29.01.2012. / 10:31

Autor: Deutsche Welle

Škoti baš i ne bi bili samostalni

Za dvije godine bi Škoti trebali izići na referendum o nezavisnosti od Velike Britanije. Ali London nije uzbuđen optimizmom zagovornika nezavisne Škotske. Prema istraživanjima, ideja o odcjepljenju nema podršku građana.

Alex Salmond (Foto: Škotska vlada)Alex Salmond (Foto: Škotska vlada)Nakon 300 godina unije s Engleskom, vlasti u Edinburghu čine sve kako bi obnovile nezavisnost. Šef škotske vlade Alex Salmond smatra da je održavanje referenduma neizbježno i vjeruje da ima jake argumente. „Naši energetski resursi su na vrlo visokom nivou u odnosu na Europu. Prema procjenama OECD-a, naš privredni rast zajamčio bi nam šesto mjesto, a nezavisnost omogućila stvaranje unije s drugim nacijama", smatra škotski premijer.

Ali njegovo mišljenje ne dijeli baš većina građana Škotske. Suzdržanost je velika, mnogi u nezavisnosti od ostatka Velike Britanije ne vide boljitak koji vlasti obećavaju. Pa ipak, šef škotske vlade želi da se referendum po svaku cijenu održi u proljeće 2014. godine. Škoti poput Howija Nikelsbija razmišljaju drugačije: „Meni se sviđa ideja o slobodi, ali unutar Velike Britanije. A osim toga s našom funtom se ne bi valjalo igrati u ovim vremenima tržišnih previranja."

Partija pokera

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da nacionalistički orijentirani političari u Škotskoj koji zagovaraju nezavisnost nemaju dovoljnu podršku građana, barem ne u ovom trenutku. Ali nije isključeno da bi se do 2014. godine situacija mogla promijeniti.

Na tu inicijativu, ironično ili ne, London odgovara podrškom. Britanski premijer ima svoje procjene on se čak zalaže za što skorije održavanje referenduma. "Škotski nacionalisti žele napustiti uniju, ali to čine vrlo bojažljivo. Kakva li se to panika krije u njihovim grudima?", zapitao se premijer David Cameron s govornice britanskog parlamenta. On naime računa da će većina građana prepoznati svoj interes u ostanku unutar sastava Velike Britanije, pa procjenjuje da bi skoro održavanje referenduma moglo pomoći da se ta točka konačno skine s dnevnog reda.

Priča o referendumu u Škotskoj mnoge u Velikoj Britaniji podsjeća na partiju pokera. Službeni London formalno podržava njegovo održavanje, dok vlasti u Edinburghu s druge strane žele izvući što više ustupaka ali načelno ne isključuju mogućnost kompromisa. A to je već nešto s čime je veliki broj Škota suglasan. "Mi svakako moramo imati veću kontrolu i kompetencije. Ali u slučaju sticanja nezavisnost bili bi samo jedna mala zemlja. Zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom naš uticaj je znatno veći", kaže Nikelsbi, običan građanin, krojač iz Škotske.

Autori: Frank Jan / Jakov Leon

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 29.01.12. 15:27

Kad je kriza, nezavisnost je uvijek prva misao kao put do nekog boljeg života. Međutim, to vrijedi donekle samo za regije koje imaju prirodna bogatstva. U svakom slučaju, Škotska sa svojom nezavisnošću neće dobiti ništa. Stvar je u vlasti nad izdavanjem novca. Bez te vlasti država će im biti u stranim rukama.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika