28.01.2012. / 15:42

Autor: Deutsche Welle

Amerikanci odlaze, Nijemci zabrinuti

SAD moraju štedjeti, i to osjeća i dosada gotovo nedodirljivi Pentagon. Jedna od mjera: povlačenje vojnika iz Njemačke i zatvaranje ovdašnjih vojnih baza. Pogođenim općinama to stvara velike glavobolje.

Amerika se okreće AzijiAmerika se okreće AzijiJedna američka brigada stacionirana u Europi trebala bi biti povučena već sljedeće godine, a druga 2014., najavio je glavni zapovijednik američke kopnene vojske Ray Odierno u Washingtonu. Koje će točno baze u slijedu tog smanjenja vojnika u Europi biti zatvorene, general nije doduše naveo, ali ne treba biti veliki prorok da bi se ustanovilo o kojim se mjestima radi. U Europi američka vojska svoje borbene trupe ima stacionirane samo u bavarskom Grafenwöhru te u Baumholderu u saveznoj zemlji Rheinland-Pfalz. Svaka od tih brigada ima oko 3800 vojnika.

Nakon povlačenja tih dviju američkih brigada iz Njemačke u Europi će ostati samo još dvije srodne brigade: jedna u također bavarskom Vilsecku, te jedna u talijanskoj Vicenzi. Trenutno je prema navodima Pentagona u Europi stacionirano ukupno 81.000 američkih vojnika. O tome koje će baze kada biti zatvorene američko se ministarstvo obrane namjerava izjasniti tek kroz nekoliko tjedana.

Ušteda od 450.000.000.000 dolara

Razlog tog povlačenja je štednja. Prema planovima američkog državnog proračuna ministarstvo obrane mora s jedne strane u narednih deset godina uštedjeti 450 milijardi dolara, da bi s druge strane čitava struktura američke vojske, dakle s tri roda, mogla biti djelomice promijenjena i uvelike modernizirana. Američki predsjednik Barack Obama je početkom siječnja predstavio u Washingtonu novu strategiju američkih oružanih snaga. Jedna od ključnih točaka te nove orijentacije je prebacivanje središta interesa s Europe na područje Pacifika i Azije.

Druga ključna točka je promjena dosadašnje vojne doktrine: američka vojska ubuduće ne mora biti tako opremljena i tako velika da bude u stanju voditi dva velika rata istovremeno. Da bi se tako velika ušteda mogla realizirati, vojska će biti smanjena za oko 100.000 vojnika, najavio je američki ministar obrane Leon Panetta prošlog četvrtka (26.1.). Cilj je, međutim, da usprkos tome SAD ostanu najmoćnija vojna sila na svijetu.

Strahovanja u Njemačkoj

Da američka vojska više u Njemačkoj nije potrebna kao jamac mira i sigurnosti, to je u zemlji već odavno svima jasno. Njemačka je okružena samo prijateljski raspoloženim zemljama, sve su članice Europske unije i nema realne opasnosti da bi Poljska, Danska ili Belgija mogle krenuti u osvajanje Berlina. Ali američke vojne baze su značajan privredni faktor u krajevima u kojima se nalaze. Bez obzira radi li se o iznajmnljivanju stanova administrativnom i drugom osoblju, proizvodnji brojnih potrepština za vojnike, poslovima održavanja zgrada ili naprosto ugostiteljstvu - tisuće američkih vojnika u nekom malom gradiću su značajan ekonomski subjekt, na koji su se lokalni stanovnici već desetljećima navikli i djelomice mu se prilagodili. Odlaskom američkih vojnika ne ugrožava se sigurnost zemlje već prije svega radna mjesta lokalnog stanovništva.

Zbog toga njemački lokalni političari pokušavaju američke generale nagovoriti na ostanak - ako već ne čitavih brigada, onda barem njihovih dijelova. Primjerice mjesto Baumholder u saveznoj zemlji Rheinland-Pfals je gotovo neka vrsta američke enklave: uključujući civilne osobe koje rade u tamošnjoj vojnoj bazi, te članove obitelji američkih vojnika, u gradiću živi oko 13.000 Amerikanaca - i samo 4000 Nijemaca. A u bavarskom Grafenwöhru lokalni političari ćak se upliću i u nadležnosti Pentagona - prema riječima gradonačelnika Hellmutha Wächtera, možda bi bilo moguće da u gradiću ostane barem američki centar za izobrazbu vojnika, a postoje i ideje o premještanju jedinica iz drugih američkih baza u Njemačkoj u Grafenwöhr.

Autori: Ch. Walz/Z. Arbutina

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 28.01.12. 16:44

bila sam u Augsburgu u njemackoj gdje su stacionirani americki vojnici. Lokalnim njemcima nije bas bilo najdrazw da imaju masu poludivljih amerikanaca u gradu. nitko ne zeli veliku vojsku u svom gradu, specijalno stranu vojsku.


registracija
26/10/11

iznogud, 28.01.12. 21:15

Pa i vrijeme je nakon 66 godina okupacije


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika