29.01.2012. / 09:25

Autor: Deutsche Welle

Od dužnika do globalnih igrača

Zemlje ubrzanog razvoja imaju sve važniju ulogu u svjetskom gospodarstvu. One postaju motorom globalnog gospodarskog razvoja. To se vidi i u Davosu - na Svjetskom ekonomskom forumu one nastupaju vrlo samosvjesno.

Rio de JaneiroRio de JaneiroNa fasadi hotela Belvedere usred švicarskog gradića Davosa visi veliki plakat. Na njemu piše samo jedna riječ: "Brazil". Samouvjereno se najveća ekonomska sila Latinske Amerike pokazuje političkoj i poduzetničkoj eliti te vrhunskim ekonomskim stručnjacima okupljenima i ove godine na redovnom Svjetskom ekonomskom forumu. Belvedere je za trajanja Foruma glavni hotel u Davosu, tu odsjedaju predsjednici država i vlada ili moćni menadžeri poput Nijemca Jürgena Großmanna, šefa najvećeg njemačkog energetskog koncerna RWE, ili Erica Schmidta, ranijeg predsjednika upravnog odbora Googlea i današnjeg šefa uprave tog internetskog diva. Skromnost trenutno nije najupadljivija vrlina Brazila.

Ali i Meksikanci su prihvatili parolu "think big". Nedaleko kongresnog centra oni su postavili dva paviljona u kojima dijele informacije o vrlo pozitivnim i obećavajućim ekonomskim parametrima njihove zemlje. Doputovao je i meksički predsjednik Felipe Calderon u pratnji brojnih ministara. Na zajedničkoj konferenciji za novinare je Charlos Ghosn, šef automobilskog koncerna Renault, najavio milijardsku investiciju u toj zemlji i otvaranje 20.000 novih radnih mjesta u narednih nekoliko godina.

Nove svjetske sile

U Davosu, na Svjetskom ekonomskom forumu, gdje se raspravlja o globalnom gospodarstvu i globalnim trendovima zemlje ubrzanog ekonomskog razvoja nastupaju vrlo samouvjereno, ali to i ne treba nikoga začuditi: one su postale veliki globalni igrači. Samo ove godine ove zemlje očekuju gospodarski rast od oko šest posto, navode stručnjaci savjetničke tvrtke Ernst & Young. Za zemlje zone eura ti isti stručnjaci ne predviđaju nikakav rast.

Indonezijski ministar trgovine Gita Wirjawan je kratko prije odlaska u Davos bio u Frankfurtu gdje je sudjelovao na jednoj investitorskoj konferenciji. Interes za ulaganja u njegovu zemlju ga je iznenadio. Njemački poduzetnici su izuzetno zainteresirani za ulaganja u Indoneziji, budući da tu očekuju veliki rast. "Mi imamo veliko tržište, naš kreditni rejtig je upravo povišen - isplati se doći u Indoneziju", ponosno ističe ministar Wirjawan.

Njemačka profitira od novih ekonomskih sila

U Davosu je on čak otišao i korak dalje - indonezijski ministar trgovine je izrazio zabrinutost nedovoljno svijetlim gospodarskim prespektivana svjetskih gospodarskih sila: "Mi trebamo jaku Europu i jaku Ameriku", naglasio je on. "To je važno i za naš gospodarski razvoj. Automobilska industrija, trgovina, enertgetika - mi imamo velike potencijale za investicije."

Taj novi trend zamijećen je i u Njemačkoj. "Mi smo odavno spremni za globalizaciju", naglašava Jürgen Kluge, raniji suradnik savjetničke firme McKinsey a sada šef njemačkog koncerna Haniel. "Mi sudjelujemo u ekonomskom razvoju tih zemalja", kaže i naglašava da je to vrlo važno za njemačku privredu koja je izrazito izvozno orijentirana. To je ključ za budućnost, napominje Kluge: "Otiđite danas u ured nekog kineskog poduzetnika u Šangaju i pogledajte njihove zemljopisne karte. Na njima je Europa samo mala mrlja na margini."

Autori: M. Kasper-Claridge / Z. Arbutina

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 29.01.12. 15:21

:-)), Svatko upućen, tko čuje ovakve govore pada u smijeh.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 29.01.12. 18:10

@nostradamus
A onaj koji zivi u jednoj o tih zemalja u brzom razvoju zna odlicno o cemu clanak govori.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika