28.01.2012. / 16:01

Autor: Hina

Grci neće prepustiti EU-u nadzor nad proračunom

Grci isključuju mogućnost prepuštanja vlastita suvereniteta europskim institucijama, kada je riječ o nadzoru nad vlastitom proračunskom politikom, doznaje se od neimenovanih grčkih izvora bliskih vladi, a u reakciji na njemački prijedlog o tom pitanju.

Grčka želi sama upravljati svojim financijamaGrčka želi sama upravljati svojim financijamaGrci isključuju mogućnost prepuštanja vlastita suvereniteta europskim institucijama, kada je riječ o nadzoru nad vlastitom proračunskom politikom, doznaje se od neimenovanih grčkih izvora bliskih vladi, a u reakciji na njemački prijedlog o tom pitanju.

"Postoji "non-paper" koji je podnesen eurogrupi", a odnosi se na permanentno stavljanje pod kontrolu, odnosno nadzor europskih institucija nad grčkom proračunskom politikom, "no Grci o tomu uopće ne razmišljaju, prihvaćanje takvog prijedloga u potpunosti je isključeno, jer je to stvar državnog suvereniteta", rekli su isti izvori, nakon što je potvrđena informacija o jučerašnjoj raspravi u Frankfurtu o spomenutom prijedlogu, čiji je inicijator bila Njemačka.

Isti grčki izvori za France presse su kazali kako je sličan prijedlog Grčkoj i prošle godine iznio jedan nizozemski čelnik. Grčki odgovor bio je jednak aktualnom.

Za takvo preuzimanje kontrole nad grčkom proračunskom politikom trebalo bi izmijeniti i neke europske sporazume, smatraju neimenovani grčki izvori bliski vladi.

"Vode se interni razgovori unutar skupine eura i iznose prijedlozi, od kojih jedan dolazi od Njemačke, o tome kako se konstruktivno odnositi spram programa pomoći koji stalno skreću s pravoga smjera, o tome može li se to jednostavno zanemariti ili ćemo reći da je dosta", rekao je jučer neimenovani izvor, dodavši da bi se po tim prijedlozima europskim institucijama koje već rade u Grčkoj trebalo dati "određene ovlasti za donošenje odluka" o fiskalnoj politici.

"Njemačka je zahtjev za većim nadzorom nad grčkom proračunskom politikom iznijela dok se vode intenzivni razgovori o realizaciji drugog paketa pomoći za Grčku vrijednog 130 milijardi eura. Grčka više puta nije ostvarila fiskalne ciljeve koje su postavili njezini međunarodni zajmodavci.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 28.01.12. 17:39

I neko se onda pita kakva je uloga Nemacke u EU???


registracija
9/3/10

nostradurus, 28.01.12. 21:50

Prvo su ih uništili kredinim novcem i slobodnim tržištem, a sada bi preuzeli vlast preko upravljanja budžetom. Grci bi morali biti ludi da im to dozvole.
sites.google.com/site/financijskisustav/grcki-sindrom


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika