28.01.2012. / 09:33

Autor: Deutsche Welle

Hrvatska veza s talijanskim namještaljkama

Nakon skandala oko namještaljki nogometnih utakmica u kojem su glavnu ulogu odigrali njemački Hrvati, čini se da se ista stvar ponavlja i u Italiji. Hrvati su i tamo bili dio kladioničarske mafije koja djeluje globalno.

Kladioničarska mafija djeluje po cijelom svijetuKladioničarska mafija djeluje po cijelom svijetuIstraga oko nogometnih namještaljki u talijanskom nogometu u međuvremenu je poprimila globalne razmjere. I opet svoje prste u ilegalnim poslovima imaju i hrvatski državljani. Oni su dio mreže koja je manipulirala nogometne susrete u cijelom svijetu. Krovna organizacija, odnosno centrala bande nalazi se u Singapuru, kako se potvrdilo i tijekom istraživanja Deutsche Wellea.

Po navodima naših sugovornika iz Državnog odvjetništva u Cremoni, koje je i zaduženo za istražni postupak u Italiji, singapurska kladioničarska mafija ima podružnice i u Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji.

„To je skupina koja je međusobno podijelila cijelu Zemlju na pojedine interesne zone", kaže za Deutsche Welle glavni istražitelj talijanske policije Sergio Lo Presti.

U Italiji smo na uvid smo dobili pismeni istražni materijal kojim raspolažu pravosudni organi te zemlje. Analizom prikupljenih dokaza potvrđena je već ranija sumnja da su članovi „singapurskog sindikata" namještali i nogometne utakmice u Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji. Zbog toga su neki članovi bande već odgovarali i pred hrvatskim sudovima.

"Slaveni" iz bivše Jugoslavije

Skupina od najmanje šest osoba, koje istražitelji u Italiji nazivaju „Slavenima" bila je očito u izravnom kontaktu sa azijskim šefovima bande. „Slaveni" su, kako se može zaključiti iz viđenog materijala, bili zaduženi za uspostavu kontakta s nogometnim igračima i tako su „otvarali vrata" manipulacijama. Obrazac ponašanja je bio jednostavan.

Oni su u velikoj većini slučajeva „kontaktirali" gostujuće ekipe i u tom kontaktu dijelili novac u gotovini kojim su „podmazivali" suradnike, opisuje državni odvjetnik Roberto Di Matino. Izrazom „Slaveni" u Italiji se često opisuje i pripadnike raznih nacionalnosti s područja bivše Jugoslavije.

Tri osobe iz te skupine su krajem prošle godine već osuđene u Hrvatskoj. Oni su bili uhićeni tijekom akcije „Offside". Jedan od njih je bivši nogometni profesionalac Admir S. (slovensko državljanstvo) i trener podmlatka zagrebačkog Dinama Vinko Š. On je, kako smo doznali u Italiji, bio u kontaktu i s tri talijanska nogometna profesionalca, među kojima je i Carlo Gervasoni.

Gervasoni je uhićen u prosincu 2011. pod sumnjom da je sudjelovao u namještaljkama. Tijekom saslušanja, Gervasoni je „propjevao". Ispričao je puno detalja o načinu na koji je „posao" funkcionirao. Ostali članovi spomenute skupine „Slavena" su osumnjičenici Alija R., Hristyian I. i nogometni profesionalac Almir G.

Jedan od temelja za istragu u Italiji je i tijesna suradnja s Hrvatskom policijom (odnosno s USKOK-om). „Posjedujemo brojne dokumente koji su nam poslani iz Hrvatske. Iz tih dokumenata proizlazi da su 'Slaveni' noćili u istim hotelima kao i nogometni timovi. I tamo su izravno predavali novac", objašnjava državni odvjetnik Di Martino.

O spomenutim osobama već se odavno piše i u hrvatskim medijima. No, ono što istražitelje najviše zabrinjava su razmjeri "businessa" s namještaljkama. Sve više se potvrđuju sumnje da je kladioničarska mafija proteklih godina vrlo profesionalno organizirala posao na nekoliko kontinenata.

Veza s Njemačkom

Ali to očito nije sve što se tiče hrvatske veze s novim nogometnim skandalom. Po saznanjima talijanskim istražitelja do kojih smo došli u Cremoni, postoji i trag koji je azijska kladioničarska mafija ostavila i u Njemačkoj. Talijani surađuju naime i s njemačkim vlastima.

Državno odvjetništvo iz Bochuma je vodilo istragu protiv njemačkih Hrvata Ante Šapine i Marija Cvrtka. Oni su prošle godine zbog manipulacija utakmica osuđeni na po pet i pol godina zatvora. Cvrtak je svojedobno bio saslušan u Italiji, ali i od strane Interpola. Oni su htjeli čuti što on zna o talijanskim namještaljkama.

"Saslušali smo ga kao svjedoka, dao nam je zanimljive informacije, koje su kasnije potvrđene tijekom istrage", kazao je za Deutsche Welle istražitelj Sergio Lo Presti. Istraga u Italiji i dalje je u tijeku.

Autori: Benjamin Best / Srećko Matić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika