28.01.2012. / 09:29

Autor: Hina

Francuzi se iz Afganistana povlače 2013.

Francuske postrojbe počet će predavati sigurnosne dužnosti afganistanskim snagama u ožujku i usredotočit će se na obuku do potpunog povlačenja iz Afganistana 2013. godine, rekao je u petak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuske postrojbe počet će predavati sigurnosne dužnosti afganistanskim snagama u ožujku i usredotočit će se na obuku do potpunog povlačenja iz Afganistana 2013. godine, rekao je u petak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Sarkozy je rekao da će francuske snage s obukom nastaviti u subotu, nakon jamstava sigurnosti dobivenih od afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija koji je u posjetu Parizu. Sarkozy je dodao da će Francuska idućeg mjeseca NATO-u poslati plan o predaji svih stranih borbenih operacija u Afganistanu iduće godine.

"Predsjednik Karzai nam je zajamčio da će pokrajina Kapisa, gdje je smješten francuski kontingent, prijeći pod afganistansku odgovornost od ožujka", rekao je Sarkozy nakon razgovora s afganistanskim čelnikom.

Sarkozy je rekao da će povlačenje iz Kapise omogućiti Francuskoj da ove godine vrati još 1000 od svojih 3600 vojnika.

"U 2011. godini se 400 francuskih vojnika vratilo kući. U 2102. će se vratiti još 1000", rekao je Sarkozy novinarima.

Nakon dobivenih jamstava o jačanju sigurnosti na terenu, francuske postrojbe nastavit će sa zadaćama obuke obustavljenima prošlog tjedna nakon što je odmetnuti afganistanski vojnik ubio četiri francuska vojnika.

Vojnici NATO-a trebali bi Afganistan napustiti do kraja 2014. godine. Sarkozy je rekao da će nekoliko stotina stotina stručnjaka za vojnu obuku ostati nakon 2013. u okviru sporazuma o suradnji s Kabulom.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika