29.01.2012. / 14:33

Autor: Hina

Za Janšinu koaliciju arbitraža prilika za pravednu granicu

Nova slovenska vlada koja se treba konstituirati do 10. veljače ne planira radikalne promjene na području vanjske politike, zauzimat će se za dobre odnose sa svim susjednim državama, a arbitražni postupak za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom vidi kao priliku za ostvarenje "pravedne granice" na moru i kopnu, glavne su smjernice koalicijskog ugovora između 5 stranaka desnice i centra o novoj vladi čijim je glasovima u subotu u parlamentu za novog premijera izabran Janez Janša.

Janez JanšaJanez JanšaNova slovenska vlada koja se treba konstituirati do 10. veljače ne planira radikalne promjene na području vanjske politike, zauzimat će se za dobre odnose sa svim susjednim državama, a arbitražni postupak za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom vidi kao priliku za ostvarenje "pravedne granice" na moru i kopnu, glavne su smjernice koalicijskog ugovora između 5 stranaka desnice i centra o novoj vladi čijim je glasovima u subotu u parlamentu za novog premijera izabran Janez Janša.

Koalicijski sporazum objavljen je u nedjelju na internet stranicama Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše. Najvećim dijelom posvećen programu za gospodarski oporavak i financijsku stabilizaciju, sporazum 5 stranaka o djelovanju nove vlade ne predviđa posebnih novosti na području vanjske politike u odnosu na usmjerenje dosadašnje vlade Boruta Pahora, ali kao i na području drugih resora naglašava potrebu štednje i racionalizacije, te najavljuje mogućnost ukidanja nekih veleposlanstava i konzulata, osobito u Europi.

Što se tiče arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom, kojem se vodeća stranka u novoj koaliciji protivila dok je bila u oporbi, zagovarajući bilateralno rješenje tijekom hrvatskih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, arbitraža se sada naziva "prilikom" da se tim postupkom ostvare interesi Slovenije, što će se dokazivati u pravnom podnesku koji do kraja godine treba predati arbitražnom sudu.

"Koalicijski partneri dosljedno će djelovati u cilju očuvanja terotorijalne cjelovitosti Slovenije. U pripremama za definiranje predmeta graničnog spora i u memorandumu (podnesku), Slovenija će svoj zahtjev utemeljiti uz uvažavanje svih povijesnih i drugih činjenica, uključujući i načelo pravednosti", navodi se među ostalim u dijelu koalicijskog ugovora koji se odnosi na vanjske poslove.

Stručne i savjetodavne grupe koje u ministarstvu vanjskih poslova već rade na koncipiranju strategije i argumentiranju slovenskih stajališta tijekom arbitraže, bit će popunjene, pri čemu će nova vlada surađivati s opozicijom, navodi se u teksu koalicijskog ugovora.

"Od svih slovenskih predstavnika koji budu sudjelovali u arbitraži tražit će se da dosljedno zagovaraju stajališta koja su dogovorena", predviđa koalicijski ugovor. Također, nova koalicija koja će sastavljati vladu namjerava nastaviti diplomatske aktivnosti za proglašenje sjevernog Jadrana zonom pod posebnom zaštitom, a cijelog Jadranskog mora osjetljivim morskim područjem i to zbog ekoloških, socijalno-ekonomskih i drugih razloga, kako se navodi.

Diplomatske aktivnosti usmjerene na proglašenje sjevernog Jadrana područjem pod zaštitom i cijelog Jadranskog mora kao osjetljivog prostora će se provoditi u okviru Međunarodne pomorske organizacije (IMO) i regionalnim okvirima, a u tom cilju Slovenija namjerava dati i prilog za jadransku regionalnu strategiju svih država jadranskog bazena - Slovenije, Italije, Hrvatsk, BiH, Crne Gore i Albanije.

Vezane vijesti

Nema više milosti za Grčku

Nema više milosti za Grčku

Koliko god da se može odahnuti nakon što je Grčka brzo dobila novu vladu, tako posao nije gotov. Prije svega Europa mora pokazati što može, piše u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 29.01.12. 15:12

Upravo sva komičnost proizilazi iz izjava slovenskih političara,pa tako i Janše.Naime on kaže da je za suradnju sa susjedima i kroz arbitražu očekuje "pravednu granicu" !!!???Da bi proizišla neka pravednost iz bilo čega,cijeli svijet koristi tisućljetna iskustva koja su pretočena iz OBIČAJNOG PRAVA u ZAKONSKO MEĐUNARODNO PRAVO. I na temelju prava se dolazi do pravednih riješenja.Sa slovenskog stnovišta je jasno da žele neki oblik pravde ali bi rado izbjeći pravo kao sredstvo.Hrvatska bi trebala jednostavno zanemariti pravo i pravednije podijeliti Jadransko more u dijelu slovenskog interesa.Jer Hrvatska svejedno"ima i previše mora za sebe"!!!??? Koje su to gluposti,svakome je jasno a jasno je i Slovencima.Oni će samo pokušavati španati dokle god je moguće.No,bude li donesena presuda u korist pravednosti,naročito slovenskog oblika pravednosti,tada bi se učinio presedan koji bi stvorio ogromne probleme svjetskih razmjera.Mnoge zemlje smatraju da nije pravedno što netko ima više a netko manje mora.No pravo je svoje tu davno sve reklo i svaka kemija sa postojećom praksom,bila bi opasno stanje.Zato Slovenci,ohladite se polagano i držite se prava a ne pravde-posebno vaše jednostrane i megalomanske.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika