30 umrlih

Od posljedica vala hladnoće koji je zahvatio Ukrajinu u posljednjih je pet dana umrlo najmanje 30 osoba, a temperature su se spustile i na minus 33… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 27.01.12. 20:24

Nisu ih na to natjerale nikajkve "životne okolnosti", već su ih na to natjerali oni koji su opljačkali našu Domovinu - banda izdajica, lopova, ratnih profitera i td. i td.
A tužiteljstvo ganja Boljkovca koji je pred smrt, a krivce za ove beskučnike niti ne misli istražiti.

Fuuuuj!!


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 27.01.12. 20:45

""Beskucnici su problem svake metropole pa tako i hrvatske"". Ovo zvuci kao nesto sto se u najmanju ruku podrazumijeva, te kao nesto sasvim normalno.

Od kad je to u hrvatskoj metropoli tako i zasto je postalo tako? Sto se ostalih europskih metropola tice ,nitko ne mora kopati po kantama za smece, vec postoje organizacije koje ce covjeku dati barem nekakav obrok da ne bude gladan. Cak i vise od toga, dobiti ce pomoc u odjeci, psiholosku podrsku ukoliko ima problema sa ovisnoscu a kada je vani zimi jako hladno, organiziraju se akcije ''skupljanja'' beskucnika na nako toplo mjesto sa krevetom gdje se barem privremeno mogu skloniti.
Sa ilegalnim beskucnicima je stvar nesto kompliciranija ali da ce biti potpuno odbaceni i prepusteni samima sebi, takvo sto je tesko zamislivo.

U Americi, kao i u ovom bljutavom i totalno idiotskom ''hrvatskom'' pokusaju imitiranja iste, ovakva neljudska stanja izgleda da su nesto sto onima koji su ''USPJESNI'' ili onima nesto manje nesretnima sluze kao jasni pokazatelj kako su ovi u svome djelovanju ''GENIJALNI'' u svojim ''NAPORIMA'' u postizanju ''USPJEHA'' ili oni koji nekako prezivljavaju jos, mogu se smatrati sretnima da im nije gore, jer ocito je da i gore moze biti. Sve ovo je plod krajnje neinteligencije , zar ne? Zar nismo sami svojedobno stvarali tako da nitko nije gladovao u Hrvatskoj? Znaci znamo da ovo nije normalno stanje i da i te kako moze biti bolje, zar ne? Ne da moze biti isto kao nekada, to sigurno ne! To je proslo i toga vise nikada nece biti! Nego moze biti bolje nego nekada i to je ono za sto je vecina Hrvata dala svoj glas 91. a mnogi i puno vise od toga! Zar stvarno je sve bilo uzalud?


registracija
22/3/11

hm2011, 27.01.12. 21:24

Drugim riječima, većina beskućnika iz najvećeg hrvatskog grada je pametnija od saborskih zastupnika i gradonačelnika drugog najvećeg grada.


registracija
27/11/11

Culex, 27.01.12. 22:19

S nećim se ne slažem ali ne znam s ćime,no sumljam da je ikoja institucija ili pak nevladina organizacija toliko bogata ili podmukla da kontrolira beskućništvo u Zagrebu radi dobrog stanja duha polugladnog ili ,u najmanju ruku, insuficijentnog prehranom,građanskog sloja Zagreba .Nisam baš primjetio ni kod jednog zagrebaćkog siromaha ni najmanju dozu patvorenosti .Ali,dobro,siguran sam,u koliko bi građani Zagreba imali povjerenja u i jednu adresu u gradu(a nemaju!!!) da bi se nedobrovoljno beskućništvo riješilo u dvije do tri godine.Ljudi ne vjeruju ni Udrugama građana,ni Gradskoj soc.službi, ni Crkvi..svi su nas do danas nasamarivali !Puno nas ima koji bi pomogli ali kako? Kako vratiti vjeru u tehnologiju pomaganja,organizaciju,finalizaciju?


registracija
4/1/09

miroljubiv, 28.01.12. 09:24

Na ovo pitanje očekuje se konkretan odgovor udruge "Bokci" koja najbolje razumije njihove probleme i kako da pomognu jedni drugima bez uplitanja socijale i države koja samo komplicira da što prije pređu u radno stanovništvo.Prekvalifikacije i tečajeve samozapošljavanja trebaju beskućnic,i a za ostalo se znaju pobrinuti sami sa zarađenom plaćom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika