30.01.2012. / 10:03

 

Robert Reich:

Zašto nitko normalan ne bi poželio Gingricha

"Čak i ako su izgledi da Gingrich kao republikanski predsjednički kandidat pobijedi na općim izborima svega 10%, to je preveliki rizik za naciju. Ni jedan odgovorni Amerikanac ne bi smio prihvatiti 10%-tni rizik Gingricha kao predsjednika", smatra Rober Reich, američki ministar rada u administraciji Billa Clintona

Newt Gingrich (Wikipedia)Newt Gingrich (Wikipedia)Republikanci su bolesni od brige zbog uspona Newta Gingricha, dok su demokrati ushićeni. A ipak se ni jedan odgovorni demokrat ne bi trebao radovati mogućnosti da Gingrich osvoji republikansku nominaciju. Budućnost Amerike previše je važna da bismo prihvatili čak i najmanji rizik Gingricheva predsjedništva.

Republikanska zabrinutost je razumljiva. „Mogućnost da Newt Gingrich postane naš kandidat protiv Baracka Obame praktički je predaja izborne pobjede Obami", izjavio je bivši guverner Minnesote Tom Pawlenty, vodeći republikanski konzervativac. „Mislim da tako razmišljaju mnogi u Republikanskoj stranci."

Oportunist i sramota za stranku

Republikanski krugovi uistinu uvelike dijele Pawlentyjeva gledišta. „On nije konzervativac, on je oportunist", tvrdi stručnjak Joe Scarborough, sudionik tzv. republikanske revolucije 1994. godine, koji je u Washington stigao pod Gingrichevom zastavom. Gingrich „nema temperament, intelektualnu disciplinu ili kontrolu ega ni za uspješnog kandidata ni za predsjednika", kaže republikanski predstavnik New Yorka Peter King, koji nije podržao ni jednog kandidata. „U osnovi, Newt se ne može kontrolirati."

Gingrich je „sramota za stranku", kaže republikanski guverner New Jerseyja Chris Christie, i „istjeran je s položaja predsjednika Predstavničkog doma" zbog etičkih prekršaja. Republikanski strateg Mike Murphy ustanovio je kako su šanse da Newt Gingrich odnese pobjedu u neopredijeljenim državama na općim izborima ravne nuli.

Čudan

„Čudan" je riječ koju najčešće čujem od republikanaca koji su radili s njime. Scott Klug, bivši republikanski zastupnik u Predstavničkom domu iz Wisconsina koji još nikoga nije podržao, kaže: „Newt ima deset ideja dnevno - dvije od njih su dobre, šest je čudno, a dvije su vrlo čudne." Primjerice, Newtova najnovija ideja o kolonizaciji Mjeseca tipično je luckasta.

Republikanska elita također ističe ankete koje pokazuju da su Gingrichevi pristalice puni entuzijazma, ali su njegovi napadači još vatreniji. U najnovijoj anketi ABC Newsa i Washington Posta, 29% ima pozitivan stav o Gingrichu, a 51% negativan. (Za usporedbu, Obama dobiva 53% pozitivnih i 43% negativnih ocjena.)

Licemjer

Nezavisnjake, koji će biti ključni na općim izborima, osobito uznemiruje Gingrich, i to s pravom. Nije stvar samo u Newtovu čudaštvu. Tu je i njegovo zapanjujuće licemjerje. Njegov osobni život izvrgava ruglu njegove moralističke floskule. On osuđuje pripadnike uskih političkih krugova u Washingtonu, a ostvario je 40 godina dugu karijeru u Washingtonu koja je završila kršenjem etičkih načela. Grmi protiv rasipništva, a izvlačio je debele čekove od Freddie Maca (Federalne korporacije za hipotekarne zajmove). Predstavlja se kao populist, a kreditnim aranžmanom s draguljarnicom Tiffany's uvalio se u dug od 500,000 dolara.

A tu je i sramotna neodgovornost mnogih njegovih prijedloga - primjerice, da predsjednici ne bi trebali biti vezani odlukama Vrhovnog suda, da bi liberalni Prizivni sud Devetog okruga u San Franciscu trebalo ukinuti, da kapitalnu dobit ne bi trebalo oporezivati, da Prvi amandman jamči slobodu religije ali ne i slobodu „od" religije.

Demagog

Također, tu je Gingricheva revnost u usmjeravanju frustracije javnosti ka negodovanju protiv imigranata, crnaca, siromašnih, muslimana, „liberalnih elita", srednjostrujaških medija i bilo koje druge skupine koja može poslužiti kao laka meta bijesu bijele srednje i radničke klase.

Sve su ovo obilježja demagoga.

Pa ipak demokratski stručnjaci, politički savjetnici, dužnosnici i bivši dužnosnici sline nad mogućnošću Gingricheve kandidature. Oni se slažu s glavnim republikancima da bi Newt dramatično povećao izglede za Obamin ponovni izbor te poboljšao šanse demokrata da preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom i zadrže kontrolu nad Senatom.

Upozoravam vas: to nije vrijedno rizika.

Rizik

Čak i ako su izgledi da Gingrich kao republikanski predsjednički kandidat pobijedi na općim izborima svega 10%, to je preveliki rizik za naciju. Ni jedan odgovorni Amerikanac ne bi smio prihvatiti 10%-tni rizik Gingricha kao predsjednika.

Radije ću prihvatiti 49%-tne izglede za pobjedu Mitta Romneyja - koji bi po mom mišljenju bio strašno loš predsjednik - nego 10%-tnu mogućnost da će sljedeći predsjednik postati Newt Gingrich, koji bi bio potpuna katastrofa za Ameriku i za svijet.

Robert Reich je sveučilišni profesor na Berkleyu. U Clintonovoj administraciji obnašao je dužnost ministra rada

Tekst je prenesen sa stranice robertreich.org

Prevela Diana Robaš

Vezane vijesti

Newt Gingrich odustao od predsjedničke utrke?

Newt Gingrich odustao od predsjedničke utrke?

Kandidat za republikansku nominaciju za predsjednika SAD-a, Newt Gingrich povlači se iz utrke nakon što je doživio potpuni poraz na predizborima koji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika